Confessionalisme en Feminisme

Описание к видео Confessionalisme en Feminisme

84 De emancipatiebewegingen in de 19e eeuw.

De belangrijkste emancipatorische beweging uit de 19e eeuw zijn de confessionelen in Nederland.
Doel: de positie van de katholieken en de protestanten in Nederland verbeteren en het christelijk geloof als basis nemen van de politieke en maatschappelijke beslissingen.
 liberale burgerij keek op de orthod oxe gelovigen neer. Het orthodoxe geloof was in hun ogen achterlijk en bekrompen en stond de vooruitgang in de weg.
• Door onderwijs zou de achterlijkheid en armoede verdwijnen.

 Grondwet 1848; vrijheid van onderwijs, confessionelen starten hun eigen scholen. Dit tot ergernis van de liberalen. Krijgen dan ook geen subsidie, en moesten het zelf betalen. Tot 1878 geen probleem.
 In 1878 verhoogde de liberale regering de kwaliteitseisen. De openbare scholen kregen daar extra geld voor, de bijzondere (confessionele) kregen niets.
Dit leidt tot een verhevigde samenwerking tussen de katholieken en orthodox protestanten.
• 460.000 handtekening tegen de liberale schoolwet
• Oprichting ARP 1879 (eerste politieke partij)

 ARP richt zich op de lagere middenklasse en krijgt met elke kiesrecht uitbreiding meer zetels (achterban mocht eerst niet stemmen). En krijgen voor het eerst in 1888 samen met de katholieken de macht.

Door het idee van soevereiniteit in eigen kring (de baas over je eigen groep) van Abraham Kuyper gaan de groepen zich ook meer op zichzelf richten:
• eigen krant
• eigen sportvereniging
• eigen vakbond
• eigen ziekenhuizen
• eigen scholen
Hierdoor ontstaan de zogenaamde zuilen, iedereen is enkel gericht op de eigen zuil en gaat alleen met gelijkgezinde om (Kath. Zuil, Prot. Zuil, Soc. Zuil, neut. Zuil). Deze verzuiling (typisch nederlands verschijnsel) loopt door tot in de jaren 70 v/d 20e eeuw (en is zelfs nu nog terug te zien; EO, KRO, VARA, Volkskrant, Trouw etc etc).

Uiteindelijk krijgen de confessionelen hun gelijkstelling van de scholen, in de pacificatie van 1917, waarbij liberalen en socialisten inruil voor de steun voor het algemeen kiesrecht de bijzondere scholen gelijktrekken qua subsidie.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке