Aristoteles Ruh Kuramı -- Filozofun Yolu Podcast

Описание к видео Aristoteles Ruh Kuramı -- Filozofun Yolu Podcast

Aristoteles Ruh Kuramı -- Filozofun Yolu Podcast

Ruh insana hayat veren şeydir. İnsanı harekete geçerin şeydir. Bu yüzden Entelekheia değilde Energeia terimini kullanıyor Aristoteles. Tanımla bakalım; Ruh, ruha sahip olma kuvvetini taşıyan şeyin fiili veya doğasıdır. Ruh, ruha sahip olma potensiyeli taşıyan, yani canlı varlıklar.
Ruh canlı varlıkların fiili veya doğasıdır. Ruh madde değildir veya Empedokles’deki gibi ateş, toprak, hava, (su) gibi farklı maddelerin belirli oranda karışması da değildir.
Ruh formdur. Fiildir. Bedende onun maddesi ve kuvvesidir. Ne diyorduk biz, madde ve kuvve ayrı olamaz diyorduk. Burda da canlı bir insandan bahsetmek istiyor isek maddeye de ihtiyacın var yine formada ihtiyacın var yine. Ruhta o insanın formudur aynı zamanda ve onu harekete geçiren energeia’dır.
Eğer göz bir hayvan olsa idi, görme onun ruhu olurdu. Eğer balta bir canlı olsa idi, kesme onun ruhu olurdu. Onun doğası, işlevi onun ruhudur.

*Aristoteles’in bahsettiği bu ruh Platon’daki gibi bedenden ayrı gibi görünmüyor?
Evet kesinlikle öyle. Platon’un bahsettiği gibi bedenden önce veya bedenden sonra, yani beden öldükten sonra, yok olduktan sonra. Varlığını sürdürmesi söz konusu değildir. Bedenin çözülmesi, ortadan kalkması yani insanın ölmesi durumunda ruhta varlığını sürdürmeyecektir. Beden ile birlikte yok olacaktır.

Quelle:    • 040 Aristoteles: Ruh Kuramı (Psikoloji)  
Filozofun Yolu Podcast
---------------------------------------------------
Energeia: Edim, gerçek eylem. Aristoles’in üç ana kavramından (Dynaınis, Kinesis, Energhcia) biridir. Aristoles’e göre dynamis halinde bulunan varlık, ancak energheia’yla gerçeklenir. Oluş budur. Olabilirlik geçrekliğe eidos (biçim) kazanarak geçer. Örneğin tohumdaki buğday olabilirliği eidos kazanarak energheia olur.

Entelekheia: Kendisini görünüşlerinde gerçekleştiren öz, özdeğe biçim veren, olanağı gerçekliğe çeviren etkin ilke. Aritoteles’e göre oluş aslında biçimsiz olan özdek’in biçim kazanmasıdır. Bu biçim kazanma da, özdeğin taşıdığı entelekheia yeteneğiyle gerçekleşir. Oluş, sürekli olarak, bir dynamis’in energheia’laşmasıdır. Olanak ve gerçek, aynı varlığın iki evresidir. Aristoteles terminolojisinde dynamis tohum halini, entelekheia da biçim kazanmış bir olgunluk haline dile getirir.
Kuvve: Etki yapabilme ve etkiye karşı koyabilme gücü.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке