30 Bin TL Harca MOTOR Kitlemiş PAS İçinde Gelsin ! (Yok Artık)

Описание к видео 30 Bin TL Harca MOTOR Kitlemiş PAS İçinde Gelsin ! (Yok Artık)

-Çakmak mahallesi Varan Caddesi No:39 Ümraniye-İSTANBUL
İnstagram: tamirevi_recepusta
Randevu: 0535 715 88 86

Motorun Yağ Yaktığını Nasıl Anlarız?

Araç mekaniğinin temeli olan motoru korumak ve daha iyi çalışmasını sağlamak için kullanılan motor yağı, güvenli bir yolculuk için hayati önem taşıyan araç sıvılarındandır. Çünkü motorun hareketli parçaları üzerinde ince bir tabaka oluşturur ve bu sayede aşınmayı ya da sürtünmeyi minimum seviyeye düşürür. Ayrıca hararet oluşmasının da önüne geçer.

Zaman zaman da araçta yağ seviyesi azalır. Bunun en önemli sebeplerinden biri de motorun yağ yakması. Peki, motor yağ yakması nedir ve motor yağ yakmasına çözümler nelerdir?

Motor Yağ Yakması Nedir?

“Motor neden yağ yakar?” sorusu kadar yağ yakmanın nasıl olduğu da önemlidir. Pistonların kayganlaşarak sürtünmesini önlemeye yarayan motor yağı, alt kısımda bulunur. Pistonların üst kısmında ise yakıt ve hava karışımı vardır. Yağın üst kısımdaki bu karışıma dahil olması da motorun yağ yakması olarak tanımlanır. Peki, bu neden olur?

Motor pistonlarının uç kısımlarında bulunan segmanlar zaman içinde gevşeyebilir. Bu gevşeme nedeniyle de yağ, pistonların üstüne çıkmaya başlar. Bu, motor yağ yakması sebepleri arasında başı çeker.
Bir diğer sebep de supapların zarar görmesidir. Emme supapları ve yanındaki parçalar arızalandığında yağ, yanma odasına kaçar. Bu da motorun yağ yakmasıyla sonuçlanır.
Belli aralıklarla kontrol edilmediği için motor yağ seviyesi azalmışsa bu, ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınmasına neden olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar. Pistonların yağ sızdırması da yağ yakmanın önemli nedenleri arasındadır bu nedenle.
Ayrıca motoru uzun süre çok yüksek devirlerde çalıştırmak da segmanların performansını etkileyerek yağ sızdırmasına neden olabilir.
Tüm bu mekanik problemlerle birlikte 500 bin km’yi geçen veya 20-30 yaş arasındaki araçlarda motor yağ yakabilir.

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

-Arabanın yağının eksilmesi, yani motorun yağ yakması durumunda bunu anlamanın en kolay yolu, egzozdan çıkan dumanı incelemektir. Çünkü her egzoz dumanın renginin bir anlamı vardır.
-Eğer egzozdan mavi duman çıkıyorsa motor yağ yakıyor demektir. Ayrıca gri duman da yağ yakmanın habercisi.
-Motor kapağı açıldığında hava üflüyorsa yağ yakmadan bahsedilebilir. Motor üflemesi olarak adlandırılan bu durum, araç sıcakken gözlemlenir ve pistonların aşınıp aşınmadığının da öğrenilmesini sağlar.
-Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorda yağ eksilmesi var demektir.

Motorun Yağ Yakması Nasıl Önlenir?

Yağ yakmanın, yağın kendisiyle genellikle doğrudan bir ilgisi yoktur. Daha çok, parçaların aşınması ve yağın bu yolla başka bir bölüme sızması asıl sebeptir. Bu nedenle yağ yakmayı önleyen katkı maddeleri kullanmak, çok etkili bir yöntem değildir.

Bunun yerine motor yağını belirli aralıklarla kontrol etmek ve arabayı yüksek devirlerde çok kullanmamak önerilir. Motor yağı kontrol süresi her araca ve modele göre değiştiği için kullanılan aracın kılavuzu detaylı okunmalı ve bu süreye özen gösterilmeli.
Ayrıca iki kontrol arası dönemde 1 lt yağ tüketilmişse bir sonraki kontrolde de bu miktara yakın bir tüketim olup olmadığı kontrol edilmeli.

Bu kontroller yapılmazsa ve motor yağ yakarsa ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Pistonların ve diğer parçaların aşınması nedeniyle oluşacak maddi kayıp, motorun yağ yakmasının zararları sıralamasında başı çeker.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке