O mașină la doi bălțeni

Описание к видео O mașină la doi bălțeni

Fiecare al doilea bălțean are automobil. Cel puțin asta arată datele statistice din Registrul de stat al transporturilor. Dovadă sunt și ambuteiajele care au devenit un fenomen zilnic pe străzile orașului, cu o infrastructură veche și nepregătită pentru circulația celor 51 de mii de mijloace de transport înregistrate, la care se adaugă și autoturismele locuitorilor din suburbii. Cifra va fi și mai mare. Numărul persoanelor care își doresc să obțină un permis de conducere este în continuă creștere.

„În 2022 au fost 11740 de autovehicule. Pe anul 2021 au fost un pic mai multe -12033, o diferență mică. Conform datelor statistice au fost eliberate 9839 de permise”, a declarat Marinel Popa, șef SCCA Bălți.

Bălțiul ocupă locul doi în TOP-ul celor mai aglomerate municipii din Moldova, fiind devansat doar de capitală.

În timp ce numărul de mașini crește, infrastructura rutieră este veche de 50 de ani, când în R. Moldova erau înregistrate peste 15 mii de autoturisme.

„Dacă să luăm după statistică, membrii familiei care dețin permise nu este doar unul, dar sunt doi sau mai mulți. Cei care au atins majoratul, practic, toți au permise. S-a mărit orașul și acum nu facem față transportului. Este necesar de a descărca zona centrală a orașului când totul este plin, străzile sunt aglomerate”, a adăugat Marinel Popa.

Ambuteiajele se formează mai ales în orele dimineții și seara, pe arterele principale din oraș. Alexei Onoico, care de 10 ani gestionează o școală auto din oraș spune că, anual, peste 1000 de elevi învață să șofeze și tot atâția își ridică permisul de conducere.

„În oraș circulă foarte multe mașini ale școlilor auto din raioane, care, de facto nu ar trebui să circule aici conform itinerarului. ASP Bălți deservește raioanele apropiate orașului. Vorbim despre Sîngerei, Florești, Glodeni. Toți vin aici pentru a susține examenul auto. Respectiv, toate mașinile școlilor auto vin aici și se primește un colaps”, a menționat Alexei Onoico.

Cela mai aglomerate străzi din Bălți sunt Decebal și Ștefan cel Mare. Alexei Onoico dă vina pe infrastructura veche și pe lipsa marcajelor și semnalelor rutiere.

„Numai la noi în țară, pe trecerile pietonale sunt loviți mai mulți pietoni decât în zonele unde pietonalele lipsesc. Acest lucru ne vorbește despre faptul că semnalizarea rutieră din oraș, din țară, șchiopătează foarte mult, iar atitudinea față de calitatea siguranței circulației rutieră, la fel, șchiopătează. Ne aflăm acum la cartierul 10. De la sensul giratoriu al autogării până la intersecția de pe strada 1 mai sunt doar 3 semafoare pe o suprafață de 300 m de drum. Este clar că acest lucru formează probleme în trafic”, a adăugat el.

Elevii care abia învață să șofeze spun că circulația prin oraș este dificilă mai ales în orele de vârf și atunci când se întâlnesc în trafic cu conducători obraznici.

„Noi așteptăm să ne cedeze. Nu este nimic grav. Dacă respectăm toate regulile circulației rutiere, totul va fi bine.”




„Nu pot să te gândești ce face, dacă nu arată unde virează, nu arată semnele. Desigur, un pic e greu. Sper că toți se vor corecta și vor circula regulamentar.”

„Alături de soț nu este greu, dar singură la volan e greu, la început”, au spus viitorii șoferi.

În anul 2022, în mun. Bălți, cu o populație de 98 de mii de persoane, au fost înregistrate peste 51 de mii de mijloace de transport, mai mult cu 1500 decât în 2021.

„Minim 50%, minim. E mai greu. La amiază, dimineața e foarte dificil. Ștefan cel Mare, Decebal, aceasta este cea mai dificilă intersecție din Bălți. Semafoarele nu lucrează corect, benzile nu corespund traficului, sunt foarte scurte, încap foarte puține mașini pe ele.”




„Drumurile sunt foarte înguste. Mașini sunt multe, dar drumurile au rămas cum au fost în URSS. Da, înainte erau mai puține automobile, nu fiecare avea mașină. Acum, în fiecare curte sunt câte 2-3 mașini care aparțin unei familii, iar noi spunem că trăim rău.”




„Acum e  foarte complicat, foarte complicat. Altădată, mai ales în centru, la piață pot să faci 2-3 cercuri și tocmai apoi găsești un loc de parcare”, au spus șoferii.

La mijlocul anului 2022, în Republica Moldova erau înregistrate 734 mii automobile, în creștere cu aproape 17 mii față de anul 2021. TOP-ul celor mai aglomerate municipii din Moldova este condus de Chișinău, urmat de Bălți, unde automobilele ocupă peste 8 % din suprafața străzilor. Pe locul trei se poziționează municipiul Soroca.

În total, în R. Moldova sunt înregistrate peste 1 milion de mijloace de transport.
**********************************
Vă îndemnăm să ne urmăriți și pe:
📲Canalul nostru de Telegram:https://t.me/NordNewsMD
Instagram:   / nordnews.md  
Facebook:   / nordnews.md  
TikTok:   / nordnews  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке