YÖS | Azerbaycan'dan Türkiye'ye Tıp Eğitimi Macerası

Описание к видео YÖS | Azerbaycan'dan Türkiye'ye Tıp Eğitimi Macerası

TÜRKİYE'DE OKUMAK İSTEDİM..
Bende çok isteyerek geldim.Türkiye'de tıp eğitimi gerçekten çok iyi ..

Uludağ üniversitesinde okuyorum ve şu an iyi ki gelmişim diyorum.Eğer gerçekten istiyorsanız ve bunu hedeflemişseniz sonuna kadar gidin.Hiç de pişman olmazsınız..


SINAVDAN KAÇ PUAN ALDIN?
Sınavdan 100 puan aldım ama şöyle bir şey var.100 puan alamayan giremez mi? Tabii ki girebilir. Bu puan istediğin üniversiteye göre değişebilir. En önemlisi de eğer Tıp Fakültesi istiyorsanız; örneğin ben sadece bu üniversitenin Tıp Fakültesini istiyorum diyorsanız o üniversitenin puanını hedeflemelisiniz..

ZEKA MI? ÇALIŞMA MI? ŞANS MI?
Evet iyi bir çalışma, zeka gibi faktörler tabiki de etkilidir ama şansta var bunların içinde o yüzden mümkün olduğu kadar girdiğiniz sınav sayısını çok tutmaya bakın ki benim büyük pişmanlıklarımdan birisidir budur.

NEDEN ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ?
Uludağ Üniversitesi'ne tamamen tesadüf bir şekilde geldim.Ben buraya şans eseri geldim ama iyi ki de gelmişim yani şansım yaver gitti diyebilirim.Çok memnunum. Güzel bir üniversite ama dediğim gibi YÖS sınavıda böyle şeyler oluyor. Türkiye'de de sınava giriyorsun puanın sana geliyor ve puanın sana geldikten sonra başvuru yapıyorsun.Hangi
bölümleri istediğine dair.. .

PEKİ SENİN NASIL OLMUŞTU?
2016 senesinde sınava girmiştim.5 tane fakülte seçme hakkın vardı. Belli bir sıraya göre seçiyorsun.Ondan sonra sana 1 ay sürecinde yanıt geliyor. Hangi fakülteyi kazandığını bildiriyor.YÖS sınavında her üniversitenin sınavlarına ayrı ayrı girdiğimiz için zaten sınava girmek oldukça zaman alıyor.Örneğin Nisan ayının sonunda sınavlar başlıyor ve Temmuz ayının ortasına kadar sınavlara girebiliyorsunuz.Sonra aynı şekilde
sınav açıklanma süresi de ona bağlı olarak değişiyor. Sınava girme süresi ne kadar uzun ise size geri dönüşümleri de yerleştirme açıklamaları da aynı şekilde uzun sürüyor.

BİR TAVSİYE!
Bir sınava girersiziniz; örneğin ondan yüksek bir puan almışsınızdır. Ondan sonra ki sınava bana gerek yok ben zaten istediğim üniversitenin Tıp Fakültesini kazandım ya da o üniversitenin iyi bir bölümünü kazandım diyerek işinizi riske atmamanızı tavsiye ederim.
Kendimden örnek vermek gerekirse, benim girdiğim sene Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine 42 kontenjan ayırmıştı.Yabancı öğrenciler için. 42 çok büyük bir sayıydı.
Çünkü normalde hep 5 olur 1 olur 2 olurdu.Tabii bunu Tıp fakültesi için diyorum.
Ankara Üniversitesi'nin sınavı daha erken olmuştu.Girdim sınava.Bu arada şunu da söylemek gerekiyor. Bazen şöyle şeylerde oluyor; örneğin bazı üniversiteler açıklama yapıyorlar. Şu üniversitelerin puanını kabul ediyorum yada etmiyorum diye.Eğer etmiyorsa sadece onun sınavında puanını düşük yapmışsan bile sadece sıralamaya bakılabilir. Bununla kazanıp kazanamayacağın bellidir.
Örneğin Uludağ Üniversitesi çoğu üniversitenin puanını kabul ediyordu. Çünkü kendisi gidip başka yerlerde sınav yapmıyordu. Azerbaycanda da yapmıyordu. Ama Ankara Üniversitesi kabul etmiyordu.
Benim Ankara Üniversitesi puanım açılandı ve 42. sıradan 39.'uydum. Dünya üzerime yıkıldı sanki. Ama yine de sıralamadan girerim diye düşünüyordum..
Bu arada dershane müdürümün ısrarıyla başka bir sınavada girdim. O sınavın sonucu bana 100 tam puan olarak geldi.O puana, o kadar da sevinmedim.Zaten benim yerim var diye düşünüyordum. Fakat olan oldu. Ankara Üniversitesi yerleştirmeyi açıkladığında öyle bir şok yaşattı ki hepimize..Üniversite bir önceki yıl sınava giren öğrencileri de kabul ediyormuş. Bana saçma gelmişti.Geçen senenin sınavıyla, bu senenin sınavı zorluk açısından farklı olabilirdi. Yani ben, örneğin; 80 almışımdır, bir önceki yılın öğrencileri 90 almıştır.O yüzden son sene girenlerin çoğu kazanamadı.Dolayısıyla benim de sıralamam aynı şekilde aşağıya kaydı ve düştü. Onun içindir ki çok sınava giriyor olmak kesinlikle avantajdır.Özellikle de tıp istiyorsanız çok daha avantajlıdır.

TIP KAZANMAK İÇİN NE KADAR SÜRE SINAVA HAZIRLANILMALIDIR?
Çoğunlukla 2 sene. Zaten dershaneyle konuşuyorsun.Diyorlar ki lisenin son iki senesinde gel hazırlan.Onun için iki yoğun yıl yeterli olabilir..

SEN ÖYLE Mİ HAZIRLANDIN?
Ben Azerbaycan Üniversite Eğitim Sistemine göre hazırlanıyordum.Son senemde ,benim üst dönemimden, Azerbaycanda Tıp kazanan biri gelip, eğitimin çokta iyi olmadığını söyledikten sonra bir anda verdiğim bir kararla , son senemde hazırlanmaya başladım.

YÖS SINAVINA TÜRKİYEDE Mİ HAZIRLANDIN?
Hayır.Eğer Türkiye'ye gelip YÖSE hazırlansaydım diğerini bırakmam gerekiyordu.

DERSHANEYE GİTTİN Mİ?
Benim yaşadığım yerde dershane de yoktu.Ben de sırf YÖS sınavı için şehir değiştirdim. Orada ailemle de kalmadım. Sadece ablamla birlikte kirada kaldık. Sırf Türkiye için yaptım bunu. Türkiye”ye gelmek için.Siz de son bir senede yapabilirsiniz gerçekten. Yani yok son iki sene olmazsa Tıp Fakültesini unut gibi söylemlere itibar etmeyiniz..

Röportajın geri kalanını web sitesinden takip edebilirsiniz..

Комментарии

Информация по комментариям в разработке