Rundvandring på Öknaskolan

Описание к видео Rundvandring på Öknaskolan

Vanligtvis tar en rundvandring på vårt skolområde mellan 1,5-2 timmar. På vägen passerar vi skolhus, växthus, ladugård, djurhus, stall, maskinhall, jaktpaviljongen, internatet och vår gymnasiesärskola. Häng med!

Textversion:
Hej! Mervi heter jag! Jag är ansvarig för guidningen här på Öknaskolan. Jag ska ta dig med på hela vårt område och alla våra inriktningar. I vanliga fall tar guidningen ungefär 2-2,5 timmar. Ni ska få en kortare version idag. Men nu när ni ändå är här ska jag passa på att tala om för er att jag är skolbibliotekarie på Öknaskolan och det här är vårt skolbibliotek.
Nu ska vi gå till skolhuset som ligger precis här intill. Då har vi kommit till Karins rum. Karin är vår speciallärare. Hon är support och resurs i svenska, matte, engelska. När vi ändå är här vill jag passa på att visa en inomhuslektionssal. De flesta av våra lektioner sker utomhus eller i djurstallarna. Men såklart har vi även inomhussalar. Det här är en typisk lektionssal på Öknaskolan.
Då har vi kommit till idrottshallen. Annars kan internateleverna använda idrottshallen på kvällstid. Då är det basket, innebandy eller styrketräning på vårt gym som man kan göra här. Här serveras nästan alltid ekologiskt och kravmärkt. Våra internatboende elever har sin frukostbuffé, luncherna, eftermiddagsfikat och alla sina middagar här. Allt är lagat på plats! När vi serverar nötkött och viltkött är det oftast från egen produktion, mums!
Just här arbetar trädgårdseleverna med anläggning. Både stensättning och anläggning av rabatter.
Här utbildar vi framtida trädgårdsanläggare inom odling, trädgårdsdesign och skötsel av de gröna miljöerna. På skolan har vi två växthus, en bärodling och en grönsaksodling på friland. Vi ska gå igenom det första växthuset, som just nu är ganska tomt. Det beror på att alla sommarblommor är utplanterade. ! Vi har nu kommit till kallväxthuset. Idag är det dock stekande varmt härinne! Allt som odlas på skolan, odlas ekologiskt. Det eleverna skördar på morgonen, det äter vi i matsalen bara några timmar senare. Det är verkligen närproducerat! Nu har vi kommit till Öknaskolans ekologiska mjölkproduktion. Vi har ungefär 50 kor och just nu är de flesta ute på bete. Eleverna deltar i den dagliga utfodringen av djuren men också i mjölkningen. De får även delta i klövverkningen när det är dags. Sedan har vi även vår ekologiska köttproduktion och den har vi på Nynäs gård. Där har vi ungefär 200 köttdjur och 50 får. Härinne finns det reptiler, gnagare, fåglar och fiskar. Eleverna som går djurvård deltar i det dagliga arbetet med skötsel av djuren här inne. När man tar examen i Djurvård kan man arbeta som djurvårdare nivå två. Man kan även välja naturvetenskaplig inriktning. Det är perfekt för de elever som vill läsa vidare till veterinär. Idag går vi inte in därinne, eftersom de bygger om. Det tar vi en annan gång! Här arbetar eleverna i den dagliga verksamheten med våra utvalda personalhundar. Det är för att ge eleverna erfarenhet och vana från en riktig bransch, hundbranschen. Individuella programmet och särskolan tillbringar mycket tid här på hunddagis, allt för att de ska få en chans att tillbringa extra tid med våra hundar tillsammans med handledande personal. På veterinärkliniken är en veterinär anställd. Hon utbildar även våra djurvårdare inom djursjukvård. Här kan vi också träna på enklare behandling till smådjur och injicera smådjur. Eleverna får träna på att öva i dressyr, hoppning och körning. Vissa förkunskaper är bra. Detta för att du kan maxa det utbyte som du får på skolan. Under de tre åren du går här på skolan har du möjlighet att ta tappskokompetens och hästskötarexamen. Så bra!Här brukar det ske febril verksamhet om dagarna. Direkt vid skolstart är det dags för både praktiska och teoretiska övningar. Det är här de praktiska momenten sker för att träna på att köra traktor innan man beger sig ut på fält. Här sker mycket av den teoretiska undervisningen av lantbrukskurserna. Våra lantbrukselever håller till extra mycket häruppe.Förutom undervisning i maskinlära och växtodling är det även biologi, fysik och kemi som man kan läsa här uppe.
Nu har vi kommit till maskinhallens praktiska undervisningsdel.
Här håller naturturism till. Här deltar eleverna i det dagliga arbetet tillsammans med våra viltmästare och viltförvaltare. Vet du? Vi har alla sex klövviltarter frilevande på våra marker! Dessutom har vi eget fiskevatten i både sjö och hav. Här håller vår gymnasiesärskola till. Den utbildningen är fyra år och programmet heter skog mark och djur. Eleverna som går det för praktisk erfarenhet av yrken inom våra inriktningar helt enkelt!
Här kan internateleverna umgås, spela spel och såklart få vänner för livet! Personalen anordnar spakvällar, djurhuskvällar och man kan även gymma nere i idrotthallen, fiska i sjön och såklart hänga med kompisar!
Nu vill jag tipsa om vår internatfilm , där får du veta hur det är att bo här på internatet!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке