Helikopterler Neden Everest’in Zirvesine Çıkamazlar

Описание к видео Helikopterler Neden Everest’in Zirvesine Çıkamazlar

Son zamanlarda dağcılar dağlarda korkutucu bir sıklıkla mahsur kalmaya başladılar. Bunun sebebi aşağı inmelerinin çığ, heyelan veya iniş rotasında oluşan diğer zorluklarla engellenmesi. Bu insanların dağların zirvelerinden yürüyerek inmeleri şu ya da bu sebeple engelleniyorsa, onları neden helikopterler gelip kurtarmıyor? Sonuçta, bu aletler her yere inebilir, değil mi?

Helikopterlerin Everest gibi çok yüksek dağların zirvesine uçamamasının ciddi bir nedeni var. Öte yandan, normal helikopterlerden daha yükseğe uçan özel helikopterler vardır. Bunların sadece daha büyük pervaneleri ve son derece güçlü motorları bulunmaz, aynı zamanda bu helikopterler çok hafiftir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu tip helikopterler üretmek bir servete mal olmaktadır. Peki sıradan helikopterlerle durum nedir?



Zaman bilgileri:

Helikopterler nasıl çalışır?

Everest'in zirvesine çıkan helikopter 2:25

Neden bazı helikopterlerin tekerlekleri vardır? 03:28

Neden iki rotora gerek vardır? 04:50

Helikopterler yağmurda uçabilirler mi? 5️ 5:56

Peki geceleri uçmak nasıldır? 06:33

Baş aşağı uçabilirler mi? 7:00



#helikopter #havacılık #olumlubak



ÖZETLER:

- Uçaklar kanatları sayesinde havalanabilirken, helikopterlerin bu etkileyici başarıyı göstermesi için rotorlara (diğer adıyla pervanelere) ihtiyacı vardır.

- Rotorların ürettiği kaldırma kuvveti büyük ölçüde havanın yoğunluğuna bağlıdır. Yoğunluk arttıkça, helikopterler daha rahat ve güvenli bir şekilde uçabilirler.

- Ayrıca bir helikopterin sadece kendi ağırlığını değil, aynı zamanda mürettebatının, yolcularının ve taşıdığı yüklerin ağırlığını da kaldırması gerektiğini akılda tutmak gerekir.

- Dağlarda yüksek irtifa helikopterlerini kullanan pilotlar, herhangi bir irtifada seyretme ve yere inme ve kalkma gibi manevralar için ne kadar güce ihtiyaç duyacaklarını sürekli olarak hesaplamalıdır.

- Eskiden neredeyse tüm helikopterlerin tıpkı uçaklarınki gibi tekerlekleri vardı. Ancak acil iniş bölgeleri genellikle tarım arazileri olduğundan, helikopterlerin ön tekerlekleri toprağa saplanırdı ki, bu da ileriye doğru hareket eden bu taşıtları iniş sırasında çok dengesiz hale getirirdi.

- Helikopterin havaya kalkması için ana rotorun hareket etmesi ve havayı aşağıya itmesi gerekir ki bu, helikopteri yukarı doğru iter.

- Bu, helikopterin rotoru saat yönünde dönerse, gövdesinin saatin tersi yönünde itileceği anlamına gelir.

- Sadece yağmur yağması, helikopterlerin uçma yeteneğini hiçbir şekilde etkilemez. Sonuçta, pervaneler yine de dönerler ve kaldırma kuvveti helikopteri havaya taşır. Öte yandan, yağmur, görüş kabiliyetinin azalması anlamına gelir.

- Helikopterler hem kendisi hem de taşıdığı ekip ve yolcuları için her zaman kötü sonuçlanacak çarpışma riski nedeniyle karanlıkta uçmaktan kaçınırlar.

- Bazı helikopterler gerçekten de baş aşağı uçabilirler ama bu hiç de kolay bir iş değildir! Bu yine dakikada 500 devir gibi delice bir hızda dönen güçlü rotorların ürettiği kaldırma kuvveti sayesinde olur.


-----------------------------------------------------------

5 Dakikada Hallet kanalına abone olmak için: https://goo.gl/988RDr
Olumlu bak kanalına abone olmak için: https://goo.gl/aoVCYZ
5 Dakikada Hallet Kizlar: https://is.gd/9e6Ptf
GERÇEK HİKAYELER: https://is.gd/HpUYgh

Müzik, Epidemic Sound: https://www.epidemicsound.com/

Stok malzemeleri (fotoğraflar, çekimler ve diğer):
https://www.depositphotos.com
https://www.shutterstock.com
https://www.eastnews.ru

Комментарии

Информация по комментариям в разработке