Prof. Dr. Ahmet Aydın / Gereksiz Vitamin ve Gıda Takviyesi Almanın Zararları

Описание к видео Prof. Dr. Ahmet Aydın / Gereksiz Vitamin ve Gıda Takviyesi Almanın Zararları

360 TV’de yayınlanan “Doktorum Yanımda” programına konuk olan Prof. Dr. Ahmet Aydın, gıda takviyeleri ve vitaminlerle ilgili önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Aydın, gereksiz yere alınan vitaminlerin, vücutta serbest radikalleri oluşturduğunu ve bunun da DNA hasarına kadar yol açan zararları olabileceğini söyledi.
Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, insan sağlığının bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlandığını anımsattı. Bu üçünden birinde bozukluk olması durumunda sağlığın tehlikeye girdiğini belirten Prof. Dr. Aydın, ancak bu durumda dışarıdan vitamin veya gıda takviyesine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Kişinin yeterli ve dengeli beslenmesi durumunda vücudunda vitamin eksikliği olmayacağının altını çizen Aydın, vitaminlerin fazla alınmasının vücuda verebileceği zararları anlattı.
D vitamini ve B vitamininin, kanda ölçüldüğüne, diğer vitaminlerin ölçülmediğine işaret eden Aydın, “Bu ürünler masum olarak algılanıyor. Örneğin, C vitamini kanda ölçülemiyor. 500 miligram C vitamini aldığımız zaman bu vücutta emiliyor ama 1000 miligram aldığımız zaman emilmiyor. Fazla vitamin aldığımız zaman, özellikle fazla C vitamininin, böbrek taşı yapma ihtimali çok kuvvetli. Takviye veya vitamin almak yerine önerim, insanların bu besin maddelerini doğal gıdalardan alması” diye konuştu.
“Vücut mükemmel bir makine” ifadesini kullanan Aydın, “Yeter ki makinenin kapasitesini aşmayalım, yeter ki gereksiz müdahalelerde bulunmayalım” dedi.
C ve E vitaminlerinin en önemli özelliklerinin, antioksidan olmaları ve vücudumuzu serbest radikallere/oksidasyona karşı korumaları olduğunu ifade eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok fazla alındığı zaman bu antioksidanlar kendileri oksidasyona yol açıyor, radikal üretiyorlar ve vücutta radikal üretildiği zaman hücre hasarı yapabilir, DNA hasarı yapabilir, hücrelerin ölümüne yol açabilir. İki ucu keskin bıçak… O nedenle ihtiyacımız varsa vitamin alalım. Masaya oturduğunuz zaman tabağınızı dörde bölün, çeyrek bölümü sebze-meyve, çeyreği protein, yanında bir süt ürünü ve yanında tahıl bulunduğu zaman, ihtiyacınız olan minerali elementi karşılamış olursunuz.”

#yeditepeüniversitesi #doktorumyanımda #eczacılıkfakültesi

Комментарии

Информация по комментариям в разработке