De Vrede van Nijmegen (12 februari 2016) E18 - S03 * Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom

Описание к видео De Vrede van Nijmegen (12 februari 2016) E18 - S03 * Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom

Lodewijk de Veertiende stak in 1672 de Rijn over bij Lobith. Prins Willem III wist hem te verdrijven uit Gelre. In Nijmegen vonden de vredesonderhandeilngen plaats.

Dolly Verhoeven zoekt in het atelier van Elisabeth de Meulmeester naar de Gelderse hertogshoed.

In Museum Het Valkhof hangen schilderijen van de Vrede van Nijmegen. Marja Begeyn vertelt dat de huidige Franse noordgrens werd vastgesteld tijdens de Vrede van Nijmegen.

De Vlaams-Franse stad Bailleul en een heel aantal andere plaatsen is pas definitief Frans geworden na de Vrede van Nijmegen. Voor die tijd waren ze Vlaams.

In Noordpeine vond in 1677 de slag om Cassel plaats. Philippe Ducourant vertelt dat het Nederlandse leger in de pan werd gehakt door het Franse leger.

Na de Slag bij Cassel wilden Frankrijk en Nederland snel een einde maken aan de strijd. De gesprekken over vrede vonden plaats in het stadhuis van Nijmegen.

Barbara Kruijsen vertelt dat de wandtapijten herinneren aan die periode van de Vrede van Nijmegen.

Jeroen Stam laat in het Musée de Flandres twee schilderijen zien van de Slag om Cassel en een verwijzing naar de Vrede van Nijmegen.

Door de oorlog met Frankrijk zijn veel Gelderse kastelen vernield. Kasteel Middachten is opgebouwd na de verwoestingen die Lodewijk de Veertiende aanrichtte.

Age Fennema laat zien hoe kasteel Middachten was beschadigd na de oorlog met Frankrijk. Middachten werd herbouwd tot residentieel huis geïnspireerd op Paleis Het Loo.

In Noord-Frankrijk heeft de Vrede van Nijmegen tot op de dag van vandaag gevolgen in het leven van honderdduizenden inwoners. Zij spreken nu Frans in plaats van Vlaams.
Meer over dit programma: https://www.omroepgelderland.nl/ridde...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке