Ung dyrlæge har viet sit liv til heste – Op på hesten (2:8)

Описание к видео Ung dyrlæge har viet sit liv til heste – Op på hesten (2:8)

Hvordan er det at arbejde som hestedyrlæge i Danmark? Hvad gør dyrlægen, hvis en hest er syg eller kommet til skade? Hvordan trækker hestedyrlægen en tand ud på en hest? Hop op på hesten og mød en ung dyrlæge, der har viet sit liv til heste.

Hvis du er en rigtig hestepige eller -dreng, så kan du se flere dokumentarer om heste i YouTube-serien Vild Med Hest fra TV2 Østjylland:    • VILD MED HEST (1:21) Hestepigen er ba...  

I afsnit 2 af Op På Hesten møder vi danskeren Louise Dahl Christensen på 28 år, der udover at ride også arbejder som hestedyrlæge ved Horsedoc Hestehospital i Aarhus. Den østjyske dyrlæge lever af at behandle alle slags heste og hesteracer for skader og sygdomme. Den unge østjyde behandler både føl, ungheste, ponyer, islændere, hopper, hingste, vallakker m.fl. Hestedyrlægerne ved Horsedoc.dk befinder sig ofte på de danske landeveje, hvor de kører rundt til rytterne og tilser syge eller tilskadekomne heste. Når de professionelle hestedyrlæger er på arbejde, rykker de både ud til rutineopgaver ved sygdom såvel som opgaver, hvor der er opstået akut skade på hestene. Louise Christensen er selv en ridepige, der elsker ridning, og som har fire rideheste, hun besøger og rider på, når hun ikke er ude for at tilse patienter. Kvindens ene hest er en dansk varmblods hoppe, der hedder Kito. Hestepigen er også konkurrencerytter og har blandt andet deltaget i springkonkurrencer med hoppen på internationalt niveau.

I denne uges afsnit skal hestedyrlægen fra DK ud til en patient, der sidst blev tilset for 2 måneder siden. Hesten har været udsat for et grimt traume, der har medført, at en vigtig sene er blevet revet over i hestens ene ben. Kvinden tilser patienten i en stor stald, hvor hun observerer dyret gå på staldgangen, for at se, om det halter. Den unge kvinde tager også en ultralydsscanning af benet for at se, om senen heler korrekt og for at vurdere, om ridehesten nogensinde kan komme til ridestævne igen. Desværre må dyrlægen fra Århus overbringe dårlige nyheder til den håbefulde hesteejer. Lægen tror nemlig ikke, at hesten kan deltage i ridestævner igen, hvilket får hesteejeren til at bryde sammen i gråd. I sådan en situation kan det godt være barskt at skulle overbringe så triste nyheder til hesteejere, men for Louise er det en del af jobbet som østjysk hestelæge.

Halthed forekommer ofte hos heste. Det er derfor ikke unormalt, at dyrlæger, der arbejder med heste, en gang imellem bliver kaldt ud til ryttere, der har en halt hest. Også i dagens afsnit får Louise besøg af en rytter og en ridehest på klinikken, der halter på højre forben. For at diagnosticere hesten, undersøger hestelægen hestens ben og hove – både manuelt og ved hjælp af måleinstrumenter. Den ellers grundige læge har svært ved at finde frem til skaden på hestens ben. Østjyden bringer den humpende hest ind på Horsedocs klinik, hvor hun forsøger at stille en diagnose ved at lægge en række blokader med bedøvelse fra en kanyle. Den første blokade med bedøvelsen lægger ridepigen lige over hoven, og blokaden bliver lagt uden problemer. Den hesteglade dansker må dog stoppe med at lægge blokaderne med kanylen, fordi hesten begynder at sparke. Situationen bliver for farlig for rytteren og det sundhedsfaglige personale. De forsigtige østjyder vælger derfor at stille diagnosen ved hjælp af røntgen i stedet.

Ugens afsnit byder også på blodige billeder fra en operation. En pony skal have trukket en kindtand ud, hvilket ender med at blive en blodig affære. Efter at have taget en blodprøve og ordineret smertestillende medicin til det nervøse dyr, er personalet klar til at påbegynde operationen. Ved komplicerede operationer sidder der altid erfarne læger med på sidelinjen. Ved dagens indgreb sidder der derfor en tandekspert med under hele operationen. Tandeksperten hjælper lægerne, der har lidt mindre erfaring, så tanden kan komme sikkert ud af ponyens mund. Mens ponyen er bedøvet, forsøger østjyderne at løsne kindtanden. Den store tand ender dog med at knække, så de må gå til plan b og i stedet operere tanden ud ved at skære hestens kind op. Vil det lykkes holdet af læger fra hestehospitalet at få tanden ud?

Vi håber, at du kunne lide vores doku om en ung dyrlæge, der har viet sit liv til heste. Når du har set andet afsnit af dokumentaren Op På Hesten, ligger der flere doks på vores YouTube kanal. Subscribe her:
   / @tv2stjylland899  

TV2 ØSTJYLLAND: Vi skaber samtaler og oplevelser i fællesskab og sikrer public service til de kommende generationer.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке