De ce alimentează Mitropolia Moldovei ideea că autoritățile ar intenționa să o scoată în afara legii

Описание к видео De ce alimentează Mitropolia Moldovei ideea că autoritățile ar intenționa să o scoată în afara legii

Isteria provocată de clericii Mitropoliei Moldovei precum că autoritățile ar intenționa să scoată instituția în afara legii este nejustificată.

Nu există niciun pericol pentru activitatea ei, consideră analiștii politici Nicolae Negru și Igor Boțan, invitați permanenți ai podcastului „Dincolo de Știri”.

Dimpotrivă, acțiunile clericilor Bisericii ortodoxe din Republica Moldova, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, arată o implicare directă a lor în politica internă a statului, dar și în geopolitică, iar acest lucru trebuie privit în contextul „pelerinajelor” la Moscova la care au participat, în ultimele luni, sute de preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse.

„E vorba de implicarea clerului, a Bisericii Ortodoxe Ruse din Republica Moldova în războiul hibrid, pe care îl duce Rusia împotriva R. Moldova”, afirmă comentatorul Nicolae Negru.

Iar cele trei zile de post și „rugă spornică” ale clericilor Mitropoliei Moldovei sunt menite, mai degrabă, să provoace panică și isterie printre enoriași, precum că ceva grav ar urma să se întâmple în R. Moldova. În mod intenționat, consideră Nicolae Negru, preoții care înfierează Uniunea Europeană, încearcă să influențeze opiniile cetățenilor care și-au format o viziune despre ea și acum, când trebuie să facă o alegere importantă pentru viitorul R. Moldova, ar putea să și-o schimbe.

„Se bat clopotele, eu știu, în câteva cazuri. Se bat clopotele când lumea se cheamă la biserică, se bat clopotele când moare cineva, se bat clopote la incendii, deci când e vorba de o alarmă. Ce s-a întâmplat în Republica Moldova că trebuie să bați 15 minute clopotele? În mod intenționat se adoptă această tactică de confruntare cu autoritățile”, a punctat analistul.

În același context, Igor Boțan a ținut să amintească reprezentanților Mitropoliei Moldovei că toate cele 11 legislaturi ale R. Moldova, fără excepție, au promovat integrarea europeană a R. Moldova.

„De ce Biserica, atunci, intervine într-un proces care este eminamente politic? Ce bine aduce pentru poporul Republicii Moldova această implicare și bătutul în clopote a mare alarmă?”, se întreabă comentatorul.

În concluzie, analiștii mai amintesc că, potrivit Constituției, Biserica este separată de stat, prin urmare apanajul ei de activitate este altul decât să se implice în procese politice și geopolitice. Mai mult, Mitropolitul Moldovei ar trebui chemat de către instituțiile responsabile de securitatea statului pentru explicații privind acțiunile unor clerici din subordinea Mitropoliei, care fac agitație împotriva referendumului de aderare la Uniunea Europeană în timpul procesiunilor religioase.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 26 septembrie:

🔸11 candidați au reușit să se înscrie în cursa electorală pentru funcția de președinte, nu și liderul partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, care s-a detașat anterior de blocul politic pro-european „Împreună”.
🔸Un sondaj de opinie realizat la nivel național arată că mai mult de jumătate dintre alegători ar vota în favoarea aderării Republicii Moldova la UE, dacă ar trebui să iasă la vot duminica viitoare.
🔸Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii, cere sprijin internațional pentru fermierii moldoveni.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere - https://bit.ly/3KRR8th
pe Apple Podcasts - https://bit.ly/3BjVRzC
și pe Spotify - https://bit.ly/3VHV0AI
***
✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
Facebook -   / europalibera.org  
Telegram - https://t.me/europaliberaru
Instagram -   / europalibera  
Odnoklassniki - https://ok.ru/group/52203659460797

🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - https://moldova.europalibera.org/

📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:

1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке