«1821 - 2021: Από το σκοτάδι της σκλαβιάς στο λυκαυγές της λευτεριάς»
Απόσπασμα από το 2ο μέρος του μουσικού αφιερώματος στην 200ή επέτειο από την έναρξη της εθνικής μας παλιγγενεσίας, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 19 Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Πρωταγωνιστές της μουσικής παράστασης ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Κυριακόπουλος με τη συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών λαϊκών οργάνων, που παρουσίασαν ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια.
Ο π. Χρίστος αθόρυβα και συστηματικά, συνεχίζει την παράδοση των ανθρώπων της Εκκλησίας, που συντρέχουν στην διάσωση και ενίσχυση των αγνών πατρώων θεσμών πέραν των λειτουργικών και ποιμαντικών καθηκόντων τους.
Η μουσική παράσταση, περιελάμβανε ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια, μεταξύ άλλων, από την Δυτική Πελοπόννησο, την Βυτίνα Γορτυνίας, την Ρούμελη, τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα και την Ήπειρο
Όπως τόνισε στα σχόλια του ο π. Χρίστος, τα κλέφτικα τραγούδια αποτελούν την αποκορύφωση μιας μακράς εξέλιξης, της ποιητικής δημιουργίας του ελληνικού λαού.
Στο κλέφτικο τραγούδι, που η δημιουργική του άνθηση απλώνεται σε ολόκληρο τον 18ο αιώνα και τις παραμονές της επαναστάσεως του 1821, αποτυπώνεται το αδρό και πολεμικό πνεύμα των ορεσίβιων κατοίκων, που ως κλέφτες ή αρματολοί, σήκωσαν μαζί με τους νησιώτες μπουρλοτιέρηδες, το βάρος και την ευθύνη της αποκατάστασης του ελληνικού έθνους.
Οι κλέφτες, με τα κατορθώματα τους, το ήθος και την συμπεριφορά τους, ξεχωρίζουν για την αδάμαστη ανδρεία και την ακατάβλητη ψυχική αντοχή τους.
Αυτοί σφυρηλάτησαν τη νέα μορφή του Έλληνα, του παλικαριού που θα αγωνιστεί μέχρι θανάτου, προκειμένου να αναδυθεί μέσα από τους καπνούς και τα ερείπια του πολέμου, ματωμένη αλλά πάνοπλη, η ελευθερία.
Μέσα από τα ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια, καθρεφτίζεται και διαλάμπει, η χριστιανική πίστη των υπόδουλων Ελλήνων και η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά, και το ήθος των αγωνιστών, με την βαθιά τους πίστη στην ελευθερία και την ανάσταση του γένους.
Το τραγούδι που δημοσιεύουμε είναι ιστορικό από την περιοχή των Καλαβρύτων και αναφέρεται στην ιστορική μορφή του οπλαρχηγού του 1821 Ξενοχρήστου Καμενιανίτη.
Τους στίχους έγραψε ο ανώνυμος λαός (η λαϊκή μούσα), μετά τον ηρωικό θάνατό του στην πολιορκία της Πάτρας στις 9 Σεπτεμβρίου 1822.
Το αποδίδει με τη χαρακτηριστική φωνή του, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Κυριακόπουλος.
Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι εξαίρετοι μουσικοί της παράδοσης : Κώστας Γιαννακόπουλος (κλαρίνο), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Γιαννούλης Μαργώνης (λαούτο), Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι) και Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα, κρουστά).
Η εκδήλωση, μεταδόθηκε από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.
Τη μουσική παράσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
• Απ᾽το σκοτάδι της σκλαβιάς στο λυκαυγ...
Информация по комментариям в разработке