ARTVİN Artvin - Doğu Karadeniz #25 (with Eng Sub)

Описание к видео ARTVİN Artvin - Doğu Karadeniz #25 (with Eng Sub)

Merhaba,
Bugün Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan Artvin ilinin aynı adlı merkez ilçesindeyiz.
Anlatıcımız Merve Demirci biraz rahatsız olduğu için, maalesef bugün anlatma işi bana düştü. Kulaklarınıza vereceğim rahatsızlıktan dolayı şimdiden özür dilerim.
Keyifli seyirler.
Artvin, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. Merkez ilçenin kuzeyinde Borçka, doğusunda Ardanuç, güneyinde Yusufeli ve batısında Murgul ilçeleri yer almaktadır.
2021 yılı verilerine göre ilin toplam nüfusu 170 bin, merkez ilçenin nüfusu ise 35 bindir. İlçenin denizden yüksekliği 530 metredir.
Coğrafi ve kültürel yapısıyla Anadolu'nun diğer bölgelerinden keskin çizgilerle ayrılır. Yüzey şekilleri çok engebelidir. İklim çeşitliliği fazladır. İlin en önemli akarsuyu, 1956 yılına kadar ile adını veren Çoruh Nehri'dir.
Artvin boğalarıyla meşhur bir il olup simgesi boğadır.
Artvin il topraklarının yaklaşık %55’ini ormanlık alanlar kaplamıştır.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve Lazlar oluşturur.
Tarihte genellikle Livane ve Çoruh adıyla bilinir.
İlin önceki adı Çoruh olup, 1956 yılında TBMM'nde kabul edilen kanunla Artvin olmuştur.
Artvin ve çevresi tarih öncesi devirleri Cilalı Taş Devri'nden başlayarak Bakır, Tunç ve Demir çağlarını sırası ile yaşamıştır. MÖ 10 bin ile 8 bin yıllarından kalma Cilalı Taş Devri'ne ait insan izleri Artvin’de de bu çağlarda insanların yaşamış olduğu izlenimini vermektedir. Bulunan madeni eşyalar ise tarih öncesi devirlerin sırası ile yaşandığını belgelemektedir.
Artvin, Orta Çağ'da Gürcistan'ın bölgelerinden biri olan Klarceti'deki yerleşmelerden biriydi.
Önemli yolların geçtiği bir kavşakta yer alıyordu. Bir yandan Erzurum, Bayburt, Ardahan ve Ardanuç'a, diğer yandan Batum ve Hopa'ya açılıyordu. Şehir ayrıca Çoruh Havzası'nda Artvin ile Batum arasındaki suyoluyla taşımacılığın iskelelerinden biriydi.
Artvin merkezinin ılık ve yağışlı bir iklim tipi vardır. İlin yüksek kesimleri diğer Karadeniz Bölgesi illerinde de olduğu gibi kışları kar yağışlıdır. Ancak bütün yıl yağışlı ve serindir. Artvin'in genelinde görülen Türkiye'de Karadeniz iklimi merkez ilçenin rakımı yüksek olduğu yerlerde kışları daha sert geçer.
Artvin'in ekonomisi tarım açısından incelenecek olursa çay, fındık ve son dönemlerde kivi tarımına dayalıdır. Yeni yapılan baraj sayesinde Artvin'in kışları sert geçen yerlerinin artık daha ılık geçeceği öngörülmekte, çay ve kivi üretimine olanak sağlayacağı düşünülmektedir.
Artvin endüstrisi yoğun bir şehir değildir. Çay ve fındık fabrikaları mevcuttur. Bunun dışında ilde büyük bir sanayi kuruluşu yoktur.
Artvin önemli maden yataklarına sahiptir. MTA, kentte 81 maden yatağı tespit etmiştir. Başlıca madenler bakır, altın, gümüş ve çinkodur. Madenler Artvin ve Murgul ilçelerinde yoğunlaşır.
Artvin'de Karadeniz ve Kafkas kültürü hakimdir. Kafkas kültürü Ahıska ve Kuman Türklerinde ve kısmen Gürcülerde vardır. Karadeniz kültürü ise Laz, Hemşinli ve Gürcülerde vardır. Mısır unu yaygın kullanılır. Karalahana Artvin'de Gürcü ve Lazların sık tükettiği bir üründür. Yöresel çalgılar, kemençe, tulum, akordeon, davul ve zurnadır.
Artvin yöresinde Bar oyunları ve adı Artvin Barı olan fakat Atatürk'e ithafen adı Atabarı olarak değiştirilen halk oyunu, Artvin ile özdeşleşmiştir.
Artvin ilinin simgesi Boğa'dır. Her yıl Geleneksel Boğa Güreşleri Festivali yapılır, Kafkasör festivali bunların içinde en ünlüsüdür.
Artivin merkez ilçesinden bu kadar.
Önümüzdeki hafta Türkiye-Gürcistan sınırı Sarp kapısından önceki son ilçemiz Hopa’da olacağız.
Takipte kalmayı unutmayın.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке