Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir? Op. Dr. Aytaç Sayın

Описание к видео Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir? Op. Dr. Aytaç Sayın

Üst gastrointestinal sistem olarak tanımlanan bölge; yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağını kapsar. Halk arasında mide kanaması olarak adlandırılan rahatsızlık, ağızdan başlayarak anüse kadar devam eden sindirim sisteminde var olan tüm kanamalar için kullanılır. Oysa mide kanaması, üst gastrointestinal sistemde yer alan ve sindirim sisteminin önemli bir organı olan midede görülen kanamalar için kullanılır. Üst gastrointestinal sistemin bir parçası olan ve sindirimde önemli bir rol oynayan midede, pek çok farklı durumdan dolayı kanama görülebilir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen mide kanamaları, ciddiye alınması gereken önemli bir rahatsızlıktır. Ülkemizde yanlış ya da bilinçsiz ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen mide kanamaları, özellikle yaşlı nüfus için oldukça yüksek risk taşıyan bir durumdur. Mide kanaması nedenleri arasında yer alan ülser, tümör, sağlıksız beslenme sigara ve alkol kullanımı da kanama riskini tetikleyen faktörler arasında yer alır. Mide kanaması sebepleri açısından oldukça geniş bir yelpazede yer alır.
Üst gastrointestinal sistem organlarından biri olan midede görülen kanamalar, pek çok farklı etkenden dolayı oluşabilir. Ani ve şiddetli kanamalar oluşabileceği gibi hafif, az miktarda ve sürekli olmayan kanamalar da görülebilir. Genellikle mide iç duvarında oluşan gastrit yada ülserlere bağlı olarak görülen kanamaların belirtileri, yorgunluk, hâlsizlik, karın ağrısı, mide yanması, baş dönmesi ve kansızlık gibi belirtilerle ortaya çıkar. Hematemez olarak tanımlanan kırmızı ya da koyu renkli kan kusmak, dışkılama sırasında kan görülmesi, siyah renkte dışkı varlığı da mide kanamasına işaret eden belirtiler arasındadır. Diğer mide kanaması belirtileri ise şu şekilde sıralanır:
• Üst batın olarak adlandırılan üst karın bölgesinde rahatsızlık hissi ya da şiddetli ağrı
• Bulantı hissi ve kusma
• Ayakta duramama ve bayılma
• Nefes darlığı
• Tansiyon düşüklüğü ve göz kararması
• Aşırı terleme ve kalp çarpıntısı
• İştah kaybı
• Midede aşırı tokluk hissi
• Hazımsızlık hissi ve şişkinlik
• İdrar miktarında azalma
• Kahve telvesi görünümünde kusma
• Dışkının simsiyah renkte ve katran gibi olması olması
• Sürekli ishal
Mide kanamasına yol açan nedenlerin başında, mide ile yemek borusunun birleştiği noktada oluşan yaralar yer alır. Karaciğer hastalıklarına bağlı olarak gelişebilen ve yemek borusunun alt kısmında oluşan varis benzeri yapılar, mide kanamasına yol açan sebepler arasındadır. Üst gastrointestinal sistemde var olan tümörler de kanamaya yol açabilir. Vücutta helicobacter pylori benzeri bakterilerin varlığı, aşırı baharatlı yiyecekler tüketmek, sürekli kusmak, tanısı konmamış ya da tedavi edilmeyen ülser, gastrit, özofajit , kafa travması, bilinçsiz ve fazla miktarda ağrı kesici kullanımı, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, iltihap önleyici ilaçlar, aşırı miktarda sigara ve alkol kullanımı, stres, hepatit B ve karaciğer sirozu mide kanamasına yol açan faktörlerden bazılarıdır. Ülkemizde mide kanaması, yanlış ve bilinçsiz şekilde tüketilen ilaçlardan ve özellikle ağrı kesici kullanımına bağlı olarak görülür. Yaşlı nüfusta sıklıkla görülen aşırı miktarda ağrı kesici ve kalp hastalıklarına bağlı olarak kan sulandırıcı ilaç kullanımı, mide kanamalarına yol açan etkenlerin başında gelir. Mide kanaması sebepleri arasında önemli bir yere sahip olan ülser de mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlıktır.
Mide kanaması çoğunlukla dış etkenlerden kaynaklanan, yemek borusu ile midenin birleştiği noktada ya da mide iç duvarında oluşan yaralardan kaynaklanır. Örneğin tümör ya da ülsere bağlı olarak mide mukozasında oluşan inflamasyon, midede sızıntı şeklinde kanamaya yol açar. Bazı vakalarda ise mide duvarında yer alan küçük bir yara, kullanılan kan sulandırıcı ilaçların etkisiyle kanamaya başlar. Pıhtılaşmanın sağlanamadığı durumda kanamanın kesilememesi ile mide kanaması oluşur. Aşırı miktarda ağrı kesici ilaç kullanımı da, ilaç içeriğinde yer alan bazı etken maddelerden dolayı mide duvarında yara oluşumuna ve dolayısıyla kanamaya yol açabilir. Sıklıkla sorulan mide kanaması nasıl anlaşılır sorusu ise uzman hekim muayenesi ve ek tetkikler sonucunda yanıtlanır.
Parlak kırmızı renkte ya da kahve telvesi şeklinde görülen kusma , gaitanın katran benzeri siyah yapıda olması , parlak kırmızı renkte taze kan ile birlikte dışkılama şikayetleri %80 oranında kendiliğinden dururken, %20 oranında kesilmeksizin devam eder. Bu şikayetler ile hastaneye başvuran hastaların öyküleri hekim tarafından detaylı olarak alınır. İlaç ve alkol kullanımı, kostik maddeye maruz kalma, ülser varlığı, kilo kaybı, iştahsızlık, kusma şekli gibi pek çok parametrenin değerlendirilmesinin ardından, fizik muayene yapılır. tansiyon düşüklüğü, kalp çarpıntısı, hızlı solunum varlığı araştırılır.
-
WebSite: https://www.aytacsayin.com.tr/
İnstagram:   / aytac_sayin  
Facebook:   / opdrsayin  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке