Çocukluk Çağı Otizmi - Uzm. Dr. Can Ebiri

Описание к видео Çocukluk Çağı Otizmi - Uzm. Dr. Can Ebiri

Merhaba değerli ebeveynler. Her hafta sizler için çocuk hastalıkları ve sağlıklı çocuk gelişimi ile ilgili konulara değindiğim içerikler paylaşacağım.

Bu haftaki içeriğimizin konusu ise şöyle;

ÇOCUKLUK ÇAĞI OTİZMİ

Otizm; çocuğun başka kişilerle iletişim ve sosyal ilişki kurmasında yetersiz olmasının yanı sıra tekrarlayıcı-takıntılı düşünce ve davranışlarının olmasıyla seyreden, beyin gelişimi ile ilgili (nörogelişimsel) bir bozukluktur.
Otizm karşımıza tek bir kalıp şeklinde çıkmaz. Bu çocukların bazıları çok zeki, bazıları da zeka geriliğine sahip olabilmektedirler. Bazılarının çevreyle ilişkileri tamamen kopuk vaziyette olabiliyorken, bazılarının ise arkadaş ilişkileri gayet iyi olabilmektedir. Böyle farklı klinik tablolarla karşımıza çıkabilmesi nedeniyle bu hastalığa aslında otizm spektrum bozukluğu adını vermek daha doğru olacaktır.

Otizmin Nedenleri Nelerdir?
Otizmin tam olarak nedeni bilinmemekle beraber, genel olarak beynin erken dönemdeki gelişimi ve hücrelerin düzenlenmesindeki farklılıklar nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Otizmin ortaya çıkmasından sorumlu tutulan en önemli neden genetik faktörlerdir. Otizmli bir çocuğa sahip olma; sonraki çocukta otizm gelişme riskini önemli derecede arttırmaktadır.
Otizmle ilişkilendirilmiş 1000’i aşkın gen bulunmaktadır. Bu genlerin çeşitli mekanizmalar aracılığıyla çevresel faktörlerle bir araya gelerek otizme neden olduğu düşünülmektedir.
Otizmin Çocuklar Arasındaki Sıklığı Nedir?
Otizm sıklığı son yıllarda oldukça artmaktadır. 2020 yılı verilerine göre tüm dünya üzerinde çocuklar arasındaki sıklığı yaklaşık % 3 civarındadır. Gelişmiş ülkelerde daha sık olduğu bilinmektedir. Erkek çocuklarında kızlara göre 4 kat daha sık görülmektedir.


Devamı videoda...

Sağlıklı Nesiller, Mutlu Yarınlar...

#canebiri #çocuksağlığı #sağlık #çocukgelişimi

🔔 Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın:    / @canebiri7154  

Beni aşağıdaki Sosyal Medya Adreslerimden takip edebilirsiniz

🔻 Instagram:   / dr_canebiri  
🔻 Twitter:   / canebiri  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке