Fatmagül Berktay, Tarihin Cinsiyeti | history+ | 14.10.21

Описание к видео Fatmagül Berktay, Tarihin Cinsiyeti | history+ | 14.10.21

Genel olarak sosyal bilimlerde farklılığın kutuplaşmış ikiliklerinin sınırlarına hapsolduğu bir gelenekte ‘cinsiyet tanımayan akıl ve insan kavramı’ ancak bir özlem olarak var olabiliyor. Tabiri caizse vuslata erene kadar cinsiyetlendirilmiş bir tarihin, teorinin ve felsefenin peşine düşüyoruz. Bu noktada toplumsal cinsiyet üzerine düzenleyeceğimiz açık derslerimizin ilkinde ‘tarihin cinsiyeti’ hakkında konuşmamızın yerine bir karar olabileceğini düşünüyoruz.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü, ardından York Üniversitesinde Kadın Araştırmalarında yüksek lisansını yapan Fatma Berktay "Women and Religion: Discourses of Domination and Resistance" (Kadınlar ve Din: Baskı ve Direnme Söylemleri) başlıklı yüksek lisans tezini yazdı. "Tektanrılı Dinler Karşısında Kadın" başlıklı doktora tezini ise yine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde verdi. Tek Tanrılı dinler karşısında kadın adlı kitabı İngilizceye ve Tarihin Cinsiyeti adlı kitabı da Arapçaya çevrildi. Ekonomik Sosyal Tarih Vakfı, güncel adıyla Tarih Vakfı’nın kurucularındandır. Kadın, toplumsal cinsiyet, feminizm konularını siyaset, tarih, felsefe ve edebiyat gibi sosyal bilimlerin farklı alanlarında tartışmaya açan çalışmalara imza atan Fatma Berktay, Türkiye'deki feminist mücadelenin güçlenmesinde de önemli bir rol üstlenmiştir.

history+ bir grup Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümü öğrencisi tarafından kurulmuş bir öğrenci topluluğudur. Ekip olarak amacımız üniversitemizin özerkliğinin tehdit edildiği bu dönemde Boğaziçi direnişine ve Türkiye akademisine açık dersler, forumlar ve seminerler düzenleyerek katkı sağlamaktır. Bu amaçla, yurtiçi ve yurtdışından alanında uzman tarihçilerin davet edildiği çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinliklerin pek çoğu Türkiye akademisinde ihmal edilmiş konular üstüne olacaktır. history+ olarak tabuların ve kırmızı çizgilerin olmadığı özgür bir tarihçilik anlayışını benimsiyor ve çalışmalarımızla bu bağlamda ilerlemeyi hedefliyoruz. Tarih alanında herhangi bir otoriteden bağımsız bir şekilde etkinlikler yapacağımız topluluğumuzun Türkiye akademisine katkı sağlamasını temenni ederiz.

  / bounhistoryplus  
  / boun.historyplus  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке