Ernæringsoppfølging ved tygge og svelgevansker - Kristine Nordkvelle

Описание к видео Ernæringsoppfølging ved tygge og svelgevansker - Kristine Nordkvelle

Ernæringsoppfølging ved tygge- og svelgevansker - Kristine Nordkvelle

Klinisk ernæringsfysiolog i Sagene bydel i Oslo, Kristine Nordkvelle, snakker i dette videoforedraget om ernæringsoppfølging ved tygge- og svelgevansker.
Nordkvelle sier du burde være obs på svelgevansker og måltider som trekker ut i tid, og du burde vite om at det er andre måter å ernære på enn ved å spise.

Det er også viktig å vite hvor du kan oppsøke hjelp hvis du trenger det.
Innledningsvis presenterer Nordkvelle en case med en person som har tygge- og svelgevansker. Måltidene tok lang tid og vekten gikk gradvis ned. Person fikk da satt inn en PEG som er en metode for å tilføre ernæring (sondemat) direkte inn i magesekken. Det gjorde at vekten ble mer stabil og det gjorde det mulig å justere størrelsen på sondematen hvis personen for eksempel ikke spiste så mye en periode.

Den andre casen Nordkvelle presenterer er en person som fikk satt et kateter ned i den den midterste delen av tynntarmen (PEJ) etter å ha hatt problemer med mye hosting når personen tok inn mat og drikke. Måltidene tok også lang tid.

Personen har ingen innleggelser på grunn av lungebetennelser siden PEJ kom på plass, sier Nordkvelle. Vekta er også stabil og personalet sier personen er mer «seg selv».

Videre sier Nordkvelle at du må henvise til spesialisthelsetjenesten dersom det ikke er klinisk ernæringsfysiolog der du jobber. Det er også mulig å få inn en logoped fordi de ofte er gode på å bedømme tygge- og svelge funksjon.

Det er viktig å observere og diskutere innad personalet hvis det er tegn på tygge- og svelge funksjon hos personen du jobber med. Det er lurt å opprette et tiltak der du kan dokumentere hvor lang tid måltidene tar, og andre tegn på at det er tygge-og svelgevansker. Kartlegge vektutvikling og matinntak, og å passe på at alle vet at man skal konsistenstilpasse all mat og drikke er viktig.

Avslutningsvis deler Nordkvelle sin erfaring med sondemat før hun anbefaler alle å lese boka «God mat for kropp og helse - ernæringsarbeid for mennesker med utviklingshemming».

Foredraget ble avholdt i forbindelse med fagkurs om systematisk kommunalt ernæringsarbeid for personer med utviklingshemming 7. april 2021 på Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке