Bu videomda sizlere kısaca, hangi tür balıkların, filtre olmaksızın akvaryumda yaşayabileceğinden bahsedeceğim. Çoğumuz, özellikle akvarist hayatımıza ilk başladığımızda, küçük bir kavanoza ya da akvaryuma birkaç balık alarak başlamışızdır. Bunlar da tabi ki filtresiz akvaryum ve kavanozlardı. Maalesef ki de bu balıkların akıbeti, çok kısa sürede ölmüş olmalarıdır. Bunun sebebi, balıklarımızın amonyak zehirlenmesine maruz kalmalarıdır. Tabi bunun bir Genel olarak alternatif uygulaması, her gün suyu değiştirmek olmuştur, bu çok zahmetli ve yorucu bir iştir, bu sebeptendir ki, birçok kimse, akvarist hayatının daha başlangıcında, bu hobiye son vermiştir. Benim naçizane tavsiyem tabi ki de, akvaryuma filtreler alınması yönündedir, lakin filtresiz de yaşayabilecek balıklar da vardır. Tabi birazdan anlatacağım bilgiler doğrultusunda akvaryum kurulumu yaparsanız.
Şimdi size, benim uzun yıllar önce keşfettiğim bir istisnadan bahsetmek istiyorum. Bunu kısaca anlatmam gerekirse, ilk başta yapmanız gereken, az miktarda balığı beslemenizdir. Bu genelde ikidir. Beslediğimiz ortam kavanoz olunca, beslediğimiz balıkların da ebattı haliyle küçük olmalıdır. Filtresiz akvaryumun olmazsa olmazı bol bol biolife bitkiye sahip olmasıdır. Hava taşının da mutlaka olması gerekir. Gerekir ki, suda sirkülasyon olsun. Böylece kavanozunun içinde ki balıkların filtreye ihtiyacı olmaz. Akvaryumun sağlığı tamamen bitkilerin sağlığı ile alakalı olacaktır. Bitkiler ne kadar sağlıklı ve sağlam bir şekilde büyür ve yoğun olursa, balıklarınızın sağlıklı olması o kadar mümkündür. Hava taşının önemi işte burada ortaya çıkar. Suya salınan hava, suyun dolaşmasını sağlayacak, bu da bitkilerin havalanmasını sağlayacaktır. Bu dolaşımın çok fazla hızlı olmasına da gerek yoktur. Ama hareket olması şarttır. Çünkü bu hareket sayesinde su, camda, dekorlarda, bitkilerin üzerlerinde ve diğer yüzeylerde oluşmaya başlayan doğal bakteriyel filtrenin içinden de geçecektir. Bu temizliğin etkili ve sürekli olması için su mutlaka hareketi olmalıdır.
Bu tarif ettiğim şekilde eğer kavanozunuzu oluşturursanız, gene de, belli aralıklarla, belli miktarlarda su değişimi yapmalısınız. Tabi ki bu, bitkisiz ve hava taşsız akvaryuma göre daha az olacaktır. Kavanozunuz içinde ki balıkların adedi artmadığı ve çok fazla balık bulunmadığı sürece balıkların ürettiği amonyağı, bitkileriniz tüketir ve faydalı bakteri oluşur, bu sayede filtreli akvaryumlarda olduğu gibi, temiz suyu gerisin geriye iade eder.
Peki bu bahsettiğimiz balık türleri hangileridir. En başta, şunu söyleyeyim, boyutu küçük olduktan sonra SERT TATLI SU balıklarının hepsi olur, nedir bunlar, boyut ve güzellik bakımından ele aldığımızda Lepistes en başta gelir, bunun yanında gene bir tür Lepistes türü olan Endler de olabilir. Cüce Rasbora türleri, moli, plati, çöpçü balıkları, zebra daniolar bazı tetra türleri, karides, salyangozlar tabi ki Beta ama asla ve asla Japon balığı değil. Neden Japon balığı olmaz derseniz, öncelikle, Japon balıkları akvaryumunuzda bulunan yeşillikleri yer, ikinci olarak Japon balıkları en çok amonyak üreten balıkların başında gelir, Japon balıkları ile ilgili hazırladığım videoyu da, bu videodan sonra izleyebilirsiniz.
• JAPON BALıĞı AKVARYUMU NASıL OLMALı(B...
Bu tarz kavanozlarda balık besleyecekseniz, olmazsa olmazı bir su test kitinizin olmasıdır. Suyunuzun amonyak , nitrit ve nitrat seviyeleri ilk başladığınız ilk 2-3 ay boyunca mümkünse her gün, daha sonraki aylarda en fazla gün aşırı yapılmalıdır. Unutmayın ki, su değerleri mutlaka sabit olmalıdır ve bu, mutlaka sağlanmalıdır.
Su değişimi şarttır, balıklar sadece amonyak ve kaka üretmezler, bunlarla beraber, balıklar hormon da salgılar ayrıca yenmeyen yemler, çürümüş bitki yaprakları suyun kalitesini, bir anda ya da yavaş yavaş ama sürekli bir şekilde bozar. Bu yüzden, suyun seyreltilmesi ve arada bitki köklerine takılıp kalan atıklar, vakumla alınması gerekmektedir. Tabi ki Filtreli akvaryumlarda döngü daha hızlı oluşmaktadır, gene de bitki yoğunluğu, amonyağın çoğalmasını engellemektedir.
Unutmamanız gereken ilk şey, bütün bu yaşam alanı en az 15-20 lt lik akvaryumlar için geçerlidir. Daha az suya sahip olan kavanozlar, balıkların pek uzun yaşamalarına izin vermez. Ayrıca bitkileriniz için, iyi bir ışıklandırmada gerekir.
Son olarak, gene de size tavsiyem, filtreli akvaryum kullanmanızdadır. Ve öncelikle balık koymadan önce kavanozunuzda bitki yetiştirmenizdir. 2 Ay gibi bir süre sonra koyacağınız balıklarınız, büyük ihtimalle yaşayacaklardır.
moli balığı fanusta yaşar mı, hangi balıklar fanusta beslenir, filtresiz akvaryum olur mu, filtresiz akvaryum, filtre ihtiyacı olmayan, filtre gerektirmeyen, filtreye ihtiyacı olmayan balıklar, akvaryum filtresiz olur mu, balık akvaryum filtresi, balık filtresi, filtresiz balık yaşar mı, filtresiz yaşayan balıklar, japon balığı filtresiz yaşarmı, japon balığı filtre, akvaryum filtresiz, filtresiz akvaryum balıkları, filtresiz beta akvaryumu, lepistes filtresiz yaşarmı
Информация по комментариям в разработке