Kuusiston piispanlinnan rauniot, Kaarina

Описание к видео Kuusiston piispanlinnan rauniot, Kaarina

Kävin vierailemassa Kuusiston piispanlinnan raunioilla Kaarinassa. Kesällä ohjelmapalvelu Castrum toteuttavat kestävän luontomatkailun periaatteita toimiessaan alueella. Heillä on mm. kahvilapalveluita. Isäntä Markku Pohjola tuli heti jutulle, kun Sylvin kanssa olin lähdössä luontopolkua kiertämään. Hänen kanssaan tuli enemmänkin tarinoitua Linnanalueen historiasta ja toimistosta sekä tuli myös makoisa raparperipiirakka syötyä. Tämä ei ole maksettu mainos, mutta sinne kannattaa kesällä poiketa. Tässä vielä aukioloajat kesällä 2024:
2.6-31.6 la-su klo 11-18
1.7-11.8 joka päivä klo 11-18
17.8-25.8 la-su klo 11-18

Keskiaikainen piispanlinna rakennettiin aikoinaan Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi ja residenssiksi. Piispojen velvollisuuksiin kuului piispanpöydän eli piispan virkaan liittyvän varallisuuden ylläpito ja kartuttaminen, mikä edellytti puolustettavissa olevaa tukikohtaa. Siksi linna rakennettiin saarelle.
Kivilinnan rakennus alkoi 1300-luvun alussa. Raaka-aineet saatiin itse saaresta ja läheisiltä Kappelimäeltä ja Myllykalliolta. Linnaan saavuttiin meritse ja siksi tärkein puolustussuunta oli merelle päin. Tuli on koetellut linnaa varmuudella ainakin kahdesti: novgorogilaiset polttivat linnan vuonna 1318 ja toinen linnan arvokkaita arkistoja tuhonnut palo tapahtui vuonna 1485. Palojen jälkeen linna kunnostettiin.
Maunu II Tavastin aikana (1412-1450) Kuusiston linnassa elettiin loistokautta. Hänen vaikutusvaltansa Turun piispana oli ylittämätön ja hän vaikutti moniin Suomea koskeviin asioihin. Viimeinen Kuusiston linnan isännöinyt piispa oli Arvid Kurki (1510-1522). Maalliseen valtakuntapolitiikkaan sekaantuminen päättyi Arvid Kurjen pakoon, haaksirikkoon ja hukkumiseen. Katolisten piispojen valtakausi Kuusistossa päättyi ja tilalle tulivat tanskalaiset maallisen vallan edustajat.

Kasvillisuus valtasi puretun linnan rauniot nopeasti. Raunioita alettiin kaivaa esiin 1870-luvulla. Sen jälkeen raunioita on tutkittu, korjattu ja tuettu. Museoviraston edeltäjä, Muinaistieteellinen toimikunta, käynnisti korjaukset 1891. Museoviraston vuonna 1985 käynnistämä kunnostusvaihe jatkuu edelleen. Vuoden 2014 lähtien korjauksia teettää Museoviraston ohjauksessa Metsähallitus.

Lähde: Kuusisto. Museovirasto 2009

#reissumielellä #kuusistonlinnanrauniot #kaarina #drone #dronevideo #suomi #finland #visitfinland #ilmavideo #visitkaarina #linna #rauniot #luontokuvaus #luonto #maaseutu

Комментарии

Информация по комментариям в разработке