Ekonomi Bülteni

Описание к видео Ekonomi Bülteni

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP’li bakanlara verilen hediyelerin satın alındığı ‘Fırat Silver’ adlı mağazanın İnstagram sayfasında yer alan fotoğraflar, binlerce liralık hediyelerin bizzat AKP’li isimler tarafından seçildiğini gösteriyor. Görevinden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, kayyımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya her biri 40 bin ve 42 bin liradan iki hediye verdiğini, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da 136 bin liralık hediye verildiğini aciklamisti.

*
Kurun 6.39 seviyesine kadar yükselmesi ile Türk Lirası’nın dolar karşısındaki kaybı kısa sürede %15’e ulaştı. Ardından yine hızlı şekilde 5.80 seviyesine çekildi.Dolar/TL kurunun normal seyrine dönmesinde bankaların stop-loss kararı etkili oldu. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptigi yorumda ’Trump-Yuan döngüsü devam ettikçe kur çok dalgalanacak. Peki neden bunlar TL’nin başına geliyor? Hala en kırılgan para olarak görüldüğü için. O yüzden TL’nin ‘koruma kalkanı’ olan faizin düşürülmesi-düşürme baskısı bu kırılganlığı besliyor. İsteyene, tüm bunları bilmeyenler için ‘Malazgirt’in yıldönümünde paramızın değerini çökertmek istediler’ argümanı da rafta; kullanılmaya hazır duruyor.” sozlerini kullandi.

*
ABD Hazine Bakanlığı Vergi Dairesi IRS, CHP ABD Temsilciliğinin talebi üzerine TÜRGEV ve ENSAR Vakıfları'nın ortaklaşa ABD'de kurduğu TÜRKEN Vakfı'na yapılan milyonlarca dolarlık bağış miktarını açıkladı. Önemli bilgilerin yer aldığı belgeler arasında TÜRKEN Vakfı'na kuruluş yılı 2014 yılından itibaren 2017 mali yılı sonuna kadar '54 milyon 250 bin dolar' bağış yapıldığı bilgisi yer alıyor. CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, gönderilen belgeler arasında TÜRGEV adına Bilal Erdoğan'ın imzaladığı 15 maddelik 4 sayfa mektubun da yeraldığını açıkladı ve "5 sene önce kurulmuş bu vakıf New York'ta devam eden gökdelen inşaatı ve Muhammed Ali'nin Michigan'daki çiftliğini satın almak dışında pek bir faaliyette bulunmamış. Öğrencilere verileceği iddia edilen burslar ve diğer desteklere ne oldu ?" diye sordu.

*
Benzin ve motorin fiyatlarına bir zam daha geldi. Zam litre bazında benzine 16 kuruş, motorine ise 11 kuruş olarak yansıdi. Söz konusu artışlarla birlikte motorinin litre fiyatı Ankara’da 6,37 İstanbul’da 6,31 İzmir’de 6,39 liraya benzinin litre fiyatı ise Ankara’da 6,83 İstanbul’da 6,76 İzmir’de 6,84 liraya yükseldi.

*
İstanbul’da da okul servisi ücretleri zamlandı. %13 oranında yapılan zammın ardından en kısa mesafe 243 TL'ye yükseldi. Uzun mesafelerde fiyat 350 liraya kadar çıkıyor. Ankara’da da servis ücretlerine %13 zam yapılmıştı. Okul servisi ücretlerinden sonra bir zam da taksi ve minibüs ücretlerine geldi. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, taksi ücretlerine %25 oranında zam yapıldığını duyurdu. Taksimetre açılış ücreti 5 TL, İndi bindi ücreti 13 TL oldu. Taksiciler Esnaf Odası Başkanı, Erdoğan'ın taksi ücretlerine, 'seçimden sonra zam' sözü verdiğini açıklamıştı.

*
Doğalgaz fiyatlarına %15 oranında bir zam daha geldi. BOTAŞ'ın ilan ettiği doğal gaz toptan satış fiyatları kapsamında, konut tüketicilerinin de dahil olduğu yıllık 300 bin metreküp ve altı tüketiciler için nihai doğal gaz satış fiyatlarında ortalama %15 artışa gidildiği duyuruldu. Fiyatların 1 Eylül itibariyle geçerli olacağı ilan edilirken vatandaşlar sadece bir ay önce %15 zam yapılan doğalgaza yeniden zam yapılmasına tepki gösterdi.

*
Ekonomist Mustafa Sönmez, Merkez Bankasının zorunlu karşılıklar konusunda aldığı kararın bankalara yönelik bir “dayatma” olduğunu bu nedenle yabancı bankaların Türkiye’de faaliyet göstermeye devam edip etmemeyi tartıştıklarını söyledi. Sönmez, Türkiye ekonomisini su üstünde tutmanın, yüzdürmenin giderek zorlaştığına dikkati çekti ve 'Faiz ve döviz ile ilgili zorlama politikalara araç yapılan Merkez Bankası ve Hazine şimdiye kadar önemli itibar ve kaynak kaybına uğramış durumda... AKP yönetimi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen aşırı merkeziyetçi ve ‘tek adam rejimi’ olarak eleştirilen yapının sağladığı yetkilere rağmen, ekonomiyi dipten yukarıya taşıyamıyor. Ekonominin iç ve dış aktörlerinde eksilmeyen bir güvensizlik var.” ifadelerini kullandı. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Türkiye’deki 34 mevduat bankasının 21’ini yabancılar oluşturuyor. Yabancılar, sayıları 10335 olan şubelerin %27’sine sahip.

*
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) yaşam endeksi verilerini açıkladı. Türkiye, 36 ülke arasında iş-yaşam dengesi alanında listede sondan üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye’nin gerisinde sadece Kolombiya ve Meksika yer aldı. Türkiye, aşırı mesai yapan işçi oranı ve bu alandaki cinsiyet eşitsizliğinde ise listenin başına yerleşti. Ekonomist Atilla Yeşilada, istatistiklere ilişkin “OECD Yaşam Endeksi şaşırttı mı” sorusunu sorduktan sonra “Her alanda geriliyoruz” şeklinde değerlendirmesinde bulundu.

  / 30artitv  
  / 30artitv  
  / 30artitv  
  / 30artitv  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке