Azerbaycan Salyan / Neftçala Şehirleri / Gezi Vlog

Описание к видео Azerbaycan Salyan / Neftçala Şehirleri / Gezi Vlog

Neftçala ilçesi 1940 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti'nde bir idari bölge olarak kurulmuştur. O zamana kadar Salyan bölgesinin bir parçasıydı ve bir yıl 24 Ocak 1939'da kurulan Hilli bölgesinin bir parçasıydı. Neftçala ilçesi tamamen sanayi bölgesi olarak teşkilatlandırılmış ve kırsal idari bölgeler Hıllı ilçesine bağlı hale getirilmiştir. Hilli mahallesi 24 Eylül 1959 tarihine kadar mahalle statüsünde kalmış ve bu tarihten itibaren kaldırılarak Neftçala ilçesi toprakları ile birleştirilmiştir.

Aralık 1959'da Neftçala bölgesi kaldırılarak Salyan bölgesine devredildi ve 4 yıl sonra Neftçala bir sanayi bölgesi olarak işlev gördü ve 1965'te kaldırılarak Salyan bölgesi ile birleştirildi. Nisan 1973'te, ulusal lider Haydar Aliyev'in hayırsever girişimiyle Neftçala bölgesi yeniden düzenlendi. İlçenin alanı 1451.7 km2'dir. İlçede bir şehir, 3 kentsel yerleşim ve 48 kırsal yerleşim bulunmaktadır. Merkez Neftçala şehridir.

"Salyan" kelimesinin etimolojisi hakkında çeşitli görüşler vardır . Bilimsel araştırmalara göre Türkçe konuşan boylar arasında "Sal" adlı bir boy olduğu söylenebilir. Bir zamanlar Volga'nın kıyısında yaşıyorlardı ve o bölgedeki ovalardan birine Sal Ovası denir. Ayrıca Doğu Avrupa ovalarından akan Don Nehri'nin kollarından birine Sal Nehri denir. Salyan yerleşimi, adını geçmişte bu bölgeye yerleşen Sal kabilesinden almıştır.

Bir gerçeğe göre, 558 olayları hakkında konuşan Bizans tarihçisi Menander, Hun kabilesi "Sal" in Türk kabilesi "Avar" ile birleşmesiyle güney Rusya'nın bozkırlarında savaşlar yürüttüğünü yazıyor. Muhtemelen salların bir kısmı Avarlar tarafından Azerbaycan'a gelmiş ve oraya yerleşmiştir. 14. yüzyıl tarihçisi Hamdullah Kazvin'in Kür Nehri'nin ağzındaki şehirlerinden birine "Abar" denildiği belirtilmektedir. Salyan, 13. yüzyılda oldukça büyük bir yerleşim yeriydi. Tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak yerleşim yeri olarak XV. yüzyılın ortalarına aittir. Şirvanşahların Mugan, Tebriz ve İran şehirleri ile ticari ilişkileri Salyan üzerinden geçmiştir.

instagram.com/ugurulusoy
[email protected]

Комментарии

Информация по комментариям в разработке