Nâzım'ın Küba Seyahati

Описание к видео Nâzım'ın Küba Seyahati

Nâzım'ın Küba Seyahati, 1961 yılında Nâzım Hikmet'in Küba'ya yaptığı yolculuğun belgeseli...
Bu filmimizi, 3 Haziran 2013'te, Nâzım Hikmet'in sonsuzluğa karışmasının ellinci yılında paylaşmayı arzu etmiştik. Mayıs sonundan itibaren Türkiye'de halkımızın, üzerindeki ölü toprağını atmak üzere ortaya koyduğu yoğun eylemlilikler nedeniyle paylaşımı yaklaşık bir ay ertelemek durumunda kalmıştık.
Filmimiz artık yayında.
Bu filmi tüm boyun eğmeyenlere armağan ediyoruz.
Filmimiz, devrimini yapan ve devrimine sahip çıkan yiğit bir halkın hikayesidir: Bu memleketi ve hayatı değiştirmek için, kendi birikimimizi geliştirmek için inatla ve çok çalışmaya dönük bir çağrıdır aynı zamanda.
Nâzım'a ve Küba halkına en içten sevgi ve saygılarımızla...

Filmle ilgili bilgiler ve özeti aşağıdadır:

NÂZIM'IN KÜBA SEYAHATİ
Yapım: Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) - Instituto Cubano de Arte e Industria Cinematográficos (ICAIC)
Yönetmenler: Çağrı Kınıkoğlu, Gloria Rolando
2008, 68 dk.

FİLMİN ÖZETİ:
Eşitliğin, özgürlüğün ve Türkçe'nin büyük şairi Nâzım Hikmet, 1961 yılında Kübalı şair arkadaşı Nicolas Guillen'den bir davet alır. O sırada Dünya Barış Konseyi yöneticisi de olan Nâzım Hikmet, 1959 yılında gerçekleşen Küba Devrimi'nin seyrini ve kazanımlarını yerinde görmek üzere 1961 Mayıs'ında Küba'ya gider.
"Nâzım'ın Küba Seyahati" filmi, bugüne kadar biyografi çalışmalarında çok fazla üzerinde durulmayan bu yolculuğu gün yüzüne çıkarıyor.
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) ve Küba Sinema Sanatı ve Endüstrisi Enstitüsü (ICAIC) ortak yapımı olarak gerçekleştirilen film, bir yandan Nâzım'la bu seyahati sırasında tanışmış Küba'nın önemli aydınlarının tanıklıklarıyla ilerlerken, diğer yandan da, bu filme kadar daha önce ortaya çıkmamış olan bir kayıttan, Nâzım'ın kendi sesinden "Havana Röportajı" dizeleriyle, Devrim'in ilk yıllarının coşkusunu ve heyecanını perdeye taşıyor.
Küba ve Devrim'in Nâzım'ı, Nâzım'ın da Kübalı sanatçıları derinden etkilediği içten ve yoldaşça bir kucaklaşmanın hikâyesi.

Film 2008 - 2009 yıllarında 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 11. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 20. Uluslararası Ankara Film Festivali (Jüri Özel Ödülü), 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 16. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ve Türkiye'nin pek çok şehrinde, KKTC, Almanya, Hollanda ve Küba'da gösterildi.

YÖNETMENLER HAKKINDA BİLGİ:
Çağrı Kınıkoğlu: İTÜ Mimarlık Fak. Şehir ve Bölge Pl. Böl.'den mezun olduktan sonra sinemaya yöneldi. Marmara Üni. G.S.F. Sinema-TV Bölümü'nde yüksek lisans da yapan Kınıkoğlu, Yeni İnsan Yeni Sinema dergisinin yayın kurulu üyeliğini de yaptı. Sinema üzerine üretimini hem yazarlık, hem de belgesel ve oyunculu film alanlarında sürdürüyor.
Müzik ve tarih özel ilgi alanları arasında. Çalışmalarını halen Nâzım Hikmet Kültür Merkezi bünyesinde sürdürüyor. 2009 yılında faaliyete geçen Nâzım Hikmet Akademisi Sinema Bölümü'nde sinematografik düşünce, sinema ve estetik, sinema ve tarihselci düşünce, sanat ve toplum konularında dersler veriyor.
Filmografi:
Havana Röportajı (2005)
Serçelerin Süvarisi: Sümeyra (2005)
Nâzım'la Buluşma (2002)

Gloria Rolando: ICAIC bünyesinde çalışıyor. Bir Afro-Kübalı olarak, geleneklerine, köklerine, müziğe tutkulu... Edebiyat, müzik ve sanat tarihi eğitimlerinden sonra sinemayla uğraşmaya başlamış... 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarındaki ayrımcılık, kölelik, asimilasyon
konularını inceleyen, Küba tarihi üzerine belgeselleri de var.
Filmografi:
1912, Voces para un Silencio (Capitulo 1-2-3 /2010-2012)
Pasajes Del Corazón y La Memoria (2007)
El Alacrán (2003)
Los Marqueses de Atarés (2003)
The Eyes of the Rainbow (1997)
Los Hijos de Baraguá (1996)
Oggun: An Eternal Presence (1992)

Комментарии

Информация по комментариям в разработке