Sürrealizmin Doğuşu - Ahmet Soysal

Описание к видео Sürrealizmin Doğuşu - Ahmet Soysal

Bu sezon, Nilüfer Kuyaş’ın küratörlüğünde gerçekleştirilen dört konuşmalık bir seriyle, modern dünyanın belki de en zihin kurcalayıcı akımına göz atıyoruz: Sürrealizm.

Dünyaya hükmetmeye çalışan savaşçı ve otoriter yaklaşıma karşı, André Breton’un “mizerabilizm” dediği yıkıcı ve sömürücü ideolojilere karşı, şiirsel farkındalığın gücüyle baş kaldırmak ve daima hayatın harikulâde olasılıklarına kendini açmak, bilinçte devrim yaratmak, doğayı ve insanı tekrar kucaklaştırmak …

Bunlar sizin için tanıdık ihtiyaçlar ya da yakın özlemler mi? Sürrealizm yüz yıl önce bu özlemle başladı, birçok evreden geçti ve hâlâ canlı.

Biz de Kıraathane’de 2023’e Sürrealizm hareketinin açtığı yoldan giriyoruz. Hangi şairlerle ve birlikteliklerle başladı? Görsel sanat üzerindeki kalıcı etkisi nedir? Türkiye’de izleri neler? Neden kadınlar bu hareketin en baştan öncüleri haline geldi? Sürrealist gerçekçilik nasıl bir şey? Gerçekliği ve onu algılayışımızı genişletmek, bilinçle bilinçaltını bütünleştirmek mümkün mü?

Ahmet Soysal'ın yapacağı ilk konuşmayı, serinin diğer konuşmaları izleyecek: 23 Ocak'ta Necmi Sönmez, 6 Şubat'ta Nilüfer Kuyaş, 13 Şubat'ta Nermin Saybaşılı...

Serinin bu ilk konuşmasında, stüdyo konuğumuz Ahmet Soysal, Sürrealizmin başlangıcını ve ilk yıllarındaki gelişim sürecini ele alıyor:

André Breton'un yazdığı ilk bildiri 1924 tarihlidir. Birkaç Fransız şairin kurduğu harekete hemencecik ressamlar, sinemacılar da katılacak, ve kısa sürede Sürrealizm 20. yüzyılın başat şiir ve sanat hareketlerinden biri durumuna gelecektir.

Ahmet Soysal: 1957, İstanbul doğumlu. 1976’ya dek İstanbul, Paris, Brüksel ve Beyrut’ta yaşadı. 1982-1995 arası Beyaz dergisini çıkardı. Artaud’dan, Bonnefoy’dan, André du Bouchet’den, Merleau-Ponty’den çeviriler yayımladı. Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı Fransızcaya çevirdi. Paris’te École Normale Supérieure’de 1992-1996 arası fenomenoloji konferansları sundu. Edebiyat ve felsefe üzerine birçok kitap yazdı.

#İstanbulEdebiyatEvi #Kış2023Sezonu #KültürKonuşmaları

Комментарии

Информация по комментариям в разработке