Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν σε επανάληψη, την διάλεξη του Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ,
Ομότιμου Καθηγητού του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Bιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
με θέμα: "Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ".
Η διάλεξη δόθηκε στην Αθήνα, στον χώρο της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ), στην ισόγεια αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 3/11/2016.
------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της διαλέξεως και του βιβλίου
Στο βιβλίο αυτό επιδιώκεται να συγκεραστούν τα ευρήματα και συμπεράσματα της ιστορίας, αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας, παλαιοντολογίας, και ενίοτε της γλωσσολογίας και της μυθολογίας με τα αποτελέσματα της Γενετικής, για να δοθούν με εκλαϊκευμένο τρόπο επιστημονικές απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα και να υποστηριχτούν ή να αμφισβητηθούν θεωρίες σχετικά με την καταγωγή των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας.
Παρουσιάζονται με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο πλήθος επιστημονικών ερευνών σχετικών με τη γενετική σύσταση του ανθρώπινου είδους και κατοίκων της Ευρώπης. Εκτενέστατα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των εντυπωσιακών στοιχείων που αποκαλύπτει η μελέτη αρχαϊκού DNA, σχετικών με τη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας, που υπήρξε το πεδίο του συγγραφέα καθ' όλη την επιστημονική του διαδρομή. Στο πλαίσιο αυτό, συγκρίνεται η γενετική σύσταση των Ελλήνων με τη γενετική σύσταση πληθυσμών της Ευρασίας και της Αφρικής προκειμένου να εξεταστούν από νέα οπτική γωνιά καίρια ερωτήματα, όπως: Ποια είναι η γενετική καταγωγή των σύγχρονων Ελλήνων; Άραγε είναι οι σύγχρονοι Έλληνες άμεσοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων;
Τα παρατιθέμενα στοιχεία εντυπωσιάζουν καθώς με βάση αυτά η Γενετική υποστηρίζει: Την τριπλή καταγωγή των Ευρωπαίων και άρα και των Ελλήνων από παλαιολιθικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, πρώιμους Νεολιθικούς αγρότες που από τη Μέση Ανατολή διέσχισαν την Ανατολία και έφτασαν πρώτα στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου, καθώς και τις μεταναστεύσεις κυρίως από τον ελλαδικό χώρο προς την υπόλοιπη Ευρώπη από την εποχή του Χαλκού. Την ύπαρξη της γενετικής υπογραφής των αρχαίων Ελλήνων σε όλες τις αποικίες τους. Την γενετική συνέχεια των κατοίκων της Κρήτης από την εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα. Αντίθετα καταρρίπτεται η ευρύτατα διαδεδομένη θεωρία της «Καθόδου των Δωριέων» από τις στέπες της Ουκρανίας/Κασπίας, κλπ.
(Απόσπασμα από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είναι Έλληνας γενετιστής και πανεπιστημιακός.
Γεννήθηκε το 1940 στην Χαριτωμένη Δράμας. Είναι απόφοιτος του Φυσιογνωστικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ.. Το 1971 έγινε διδάκτορας της Φ.Μ. Σχολής του Α.Π.Θ. και το 1978 Υφηγητής της Φ.Μ. Σχολής του ΑΠΘ. Έχει κάνει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Department of Zoology, Division of Genetics, University of Texas, Austin, U.S.A. και εξάμηνη μετεκπαίδευση στο Τμήμα Γενετικής Ανθρώπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Newcastle Αγγλίας, καθώς και μετεκπαίδευση στην Γαλλία, Βουλγαρία και Αγγλία. Από το 1986 έως το 2007 ήταν Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής Ανθρώπου στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ..
Διετέλεσε Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ επί 6 έτη, μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ, μέλος της ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ, δ/ντής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, και δ/ντής Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ. Κατέχει, επίσης τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Είναι περισσότερο γνωστός για την μελέτη γενετικού υλικού DNA της Ελλάδας και των κατοίκων της.
Έχει πάρει μέρος σε πληθώρα χρηματοδοτούμενων διεθνών καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων που σχετίζονται με μοριακές (DNA) αναλύσεις σε πολλά ζωικά είδη καθώς και τη γενετική ταυτοποίηση και διαχείριση αυτών. Στην μελέτη της γενετικής σύστασης των κατοίκων της Ελλάδας με κλασικούς και DNA δείκτες με στόχο τη διερεύνηση της βιολογικής ιστορίας των Ελλήνων και της σχέσης τους με άλλους λαούς της Ευρασίας. Στην μοριακή διερεύνηση κληρονομικών ασθενειών χρησιμοποιώντας τεχνικές DNA και τον έλεγχο ιατροδικαστικών περιπτώσεων με χρήση DNA. Όπως επίσης στην μελέτη της γενετικής δομής και των τρόπων βελτίωσης και διαχείρισης ζώων και στην εκτίμηση των επιπτώσεων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στη γενετική σύσταση του ανθρώπου και ζωικών ειδών.
Έχει δημοσιεύσει συνολικά 275 εργασίες. Το επιστημονικό έργο αναφέρεται 3.420 φορές στη διεθνή βιβλιογραφία.
-------------------------------------------------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ) και τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.
-------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλώ, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net
Информация по комментариям в разработке