Cemil Qocgiri - Concert Documentary •Zalâl Album Release

Описание к видео Cemil Qocgiri - Concert Documentary •Zalâl Album Release

A short Concert Documentary from our Album Release #Zalâl on 29th January 2017 @ Frankfurterhof Mainz / Video by Otantique Records

Zalâl was a project album of Cemîl Qoçgîrî to take awareness for the language Zazaki. Zalâl is the fifth album by German-Kurdish multi-instrumentalist and composer Cemîl Qoçgîrî. Cemîl is one of the finest performers of the tenbur (tenbûr), a Kurdish long-necked lute that is related to the saz.

On Zalâl, Cemîl Qoçgîrî combines ancient Anatolian musical influences with western chamber musical forms. He also uses rare Zazaki vocals. Zazaki (also known as Zaza, Kirmanjki and Dimli) is used by the Zaza Kurds in eastern Turkey and is one of the oldest languages in Mesopotamia. The Zazaki language has been classified by UNESCO as a “language threatened with extinction“.

“When language, music, art and culture are lost, the understanding and communication between peoples are lost as well,” says Cemîl Qoçgîrî.

Cemîl Qoçgîrî - Zalâl available on all digital streaming platforms
___
Albüm, unutulmaya yüz tutmuş Mezopotamyanın en eski kâdim dillerinden biri olan Zazaca dilinde yazılmış bestelerden oluşuyor. Şiirleri Dogan Munzuroğlu tarafından yazılan albümün müzikleri ise Cemîl Qoçgîrî, Mikail Aslan, Doğan Munzuroğlu ve Eser Bakî’ ye ait.
Zalâl, yok olma tehlikesi altında olan bir dil ile gelecek kuşaklar arasında bir farkındalık bağı oluşturma çabasıdır. Unesco tarafından ''Tehlike Altında Olan Diller" arasında yer alan #Zazaca, tarih boyunca bir coğrafyanın, kuşların, ağaçların, ırmakların tam tekmil doğanın dili olmaktan çıkıp, bir sonraki kuşağın suskunluğu olma gerçekliğiyle yüzyüze. Bu dilin kaybolması demek, o dildeki kuşların cıvıltılarının, ırmakların çağlamasının ve aslında o dildeki bir kültürün yok olması demektir.

bir toplumun dili, müziği, sanatı ve kültürü yok olup unuturulursa,
halklar arası iletişim de kaybolup gider

Комментарии

Информация по комментариям в разработке