Zaraza - Cristian Vasile - 100 de melodii ale românilor | EU aleg România

Описание к видео Zaraza - Cristian Vasile - 100 de melodii ale românilor | EU aleg România

Un cântec născut din iubire, hrănit cu gelozie şi plătit cu agonia celui care l-a cântat. Pe scurt, acesta este istoricul Zarazei, un cântec apărut pentru întâia oară în Argentina, dar adus pe culmile celebrităţii de Cristian Vasile, îndrăgitul cântăreţ român din perioada Interbelică. Melodia elogiază farmecul unei femei de o frumuseţe rară, o curtezană de lux iubită şi dispreţuită, în acelaşi timp.

Rădăcinile „Zarazei” pornesc din Argentina. La bază a fost un tango apărut în anul 1928. Considerată un „hit” al vremii, piesa a fost preluată şi de noi, cu un text românesc adaptat, în interpretarea lui Cristian Vasile, un artist numit şi ultimul trubadur al Bucureştiului Interbelic.

În România, faima Zarazei, s-a construit pe romanţele lui Cristian Vasile, dar şi pe povestirile mai multor scriitori. Descrisă drept o curtezană de lux deosebit de frumoasă, o focoasă cu zâmbet de herovim, se spune că a pierit în floarea vârstei, ucisă de un om plătit de un admirator gelos. Solistul, îndrăgostit nebuneşte de ea, i-ar fi înghiţit cenuşa, să-şi aline dorul. Cunoscătorii legendei s-au împărţit în două tabere: cei care spun că Zaraza nu a fost altceva decât o ficţiune şi cei care cred cu adevărat că a existat o femeie, model pentru această legendă urbană. În 1944, Zaraza şi-ar fi întâlnit iubirea vieţii ei, pe binecunoscutul diseur cu voce de tenor, Cristian Vasile. Povestea de dragoste dintre cei doi începe exact ca un tango, uşor şi cu accente tragice, în localul „Vulpea roşie”, de pe Lipscani. Într-una din seri, atunci când frumoasa Zaraza, însoţită la braţ de un aristocrat, îşi face apariţia, cântăreţul nu-şi mai poate dezlipi ochii de la ea. Furat definitiv de frumuseţea acesteia, întrerupe recitalul şi se refugiază într-un local vecin. Nu ştia că sentimentele erau reciproce. Zaraza se îndrăgostise şi ea la prima vedere. A fugit după el, s-a aşezat la masă şi nu l-a mai scăpat din priviri. Timp de doi ani au trăit o tumultuoasă poveste de dragoste.

Tenorul de la Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa, Doru Iftene ne spune că finalul poveştii a fost unul tragic: ”Zavaidoc, care era invidios pe ceea ce a câştigat Cristian Vasile, mai ales în partea cântului, angajează un ţigan să-l omoare pe Cristian Vasile.”

Legenda spune că omul angajat de Zavaidoc nu a vrut să-l omoare pe cântăreţul Cristian Vasile, în schimb a venit cu un alt plan - de-al face să nu mai cânte.

Doru Iftene tenor TNOB Constanţa: “Şi atunci o omoară pe Zaraza. Se spune că ea a fost dusă la crematoriu iar Cristian Vasile a recuperat cenuşa şi a înghiţit-o cu linguriţaa câteva luni de zile, iar apoi, din disperare ar fi încercat să se sinucidă...”

Cristian Vasile a murit la Sibiu în 1974, însă povestea femeii cu zâmbet de heruvim, care i-a inspirat munca și viața, merge mai departe.

Radio România Constanţa
Redactor: Cezar Colimitra
Editor text/Voice over: Silvia Pascale
Editor video/Operator cameră: Bogdan Turlacu
Coordonator proiect: Dana Sterghiuli

www.eualegromania.ro
www.romaniaregional.ro

Комментарии

Информация по комментариям в разработке