Kuru besleme, arpa ile besleme, sınırsız besleme, asidoz, yeni gelen hayvanlar, besi çiftliği,

Описание к видео Kuru besleme, arpa ile besleme, sınırsız besleme, asidoz, yeni gelen hayvanlar, besi çiftliği,

Birkaç gün önce holstein danaları getirdik ve yarı açık sistemimize yerleştirdik. Burada 2-3 ay durduktan sonra kapalı sistem ahırımıza bu hayvanları alacağız. Bu grubu hızlı ve kontrollü bir şekilde şuan çiftlikteki mevcut rasyon sistemimize dahil edeceğiz. Bu süreci ne kadar güzel yaparsak besi süremiz o kadar kısalacak.
Şuan çiftlikte beslemede yoğun olarak arpa kullanıyoruz sadece arpa kullandığım zamanlarda yem geçişleri ve alıştırmalar beni her zaman tedirgin eder çünkü arpanın nişastası diğer tahıllara göre çok hızlı bozunuyor ve bu yoğun beslenen hayvanlarda asidoz riskini arttırıyor. Mısır tane yemi nişastasının saatteki sindirim %2 iken, bu oran arpada %29 olarak bildirilmiştir (Barajas ve Zinn. 1998; Callison ve ark. 2001; Mosavi ve ark. 2012; Gómez ve ark. 2016). Mısırın bu denli düşük sindirim ve parçalanma hızı mısırı rumen asidozunu önlemede etkili olduğu bildirilmektedir (Ahn ve ark. 2019). Bu verileri dikkate alarak arpa kullanırken daha temkinli olmalıyız.
Yem sıklığını arttırmak yemlikte günün 24 saati daha taze yem bulunmasını sağlıyor hayvanlar daha sık yemliğe geliyorlar. Tek sefer yem dağıltıdında daha sık yem karıştırılıp yalancı yemleme yapılarakta yani yem vagonu ahırın içinden sanki yem döküyormuş gibi geçiyor hayvanlar yeni bir şey geldi diye yemliğe gelebiliyorlar böyle numaralar ile de yem tüketimi arttırılabilir. Önemli bir diğer konuya değinmek istiyorum, hayvanın düzenli bir şekilde sabit bir yem tüketmesi bizim için çok önemli bunu ancak önünde devamlı yem olması ile sağlayabiliyoruz. Çok acıkıp yemliğe gelmesini istemiyoruz çünkü o zaman bir seferde çok yem tüketiyor işte bunu istemiyoruz.
Yapılan araştırmalarda rumendeki ph dalgalanması artıyor ve yemin sindirilebilirliği düşüyor, yem geçişi hızlanıyor. Bu bahsettiğimiz konular hep verimi arttırmaya yönelik çalışmalar. Değerli arkadaşlar gördüğünüz gibi herşey rasyon değil besleme yönetimi de bir o kadar önemli. Mesela bir diğer konu hayvanların gece yemden yaralanmasının ve veriminin daha yüksek olması, neden böyle oluyor çünkü gece daha sakin bir ortam sessizlik dolayısı ile korku yok hayvanlarda stress yok ve hayvan daha çok yatıyor daha çok yatınca daha fazla geçiş getiriyor yapılan bir araştırmada ruminant hayvanlar gevişlerinin 100 de 80nini yatarken yapıyorlar bu ne demek bu hayvanlar yatacak ki geviş getirsinler ve yemden yararlanması artsın daha az enerji harcasınlar ve bize daha çok verim versinler diyebiliriz.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке