De Belgische Revolutie

Описание к видео De Belgische Revolutie

Geschiedenisbijles van WieWatWanneer? Kijk en boek je les via https://leergemak.wixsite.com/leergemak

Social Media:
Website: http://wiewatwanneer.wixsite.com/wiew...
Instagram:   / wiewatwanneer_  

De Belgische Revolutie. De Belgische Opstand. De Belgische Onafhankelijkheid. 4 oktober 1831. Koning Leopold I, 21 juli 1831
De Tiendaagse Veldtocht.

Tekst:

Prins Willem Frederik van Oranje, werd koning Willem I. Luxemburg was een hertogdom, en Willem I werd daar hertog van. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden was dus een land, bestaande uit drie landen. Maar waarom scheidde België zich zo’n vijftien jaar later af van dit koninkrijk? Er zijn een aantal factoren te noemen.
Zo is er de taal. In het noorden en Vlaanderen werd Nederlands gesproken. Maar de administratieve taal in het zuiden was Frans. Willem I voerde in 1819 een Taalsbeluit in; dit betekende dat vanaf 1823 het in de Vlaamse provincies verboden was om Frans te gebruiken in het bestuur en rechtspraak. Dit zorgde voor veel verzet. Willem draaide het besluit in 1830 terug.
Een ander punt was godsdienst. De zuidelijke geestelijken waren niet zo blij met Willem. Hij vond dat kerkzaken staatszaken waren. Daarbij was het zuiden katholiek en het noorden overwegend protestants wat ook niet bepaald zorgde voor een gevoel van eenheid.
Als we kijken naar economische oorzaken, dan is de staatsschuld een reden voor boosheid. Bij de stichting van het koninkrijk werden de staatsschulden van het noorden en zuiden samengevoegd. De schuld van het noorden was zo’n 1800 miljoen gulden, het zuiden had een schuld van zo’n 27 miljoen gulden.
Ook was er een gevoel van achterstelling in de politiek. 60% van de bevolking woonde in het zuiden, toch hadden ze evenveel vertegenwoordigers als het noorden in de tweede kamer. Ministers, officieren en andere hoge ambtenaren kwamen vooral uit het noorden.
Bedenk ook dat in het jaar 1830 veel werkloosheid was en de voedselprijzen erg waren gestegen. En eerder in dat jaar was er een opstand in Frankrijk waar de koning werd afgezet. Maar dit alles was voor de Belgen ook weer niet genoeg om zich af te scheiden. Wat was dán de aanleiding dat het toch gebeurde?
Het begon ter ere van de verjaardag van Willem. Op 25 augustus 1830 werd er in Brussel een opera opgevoerd, De Stomme van Portici, die ging over een opstand. Tijdens de opera werd de menigte zo opgezweept dat ze woedend het theater verlieten en, samen met omstanders, overheidsgebouwen begonnen te vernielen. Maar door de werkloosheid en hoge voedselprijzen was er ook een grote groep die vernielingen aanrichtte bij fabrieken, winkels en huizen van rijken.

Willem I reageerde te langzaam op deze gebeurtenissen. Hij liet zijn zoon, de kroonprins, naar Brussel gaan om te onderhandelen. Daar werd gesproken over een bestuurlijke, administratieve scheiding tussen België en Nederland, maar dat de koning wel bleef.
Dat was niet Willems bedoeling, dus stuurde hij zijn andere zoon, prins Frederik, met een leger naar Brussel om het gezag te herstellen. Het lukte niet om de stad te heroveren, de prins leed grote verliezen. Het gevolg was dat ze zich na vier dagen strijd terug trokken. Tijdens deze gevechten werd er een Voorlopig Bewind opgericht. Zij riepen een paar dagen later, op 4 oktober 1830, de Belgische onafhankelijkheid uit.
Maar zo simpel was het niet helemaal. Want België was met reden samengevoegd. Om ruzie en zelfs een grote Europese oorlog te voorkomen kwam er een Conferentie in Londen, namelijk de Conferentie van Londen. Hier werd door de europese grootmachten besloten dat België inderdaad onafhankelijk kon zijn. België werd een koninkrijk en de Duitse prins Leopold van Saksen-Coburg en Gotha werd op 21 juli 1831 de eerste koning van België.
Koning Willem I vond dit niks natuurlijk. Een paar dagen later, 2 augustus, kwam er een Nederlandse inval. Dit staat bekend als de Tiendaagse Veldtocht, omdat het tsja, tien dagen duurde. Toen de Fransen België te hulp schoten werd er een wapenstilstand gesloten en trok het Nederlands leger zich terug. Er kwam een verdrag dat in Londen werd opgesteld, namelijk het Verdrag van Londen die gunstig was voor Nederland. Alleen, Willem wilde ‘m niet ondertekenen. Pas jaren later, in 1839 ondertekent hij het verdrag en is de scheiding dus officieel.


Social Media:
Website: http://wiewatwanneer.wixsite.com/wiew...
Instagram:   / wiewatwanneerinsta  
Blogger:http://wiewatwanneer.blogspot.nl/

"Fig Leaf Times Two" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/b...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке