Cum știi că ai Probleme Vasculare la PICIOARE: Boala Arterială Periferică

Описание к видео Cum știi că ai Probleme Vasculare la PICIOARE: Boala Arterială Periferică

Află cum sunt afectate PICIOARELE de Tensiunea Mare, Colesterol, Greutate Mare si Glicemie + ce faci ca sa nu ajungi la AMPUTARE.
Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm:    / pacientul20  

Informațiile din acest video au fost preluate din emisiunea LIVE cu aceeași temă, făcută cu medici specialiști: doamna dr. Ștefania Magda, medic primar CARDIOLOG, și doamna dr. Raluca Popescu, medic speialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Link către emisiunea LIVE: https://fb.watch/kH1E_sPcZ3/

Cam 10% dintre persoanele cu vârsta peste 55 de ani sunt diagnosticate cu boală arterială periferică, în diferite stadii. Adică dacă ai și tu problema asta la mergătoare, să nu începi să te dai mare. Știu că e anormal să te lauzi că ești bolnav de ceva, dar nu știu cum se face că după 50 de ani, indiferent pe ce subiect începem o conversație cu cineva, la un punct ea deraiază și o dăm în ce boli avem, ce tratamente luăm, la ce medic am fost și cât stau lucrurile mai ales de prost.

Mai întâi, despre „Cum știi că ai boală arterială periferica”, o să explice doamna dr. Ștefania Magda, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București: ce este boala arterială periferică și care sunt factorii de risc.
Așadar, boala arterelor periferice este semnul acumulării de depozite grase în artere, temuta și hulita ateroscleroză, cea care îngustează arterele și reduce fluxul de sânge în picioare, dar nu numai, doar că noi ne referim de data aceasta strict la picioare. Este bine de știut că, deși ateroscleroza este cea mai frecventă cauză a bolii arteriale periferice, mai există și altele, doar că ele sunt mai puțin întâlnite: inflamația vaselor de sânge, leziuni ale picioarelor, modificări ale mușchilor sau ligamentelor ori expunerea la radiații. La fel, foarte important de știut și de reținut este faptul că boala arterială periferică este și ea una dintre complicațiile diabetului zaharat, cum este și neuropatia diabetică.
Ce vă mai este de folos să știți? Care sunt factorii de risc? Vă zice tot doamna dr. Ștefania Magda, că dânsa își răcește gura și noi tot ce vrem facem...

Nu-nu, stați așa, că vi i-a spus pe cei mai importanți, nu pe toți! Mai sunt! Mai este istoricul familial de boală arterială periferică, boli de inimă sau accident vascular cerebral, hipertensiunea, colesterolul crescut și obezitatea.
Și pentru că doamna dr. Magda a pomenit de diabet, un alt medic, de data asta diabetolog, doamna doctor Raluca Popescu, vă explică în ce fel distruge diabetul vasele de sânge.

Ei, și-acum începe drama, c-o să-ți spun cum îți dai seama. Cum îți dai seama că la picioare ai boala arterială. Păi când te doare! Nu, stai așa, că poate fi și altcumva. Boala arterială periferică are 5 etape. În prima ea este asimptomatică. Nu te doare nimic. În a doua etapă apare durerea de picioare, crampele din timpul mersului, dar durerea este una ușoară și dispare la repaus. În a treia etapă, această durere, resimțită la nivelul musculaturii gambelor, devine mai puternică și se agravează până devine severă. A patra etapa are caracteristică apariția durerii și în repaus, și, în sfârșit, ultima etapă, a cincea, este cea în care apar ulcerațiile sau gangrena. (Și aici ai pus-o, s-a terminat cu dansul și cu Macarena!)

Nu ți-a plăcut ce-ai auzit. Mai cu seamă finalul, faza cu amputația. Ei, atunci, ca să nu faci boală arterială periferică, nu mai fuma, ține-ți greutatea, glicemia, colesterolul și tensiunea sub control, ai grijă la dietă, să fie una echilibrată, în fibre bogată dar săracă în grăsimi și sare. Și tot ca să te ții bine pe picioare și sa n-ai evenimente cardiovasculare, fă mișcare.

Uite un exercițiu bun: mergi până te doare (moderat), te oprești, aștepți să treacă disconfortul și iar începi să mergi. Cam asta-i totul. Dar cel puțin jumătate de oră pe zi! De-o fi mai mult, rău nu va fi.

---
Facebook:   / pacientul20  
Instagram:   / pacientul2.0  
TikTok:   / _pacientul2.0  
EHealthRomania: https://ehealthromania.com/

Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.

Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm:    / pacientul20  

#diabet #piciordiabetic #sanatate

Комментарии

Информация по комментариям в разработке