Bölüm 11 Kentsel İzleme Çerçevesi ile Stratejik Planlama

Описание к видео Bölüm 11 Kentsel İzleme Çerçevesi ile Stratejik Planlama

Marmara Belediyeler Birliği Yerel Yönetim Akademisi, 2025-2029 stratejik plan hazırlık sürecindeki belediyeleri desteklemek ve yeni strateji ile hedeflere farklı perspektiflerden yaklaşmak amacıyla, çeşitli uzmanlar ve kurumlarla iş birliği içinde "Stratejik Plan için Perspektifler" webinar serisini hazırlamaktadır. Serinin devamı olan ve BM İnsan Yerleşimleri Programı (BM-Habitat) iş birliğiyle düzenlenen "Kentsel İzleme Çerçevesi ile Stratejik Planlama" webinarı, BM-Habitat bünyesinde istatistik alanında çalışmalar yürüten Doğu Karakaya’nın eğitmenliğinde gerçekleştirilmiştir.

Webinar kapsamında, Birleşmiş Milletler İstatistik Komisyonu tarafından bölgesel, ulusal ve yerel kentsel programların izlenmesi amacıyla geliştirilen Kentsel İzleme Çerçevesi (Urban Monitoring Framework) hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Bu çerçeve, küresel gündemlerin yerel eylemlere dönüştürülmesine yönelik bir yol haritası niteliği taşımakta olup, belediyelerin stratejik planlarına izleme ve değerlendirme yaklaşımlarını entegre etmek için kapsamlı bir araç seti sunmaktadır.

Eğitmen: Doğu Karakaya

Küresel Kentsel İzleme (Urban Monitoring Framework) Çerçevesi Nedir?

Küresel Kentsel İzleme Çerçevesi (UMF), Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 2022'de Birleşmiş Milletler İstatistik Komisyonu tarafından Yeni Kentsel Gündem ve diğer bölgesel, ulusal ve yerel kentsel programların izlenmesi için geliştirilmiştir. Bu çerçeve, yaygın olarak uygulanan Kent Refahı Endeksi (City Prosperity Index - CPI) ) dahil olmak üzere mevcut kentsel endeksleri ve araçları uyumlu hale getirir. Kalkınmanın çeşitli boyutları arasında bütüncül bir yaklaşım sağlamayı amaçlayan Kentsel İzleme Çerçevesi, kentler arasında karşılaştırılabilirliği sağlar ve politikaların derinlemesine analiz edilmesine olanak tanır.

Kentsel İzleme Çerçevesi, BM-Habitat’ın SKA Şehirleri Programı için bir izleme aracı olarak kullanılmakta olup Gönüllü Yerel Değerlendirmeler (Voluntary Local Review – VLR) ve BM Ortak Ülke Değerlendirmeleri için kentsel veri hazırlığında destek sağlar. Birleşmiş Milletler İstatistik Komisyonu'nun mevcut kentsel endeksler ve izleme araçlarının gözden geçirilmesi ve yeni bir kentsel izleme çerçevesinin geliştirilmesi talebine yanıt olarak oluşturulan çerçeve BM-Habitat liderliğinde, BM sistemi, yerel yönetimler, ulusal hükümetler, sivil toplum ve akademi dahil olmak üzere 36 paydaşın katılımını içeren bir danışma süreci yürütülerek geliştirilmiştir.

Yerel ihtiyaçlara uyarlanabilir şekilde tasarlanan çerçeve, BM-Habitat rehberliğinde birçok şehirde uygulanmaktadır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке