Τι θα συμβεί αν πέσει μετεωρίτης στη Γη; | Astronio X (#5)

Описание к видео Τι θα συμβεί αν πέσει μετεωρίτης στη Γη; | Astronio X (#5)

Αποτελούν οι μετεωρίτες κίνδυνο για τον πολιτισμό μας; Πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ένας αστεροειδής για να μεταβάλει το κλίμα της Γης; Στο επεισόδιο αυτό θα μελετήσουμε την επικινδυνότητα των αστεροειδών ανάλογα με τη διάμετρό τους, και θα δούμε τις επιπτώσεις της πρόσκρουσής τους στον πλανήτη μας.

►Astronio στα social media:
Instagram:   / _astronio_  
Facebook:   / astronioyoutube  
Twitter:   / _astronio_  

►Εάν θεωρείτε ότι το κανάλι Astronio είναι αξιόλογο μπορείτε να το υποστηρίξετε:    / @astronio  

Δείτε επίσης:
1. Οι τιμές που δίνονται υπολογίστηκαν κατά κύριο λόγο από ένα εξαιρετικό εργαλείο του Imperial College, με το οποίο μπορείτε να πειραματιστείτε κι εσείς:
https://impact.ese.ic.ac.uk/ImpactEar...

2. Στην παρακάτω ιστοσελίδα υπάρχει ένα γράφημα που συνοψίζει τα όσα περιγράφονται στο βίντεο: https://www.lsst.org/science/solar-sy...

3. Ο κατάλογος της NASA περί δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων:
https://cneos.jpl.nasa.gov/sentry/

4. Οι τιμές που δίνονται αποτελούν τις "μεσαίες" περιπτώσεις, δηλαδή αστεροειδείς που κινούνται με τυπικές ταχύτητες, έχουν μεσαίες πυκνότητες, και εισέρχονται υπό μια μέση γωνία 45 μοιρών. Ωστόσο, ένας αστεροειδής θα μπορούσε να δημιουργήσει καταστροφή της επόμενης κατηγορίας εάν λ.χ. πέσει κάθετα, είναι υπερβολικά πυκνός, έχει υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα.

5. Γιατί η πτώση υπό μικρότερη γωνία είναι λιγότερο επικίνδυνη; Όταν το σώμα πέφτει στη Γη υπό μια μικρή γωνία, τότε διανύει μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας και, επομένως, επιβραδύνει και χάνει ένα μεγαλύτερο μέρος της μάζας του προτού φτάσει στην επιφάνεια της Γης.

6. Όπως είδαμε, μια τυπική τιμή ταχύτητας για τους αστεροειδείς είναι τα 61.000 km/h. Στις περιπτώσεις, όμως των κομητών, τα πράγματα είναι αρκετά πιο επικίνδυνα, μιας και η μέση ταχύτητα τους ως προς τη Γη είναι της τάξης των 184.000 χιλιομέτρων ανά ώρα. Η πρόσκρουση κομήτη, όμως, είναι αρκετά πιο απίθανο ενδεχόμενο και παραλείφθηκε.

7. Οι συχνότητες των γεγονότων που δίνονται είναι ενδεικτικές ως προς τις τάξεις μεγέθους τους, και δεν αποτελούν ακριβείς τιμές. Επίσης, μπορούν να αναγνωστούν ως τάξεις μεγέθους πιθανοτήτων. Για παράδειγμα, για ένα είδος καταστροφής που συμβαίνει κάθε 1 εκατομμύριο χρόνια, μπορούμε χοντρικά να θεωρήσουμε ότι η πιθανότητα να συμβεί σε μια συγκεκριμένη χρονιά είναι της τάξης του 1/1.000.000 (=0.0001%). Όπως θα καταλάβατε βλέποντας το βίντεο, όσο μεγαλώνει η διάμετρος των αστεροειδών, τόσο πιο μικρή γίνεται η πιθανότητα πρόσκρουσης, μιας και τα μικρά σώματα που βρίσκονται διάσπαρτα στον διαπλανητικό χώρο είναι συντριπτικά περισσότερα από τα μεγάλα.

8. Για το συμβάν του ποταμού Τουνγκούσκα έχει υιοθετητηθεί η τιμή των 15 μεγατόνων TNT, αλλά οι εκτιμήσεις είναι από 3 – 30 μεγατόνους. Για την πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα η τιμή που έχει υιοθετηθεί είναι οι 15 κιλοτόνοι TNT. (1 μεγατόνος = 1000 κιλοτόνοι).

9. Στο 01:37 αναφέρονται οι σημαντικότεροι παράγοντες για την επικινδυνότητα των μετεωριτών για ΔΕΔΟΜΕΝΗ διάμετρο. Όπως φαίνεται στη συνέχεια του βίντεο, η διάμετρος είναι ο κορυφαίος παράγοντας επικινδυνότητας.

10. Άρθρο της NASA για το συμβάν στον ποταμό Tunguska: https://www.nasa.gov/feature/ames/tun...

-------
Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς
Software: Space Engine, Universe Sandbox
Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License)
Εικόνα πρόσκρουσης: Don Davis

Μουσική:
Audionautix - Nightrunner (Creative Commons License)
Chris Zabriskie - Divider (Creative Commons License)
Chris Zabriskie - Cylinder Three (Creative Commons License)
Chris Zabriskie - Cylinder Five (Creative Commons License)
Kevin Macleod - Lightless Dawn (Creative Commons License)
Kevin Macleod - Night Music (Creative Commons License)
All music is under a Creative Commons 3.0 license found here: https://creativecommons.org/licenses/...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке