HATAY'DA KARASABAN KÜLTÜRÜ.

Описание к видео HATAY'DA KARASABAN KÜLTÜRÜ.

HATAY’DA KARASABAN KÜLTÜRÜ HALA YAŞATILIYOR.
Hatay’da “Karasaban” çiftçiliği hala devam ediyor.
Tarımda her ne kadar son sistem teknoloji ürünleri kullanılsa da, bazı bölgelerde arazi şartları nedeniyle hala geleneksel tarım uygulamaları dikkat çekiyor.
Bunlardan biri de Hatay’ın Belen İlçesinde .
Amanos Dağlarının zirvesine adeta bir kartal yuvası gibi konuşlanan Belen Kıcı Köyü’nde tarım arazilerinin engebeli ve yamaç olması nedeniyle Karasaban çiftçiliği ,günümüze kadar gelmiş durumda.
Köydeki tarım arazilerinin genellikle engebeli bayır olmasının yanında geçmiş tarihte bu bölgede bir çok ölümlü traktör kazalarının yaşanması, karasaban kültürünün günümüze kadar yaşatılmasının en büyük nedeni.
Baba dede mesleğini otuz yıldır devam ettiren Ferhat Yılmaz, yetiştirdiği dört adet(iki çift ) öküzle, vatandaşların ihtiyacına cevap veriyor. Traktörün işlemediği engebeli arazi ve meyve bahçelerinde de çift süren Ferhat Yılmaz altı ay boyunca bu mesleği devam ettiriyor. Karasaban kültürünün Hatay’daki son temsilcilerinden biri olan çiftçi özellikle Belen ve İskenderun köylerinde mesleğini sürdürüyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla işe başlayan çiftçi, sürdüğü tarlaya, ulaşımın sağlandığı en yakın noktaya kadar öküzlerini kamyonetle taşıyor. Sonrasında yola yaya olarak devam ediyor.
Zevkle ve büyük iştahla karasaban kültürünü devam ettiren çiftçi öküzleriyle adata konuşuyor.
Çift sürerken öküzlerine adeta bir insan gibi hitap ediyor.
Haydi yavrum, haydi, kızım, haydi baba… diye hitap ederek öküzlerini adeta motive ediyor.
Öküzlerine zor kullanmayan ve onlara çocukları gibi gören çiftçi, öküzlerini sık sık mola vererek, onları dinlendiriyor. Mola sırasında köz ateşinde demlediği çayları afiyetle yudumluyor.
Altı ay çift sürmede kullandığı öküzlerini ,altı ay yaylada besliyor.
Otuz yıldır devam ettirdiği karasaban çiftçiliğine ömrü oldukça devam ettireceğini söylüyor.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке