«2450 χρόνια από την γέννηση του Πλάτωνα. Απολογία Σωκράτους. Βασιλική Α. Αποστολίδη

Описание к видео «2450 χρόνια από την γέννηση του Πλάτωνα. Απολογία Σωκράτους. Βασιλική Α. Αποστολίδη

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον ΝΕΟ κύκλο 6 μαθημάτων αφιερωμένο στα 2450 χρόνια από την γέννηση του Πλάτωνος.
«Μάθημα 4ο, Απολογία Σωκράτους:
οι Αθηναίοι ενώπιον της αληθείας
Ομιλήτρια: Βασιλική Α. Αποστολίδη
Εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Διοργάνωση:
Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Εταιρεία των φίλων του Λαού
-----------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ο Σωκράτης βρέθηκε αντιμέτωπος με τον θάνατο πολλές φορές κατά την διάρκεια της ζωής του και δεν τον φοβήθηκε.
Αρίστευσε σε όλες τις μάχες στις οποίες συμμετείχε και υπερασπίστηκε το δίκαιο εντός της πόλεως των Αθηνών σε καιρό ειρήνης, σε καιρό πολέμου, στην δημοκρατία και στην τυραννίδα των τριάκοντα.
Έζησε με δικαιοσύνη, φρόνηση και σωφροσύνη σε όλη του τη ζωή. Ενώπιον στις ψευδείς κατηγορίες που του προσήψαν οι κατήγοροί του και απεδέχθησαν εν τέλει ως πραγματικές οι Αθηναίοι, ο Σωκράτης προέταξε την αλήθεια.
Όχι, όμως, απολογούμενος· εξ άλλου από την αρχή της καλουμένης απολογίας του απέδειξε ψευδείς όλους τους ισχυρισμούς των.
Με την απολογία του αυτή έφερε τους Αθηναίους αντιμέτωπους με την αλήθεια και προσπάθησε να τους νουθετήσει για ακόμη μία φορά, μήπως και τους γλιτώσει από την αδικία που επρόκειτο να διαπράξουν· ο φιλόσοφος είχε αντιληφθεί εξ αρχής το αποτέλεσμα αυτής της δίκης - παρωδίας.
Ήταν γεγονός: ο Σωκράτης βρισκόταν ενώπιον του θανάτου για ακόμη μία φορά, αλλά οι προσπάθειές του δεν εστράφησαν στο να σώσει τον εαυτό του από το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο, σύμφωνα με την κοινή μας αντίληψη.
Αντιθέτως, έστρεψε όλες του τις δυνάμεις στο να σώσει τους Αθηναίους και μαζί με αυτούς την τιμή και την υπόληψη της Αθήνας.
Οι Αθηναίοι δεν συμμερίστηκαν την δική του αγωνία για την πόλη τους και αποφάσισαν να θανατωθεί ο Σωκράτης επειδή «διαπίστωσαν» ότι δεν πίστευε στους θεούς στους οποίους πίστευε η πόλις, εισηγούνταν έτερα καινά δαιμόνια και, επιπλέον, διέφθειρε τους νέους, Εκείνους τους νέους που βρίσκονταν στο ακροατήριο του δικαστηρίου εκείνη την ημέρα και μαζί με άλλα μέλη των οικογενειών τους αγωνιούσαν και θρηνούσαν για την τύχη του δασκάλου τους.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Βασιλική Α. Αποστολίδη είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σημαντική κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Δημιουργική Γραφή και έχει ειδικευτεί στην Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ιθώμης της Καρδίτσας.
Είναι τακτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, του Ινστιτούτου P.A.D.A. - ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ και εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καρδίτσας.
Σε όλα τα ανωτέρω συμμετέχει ως ομιλήτρια και ως μέλος των οργανωτικών επιτροπών των δράσεών τους με κοινωνικό, ιστορικό, φιλοσοφικό, πολιτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Αρθρογραφεί στον τοπικό και διαδικτυακό τύπο κυρίως για ιστορικά θέματα. Γράφει ποίηση και έχει τιμηθεί σε δύο διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού με θέμα τους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία και την Πατρίδα.
Μελετά συστηματικά την αρχαία ελληνική γραμματεία. Κατά το παρόν, παραδίδει μαθήματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, ως προσκεκλημένη εισηγήτρια του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνου Νιάρχου.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net
--------------------------------------------------------------

Комментарии

Информация по комментариям в разработке