Hiroşima İstiridyeleri (Magallana gigas); Yetiştiricilik ve İşleme Tesisleri, Japonya (05.10.2006)

Описание к видео Hiroşima İstiridyeleri (Magallana gigas); Yetiştiricilik ve İşleme Tesisleri, Japonya (05.10.2006)

Hiroşima İstiridyeleri; Yetiştiricilik ve İşleme Tesisleri, Japonya (05.10.2006)
Miyagi oyster, Magallana gigas (Thunberg, 1793)

Japonya'da en fazla sevkiyat yapılan ürün "Hiroşima İstiridyeleri"dir.
Hiroşima her yıl yaklaşık 20.000 ton istiridye üretir ve bu da Japonya'nın toplam istiridye üretiminin yaklaşık %60'ını oluşturur. Hiroşima Şehri'nden Hiroşima Körfezi'ne akan Ota Nehri ve kollarının suları besin tuzu ve plankton açısından zengindir ve istiridye yetiştiriciliği için ideal koşullar yaratır.

İstiridyeler "deniz sütü" olarak da bilinir.
Hiroşima istiridyeleri dolgun etleri, sertlikleri, belirgin deniz aromaları ve zengin lezzetleriyle ayırt edilir. Açık denizden burun ve adalar tarafından korunan Hiroşima Körfezi'nin sakin sularında yüzen birçok istiridye çiftlikleri görülebilir.

2.000 yıldan daha eskiye dayanan kabuk yığınlarında istiridye kabuklarının keşfi, insanların antik çağlardan beri Hiroşima Körfezi'nde yabani istiridye tükettiğini gösteriyor. İstiridye çiftçiliğinin 17. yüzyılda başladığı söylenirken, Hiroşima'da büyümesi, istiridye çiftliklerinin yaygın olarak kurulmaya başlandığı II. Dünya Savaşı'ndan sonraki döneme dayanır.
“Kaki” (istiridye), Hiroşima'da kaçırılmaması gereken bir gurme yemeğidir.

Hiroşima'da, sadece en iyi mevsim olduğu söylenen kış aylarında değil, tüm yıl boyunca tadını çıkarabilirsiniz. Çiğ ve yakigaki (ızgara istiridye) yanısıra, Hiroşima istiridyelerini kullanan birçok başka yemek vardır.

Hiroşima istiridyelerinin vücut büyüklüğü normalden 1,5 kat daha büyüktür!
Yazın bile lezzetli olan üç kat büyüklükte istiridyeler;
Yıl boyunca her zaman taze ve lezzetli istiridye yemek isteyenler için Hiroşima prefektörlüğü tarafından yaratılan “Kaki Komachi” markası en iyi ürünü geliştirmiş...

“Oyster Komachi”, Hiroşima Prefektörlüğü Balıkçılık ve Okyanus Teknolojisi Merkezi tarafından geliştirilen ve Hiroşima Prefektörlüğü Yetiştirme ve Balıkçılık Derneği tarafından üretilen ve hasat edilen üç kat büyüklükte bir istiridyedir. Üç kat büyüklükte istiridyeler, çift kat büyüklükteki istiridyelerin bir türünün iyileştirilmesinden doğan, yumurtlamayan istiridyelerdir. Çift kat büyüklükteki istiridyeler yaz yumurtlama mevsiminde enerjilerini tüketir ve kilo verirler. Ancak, yumurtlamayan üç kat büyüklükteki istiridye “Kaki Komachi”, dolgun ve büyüktür ve yazın bile bol miktarda besin depolar.

Yerlilerin her yıl dört gözle beklediği "istiridye festivali"
Hiroşima'yı ziyaret eden birçok turistin katıldığı popüler bir etkinliktir. Hiroşima, Otake, Hatsukaichi, Kure ve Etajima gibi Seto İç Denizi'nin çeşitli yerlerinde düzenlenir. "Miyajima İstiridye Festivali"nde klasik yakigaki'nin yanı sıra, her festivalde istiridyeler çiğ, fırınlanarak, kızartılarak, sıcak tencere veya takikomi gohan'da (pirinçle birlikte pişirilen yemekler) bir malzeme olarak da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde sunulur.
Hiroşima Eyaleti ayrıca üretimin %40'ından fazlasını oluşturan Japonya'nın önde gelen limon üretim bölgelerinden biridir. Hiroşima istiridye mutfağının tadını çıkarmanın harika bir yolu, Hiroşima limonu sıkmaktır.

Hiroşima Eyaletinde istiridye hasat sezonu Ekim'den Mayıs'a kadar sürer ve sezonun zirvesi Kasım ile Mart ayları arasındadır. Nisan ayından itibaren üretilen istiridyelerin çoğu işlenir ve dondurulur ve taze istiridyeler giderek daha az bulunur hale gelir. Ancak son zamanlarda, taze istiridyeler yaz sezonunda bile bulunabilir hale geldi. Hiroşima Eyaletinde yetiştirilen istiridyeler çoğunlukla magaki'dir (gerçek istiridye). Ancak, magaki yumurtlamak için yağmurlu mevsimden yaza kadar tüm besinlerini kullanır ve bu noktada yarı saydam hale gelir ve etlerine mizugaki (su istiridyesi) denir. Mizugaki, lezzetli olmadıkları için yaz aylarında gönderilmezdi. Ancak Hiroşima Eyaleti tarafından geliştirilen yumurtlamayan bir istiridye çeşidi olan Kaki Komachi'nin (İstiridye Komachi) gelişi, yaz sezonunda bile istiridye sevkiyatını mümkün kıldı. Sonuç olarak, taze istiridyeler bazı restoran menülerinde Nisan ayından sonra ve hatta yaz aylarında bile bulunabilir.

Hiroşima Japonya Balıkçılık Kooperatifleri Federasyonu Genel Müdürü Watanabe Yuzo, "Hiroşima'dan gelen istiridyeler, karakteristik istiridye benzeri deniz aroması ve güçlü lezzetiyle ayırt edilir" diyor. Hiroşima Körfezi'nde istiridyeler, kendilerine besin sağlayan bol miktarda plankton nedeniyle gelişir ve etleri glikojen vb. birikmesi sonucunda sert ve dolgun hale gelir.

Ekim 2021'de Higashi-Hiroşima Şehri'ndeki Mitsu Koyu AB ihracat üretim bölgesi olarak belirlendi. Ocak 2023'te, bölge Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı tarafından gıda sanitasyon kontrolü için uluslararası bir standart olan HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası) sertifikasına layık görüldü. Ardından Şubat 2023'te Japon istiridyelerinin AB'ye ilk ihracatı gerçekleşti. Kabuklarında dondurulmuş istiridyeler çözüldükten sonra çiğ olarak tüketilebiliyor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pacific...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке