TARÇININ 8 FAYDASI

Описание к видео TARÇININ 8 FAYDASI

#şifabul #tarçın #tarçınınfaydaları
Tarçın binlerce yıldır hem baharat hem de ilaç olarak kullanılmış bir ürün. Tarçının faydaları ilk olarak Çin tıbbının babası olarak bilinen Shen Nung tarafından M.Ö. yaklaşık 2800 yıllarında açıklanmış. Tarçın ayrıca eski Mısırlılar tarafından mumyalama sürecinin bir parçası olarak kullanılmış.
Kullandığımız çubuk tarçın aslında tarçın ağacının kabuğudur. Tropik bölgelerde yetişen tarçın en çok Sri Lanka, Endonezya, Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde yetişir. Tarçının en çok bilinen iki türü Seylan ve Cassia tarçınıdır.
Marketlerde en çok rastladığınız tarçın türü Cassia'dır. Daha aromatik olan Seylan tarçın az bulunur ve daha pahalıdır. Ayrıca Cassia tarçınında bulunan ve karaciğeri zorlayan kumarin maddesi Seylan tarçınında yok denecek kadar az bulunur. Bu nedenle Casia tarçınının özellikle küçük çocuklar tarafından çok tüketilmemesi tavsiye edilir.
Bu lezzetli baharatın faydalarına hep birlikte göz atalım.
1) Antioksidan içerir
Antioksidanlarla yüklü tarçın yaşlanma etkilerini geciktirir. Bilim adamları şu ana kadar tarçında kırk bir farklı koruyucu bileşen keşfetmişlerdir.
Tarçın, gıda antioksidan seviyesi cetveline göre tüm dünyadaki gıda ve baharatlar arasında yedinci sıradadır. Tarçın, sarımsak, kekik ve biberiyeden daha fazla antioksidana sahip bir baharattır.
2) İltihap giderici özelliğe sahiptir
Tarçın şişliği ve iltihabı giderdiği için ağrı kesici yönüyle de ön plana çıkar. Araştırmalarda tarçının kas ağrısı, adet sancısı, alerjik reaksiyonlar ve yaşlılık ağrılarına iyi geldiği görülmüştür.
3) Kalp sağlığına iyi gelir
Tarçın, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterol, trigliserit ve tansiyon gibi riskleri azaltır.
Tarçında bulunan özel bileşenler total kolesterol, LDL yani kötü kolesterol ve trigliseritleri azaltırken HDL kolesterolü etkilemez.

4) Diyabete iyi gelir
Tarçının diyabete iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Tarçın şeker seviyesini azaltır ve insülin duyarlılığını arttırır.
İnsülin metabolizmayı ve enerji kullanımını etkileyen önemli hormonlardan biridir. İnsülin direnci pek çok insanda bulunan bir problemdir ve tip 2 diyabete sebep olur.
Tarçın insülin direncini azaltarak bu çok önemli hormonun çalışmasını kolaylaştırır.
5) Beyin fonksiyonlarını korur

7) Diş sağlığını korur
Tarçın bileşenleri, nefes kokusu, diş çürüğü ve ağız enfeksiyonu oluşturan bakterilere karşı koruma sağlar. Bu konuda tarçın yağının diğer bitkisel yağlara göre çok daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla tarçın yağı anti bakteriyel ağız gargarası olarak kullanılabilir.
Ayrıca tarçın, aynı nane gibi doğal aroması sayesinde ek kimyasala ihtiyaç duymadan nefesi temizler.
8) Cilt sağlığını korur
Tarçının anti mikrobiyel özellikleri cildi alerjik reaksiyon, tahriş ve enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Cilde doğrudan tarçın yağı uygulamak iltihabı, şişkinliği ve kızarıklığı azaltacaktır. Tarçın, bir başka antimikrobiyel madde olan bal ile birlikte kullanıldığında cilt sağlığını korur, akne ve alerjileri giderir.

UYARI: Bu bilgiler internetteki sağlık siteleri ve sağlık kitaplarından derlenmiştir. Hiçbir şekilde doktor tavsiyesinin yerine geçmez.

Kaynakça:
https://draxe.com/health-benefits-cin...
http://www.organicauthority.com/healt...
https://authoritynutrition.com/10-pro...
http://www.medicalnewstoday.com/artic...

Müzik: Doobly Doo Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/b...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке