Teracotă Mediaș. Ultima fabrică de sobe manuale pictate din România

Описание к видео Teracotă Mediaș. Ultima fabrică de sobe manuale pictate din România

Despre cuptorul de cahle se spune că este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizația românească și, cu precădere, din cea ardeleană, un artefact capabil să redea evenimente și schimbări petrecute la nivelul societății din punct de vedere etnic, politic, social, economic.

Fabrica de teracotă din Mediaș a fost înființată în anul 1906 de către sasul Gref Iulius, iar după 113 ani și o mulțime de schimbări sociale, politice și economice, produce aceleași cahle pictate, folosind cuptoarele vechi, reteța originală de amestecuri de pământ, același număr de muncitori și aceeași tehnologie de glazurare și pictare manuală.

Din 2015, fabrica este din nou în proprietatea unui antreprenor sas, domnul Uwe Draser din Șeica Mică.

Din 1906, la Teracotă Mediaș, fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată și pictată manual.

S-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de producere manuală a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie tradiția breslelor transilvănene de meșteșugari.

Amestecul de pământuri utilizate respectă rețeta originală de argile ușor fuzibile - argilă caulinoasă de la Megidia, argilă caulinoasă albă Vascău, caulin plk din Ucraina și argile refractare de la Șuncuiuș - Bihor. Mixul rezultat se amestecă cu nisip cuarțos și se arde la temperaturi de 950-1000 grade C.

Teracotă Mediaș este singura fabrică de sisteme de încălzire din România care are permanent în echipa sa sculptori, absolvenți ai Unarte București, și pictori.

Prin intermediul lor, fabrica are capacitatea de a reproduce orice model și de a asigura tiparele necesare producției în serie, fiind astfel posibile proiecte de restaurări pornind de la piese vechi sau în stare avansată de degradare.

Fabrica de teracotă din Mediaș produce în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă..

Комментарии

Информация по комментариям в разработке