MİDAS NEDEN EŞEK KULAKLI ? | GORDİON ANTİK KENTİ MİDASIN TÜMÜLÜSÜ

Описание к видео MİDAS NEDEN EŞEK KULAKLI ? | GORDİON ANTİK KENTİ MİDASIN TÜMÜLÜSÜ

Değerli İzleyenler Katılımlarınızla Desteklerinizi Bekliyorum. Sizlerin sayesinde ülkemizin her köşesini belgesel haline getireceğiz...
   / @enginersoydan  

Bugün sizlerle birlikte 5.000 yıllık tarihin içinde kaybolmaya gidiyoruz. UNESCO dünya mirasları sıralamasında ülkemizde 20. sırada yer alan ve Başkent Ankara'nın Polatlı İlçesi, Yassıhöyük Köyü'nde bulunan Gordion Antik Kenti'nde ve buranın yıllarca krallığını yapmış olan Kral Midas'ın Tümülüsü'nde gezintiye çıkıyoruz.
Türkiye’nin başkenti Ankara’nın görkemli arkeolojik alanı Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen 45. oturumunda “UNESCO Dünya Mirası Listesi”ne eklendi. Böylelikle Gordion, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi”ndeki 20’nci miras alanı olarak tescillendi.

Gordion Antik Kenti’ni “Frigya Antik Kenti’nin kalıntılarını da kapsayan çok katmanlı yapısıyla Demir Çağı’nın en önemli bağımsız krallıklarından biri” şeklinde tanımlayan UNESCO Dünya Mirası Komitesi, bölgenin medeniyet tarihi açısından önemini şöyle açıklıyor: “Arkeolojik kazılar ve bulgular gösteriyor ki, inşaat teknikleri, mekânsal düzenlemeler, savunma yapıları ve mezar yapılarından günümüze ulaşan kalıntıların zenginliği, Frigya kültürüne ve ekonomisine de ışık tutuyor.”

Dünyada En Uzun Süre Yerleşimin Olduğu Nadir Alanlardan Biri

Ankara’nın Polatlı ilçesinde yer alan Gordion Antik Kenti, Anadolu topraklarında iz bırakan medeniyetlerin zengin dokusunun dikkat çekici bir kanıtı niteliğinde. Sahip olduğu olağanüstü evrensel değerleriyle Anadolu tarihine ışık tutan kent, Doğu ile Batı arasında önemli bir kesişim noktasıydı.

Gordion’daki yerleşim, alanın bitişiğindeki Yassıhöyük höyüğündeki kanıtlarla Erken Tunç Çağı’na (M.Ö. 2500 civarı) tarihleniyor. İnsan yaşamının kesintisiz bir biçimde 4500 yıldır devam ettiği Gordion ve çevresi, dünyanın en uzun süre yerleşim gören nadir alanlarındanbiri. Gordion’un uzun tarihi boyunca çeşitli medeniyetler için bu kadar cezbedici olması ise Anadolu’nun önemli ticaret yolları üzerindeki stratejik konumu, Sangarios (bugünkü Sakarya) Nehri’nden elde edilen bol su kaynağı ve tarım için uygun geniş verimli arazileri gibi çeşitli faktörlere bağlanabilir.

Gordion Tarihine Kısa Bir Bakış

Gordion, Hitit İmparatorluğu’nun MÖ 12. yüzyılda çökmesiyle yükselişe geçen Frigya’nınsiyasi ve kültürel başkenti olarak biliniyor. Bu nedenle antik kent, bu uygarlığın kültür ve medeniyetini anlayabilmek için oldukça büyük bir öneme sahip. Anadolu’nun en önemli medeniyetlerinden olan Frigler, günümüzde Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerini kapsayan geniş bir alana yerleşmişlerdi. Frig Vadisi bugün bu medeniyetin izlerini taşıyan kaya parçaları ve antik kalıntılarla dünya çapında eşi benzeri olmayan geniş bir alan olarak dikkat çekiyor. Friglerin ayak izlerini takip eden Frig Yolu sayesinde ise ziyaretçiler, bu uygarlığın antik yerleşimlerini adımlayabiliyor.

Frig döneminin anıtsal yapıları, Gordion’ın mimarisi üzerinde iz bırakan en önemli eserlerniteliğinde. Gordion’un Erken Frigya dönemine ait kale kompleksi ve şehrin yöneticilerine ait mezar odaları bugün hâlâ ilk inşa edildikleri zamanda amaçlandığı etkiyi yaratıyor: Frig elit sınıfının inanılmaz gücünü ve otoritesini göstermek… Gordion, Frig döneminde bir süre efsanelerde “altın dokunuş” ile lanetlenen Kral Midas’ın hükümdarlığı altındaydı. Gordion Kral Midas Tümülüsü bugün dünyanın üçüncü en büyük tümülüsü ve içindeki mezar odası, dünyanın ayakta kalmayı başaran en eski ahşap yapısı olarak biliniyor.

Gordion, aynı zamanda birçok antik tarihçi tarafından anlatılan “Gordion Düğümü” olayı ile de ilişkilendiriliyor. Efsaneye göre bu düğümün sadece Asya’nın gelecekteki fatihi tarafından çözülebileceğine inanılırmış. Bu nedenle, Gordion’un Büyük İskender tarafından ziyaret edilmesi ve Makedonya Kralının düğümü kılıcıyla kesmesi pek tesadüfi değil.

Gordion çevresindeki iyi korunmuş surlar ve anıtsal yapılar, ziyaretçilere bugün Frigyalılarıntarihinde inanılmaz bir yolculuk sunarken, ören yerinin içinde bulunan Gordion Müzesi de kazılardan elde edilen şaşırtıcı eserlere ev sahipliği yapıyor. Müze, antik kentin her dönemini karakteristik örneklerle temsil eden kronolojik bir sergi sunuyor. Arkeolojik eserler arasında Erken Demir Çağı’na ait el yapımı çömlekler, Erken Frigya dönemine ait demir aletler ve ithal antik çömlekler ve eşyalar bulunuyor. Ziyaretçiler ayrıca Gordion’da bulunan mühür ve madeni para örneklerini de görebiliyor.

#turkey #ankara #türkiye #gordion #unesco #dünya #miras #polatlı #travel #gezi #gezilecekyerler #tümülüs #midastümülüsü #keşfetteyiz #adventure #history #antikkent #antikkentler #gezirehberi #enginersoydan #gezginone

Комментарии

Информация по комментариям в разработке