Svenska 1700-talsorglar - Del 6 av 10 - Cahman 1728 - Lövstabruk - Möt människorna kring orgeln

Описание к видео Svenska 1700-talsorglar - Del 6 av 10 - Cahman 1728 - Lövstabruk - Möt människorna kring orgeln

Del 6 av 10
Johan Niclas Cahman 1728
Lövstabruk
Möt människorna kring orgeln i samtal med Lars Storm, projektledare, GIOA
https://www.organacademy.se/svenska-1...

Svenska 1700-talsorglar
- ett världsunikt kulturarv
Alla filmer i serien i en spellista:
   • PLAYLIST - Svenska 1700-talsorglar - ...  

SVENSKA 1700-TALSORGLAR I ÖPPEN DATABAS
Göteborgs internationella orgelakademi genomför under 2019/2020 ett projekt som syftar till att presentera ett urval av Sveriges bäst bevarade orglar från 1700-talet i en öppen databas. Varje instrument kommer att presenteras med detaljerad teknisk information och med nyinspelad video- och ljud-dokumentation, intervjuer med orgelexperter och musikexempel av och med organisten Sietze de Vries från Groningen i Nederländerna. Detta projekt genomförs med medel från Riksantikvarieämbetet (RAÄ).

BAKGRUND
I Sverige finns en internationellt sett unik förekomst av bevarade orglar från 1700-talet. Dessa utgör ett viktigt, men också relativt okänt kulturarv. Det handlar framförallt om instrument byggda av orgelbyggarna Johan Niclas Cahman (c:a 1680–1737), Pehr Schiörlin (1736–1815) och Olof Schwan (1744–1812). Deras verksamheter var koncentrerade till Stockholm respektive Linköping. Cahman och Schwan hade sina verkstäder i Stockholm, medan Schiörlin var verksam i Linköping.

Orgelforskningscentret GOArt vid Göteborgs universitet och Riksantikvarieämbetet samarbetade under 1990-talets andra hälft och i början av 2000-talet inom ett nationellt orgelprojekt med att ta fram en bevarandeplan för landets historiska orglar. En central del i detta projekt var en detaljerad teknisk dokumentation av ett urval av de som helhet bäst bevarade instrumenten. Det är resultatet av detta arbete som utgör kärnan i det som vi i detta projekt kommer att digitalisera. En tredjedel av dessa dokumentationer (Slaka, Tryserum och Kölingared) finansierades av RAÄ.

SYFTE
Projektet syftar till att tillgängliggöra detta dokumentationsmaterial tillsammans med ljudfiler och video-”walk-throughs” i GOArt:s orgeldatabas. Denna möjliggör att också mycket detaljerad information såsom uppmätningar, avdrag, ritningar med mera kan lagras och nås från ett gränssnitt som designas så att det är attraktivt och lätt att använda för den kulturintresserade allmänheten.

MÅLSÄTTNING
Det övergripande målet med projektet är att på internet publicera en öppet tillgänglig databas med dokumentationer av ett antal svenska 1700-talsorglar där instrumenten också presenteras med ljud och rörliga bilder.



Video:
LUMIÈRE LIINASON
https://www.lumiereliinason.se


Göteborgs internationella orgelakademi
En värld av sinnlig passion och nya klanger
https://www.organacademy.se

Комментарии

Информация по комментариям в разработке