Kazım Birlik-Turnalar (Özeri)

Описание к видео Kazım Birlik-Turnalar (Özeri)

Kazım Birlik-Turnalar

Söz: Aşık Özeri
Müzik: Bekir Karadeniz

Gurbet ellerinde kaldım yalınız
Sesime ses katın telli turnalar
Bizim ele uğrar ise yolunuz
Bir haber getirin allı turnalar

Uçun boynunuzu uzatın gelin
Kanatlarınızı bezedin gelin
Aman kendinizi gözetin gelin
Alıcı kuş sağlı sollu turnalar

Özeri’yim yine çıktım çileden
Gurbet beni yakıp yakıp kül eden
Yine bir haber yok bana sıladan
Ötüşünüz dertli belli turnalar

* *

Aşık Özeri


1938-2011. Yusufeli’nin Zor (şimdiki adı Esenyaka) köyünde doğdu. Asıl adı Ahmet Özer’dir. İlkokulu köyünde okudu. İlkokula devam ederken, bir yandan da Kuran ve Arapça okuyup yazmayı öğrendi.

Aşıklık geleneğinin yaygın olduğu bir çevrede, Huzuri (1886-1951), Zuhuri (1887-1949), Fahri (1900-1975), İzhari (1914-1983) gibi birçok aşık çıkaran köyde yetişti. Ancak özellikle Aşık Huzuri’den etkilendi. Huzuri öldüğü zaman Aşık Özeri henüz 13 yaşında olmasına karşın hem o zamana dek hem de sonraki yıllarda Huzuri’nin şiiri ve tavrından çok şey öğrendi.

Aşık Özeri şiir yazmaya 19 yaşında başladı. Askerden döndükten sonra, o döneme dek yazdığı şiirleri basılması için verdiği matbaadan bir daha geri alamadı. Ancak bu şiirler hiçbir zaman basılmadı ve akılda kalanların dışındakiler yitip gitti.

Küçük yaşlardan itibaren, yaşamı gurbette geçti. 1973 yılında Almanya’ya gitti. 3 yıl sonra döndü. 1981 yılında ise gittiği Libya’da 2 yıl kaldı.

Aşık Fahri’nin eski yazıyla yazdığı şiirleri günümüz Türkçesine çeviren Aşık Özeri, henüz yayınlanmamış birçok şiirini arşivinde bulundurmaktadır.

Yaşamında Efkari (1900-1980), İzhari (1914-1983), Pervani gibi birçok aşıkla dostluk kurdu. Bazılarıyla karşılaşmalar da yapan Aşık Özeri, Zorlu aşıklık geleneğinin yaşayan son önemli temsilcilerinden biridir.

Başta sevgi ve toplumsal taşlamalar olmak üzere, gezdiği gördüğü ve ilginç bulduğu her konuyu işleyen Aşık Özeri, halk şiirinin tüm türlerinde örnekler vermektedir.

Aşık Özeri köyünde öldü ve orada toprağa verildi.

Aşık Özeri’nin şiirlerinin bir bölümü Cemil Aytekin tarafından hazırlanan »Yusufelili Özeri« (1997) ve Bekir Karadeniz tarafından hazırlanan »Durma Gel« (2008) adlı kitaplarda toplandı.

* *

Kazım Birlik

1953 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı.

Küçük yaşlardan beri müzikle ilgilenmesine karşın bağlamaya çalmaya yaklaşık 18 yaşında başladı. Dinlediği ve zaman zaman izlediği bazı bağlama ustalarının yöntemlerini kendine göre yorumlayarak bağlama çalmayı kendi kendine öğrendi. Kimseden ders almamasına karşın 2 yıl gibi kısa bir süreden sonra dönemin ünlü sanatçılarına eşlik etti.

İlk nota ve müziğe ilişkin teoriyi Erdal Kızılçay’dan öğrendi. Kısa sürede bu dalda da kendini geliştirerek ustalaştı. Daha sonra İhsan Öztürk, Musa Eroğlu, Nurettin Dadaloğlu (1933-1999), Bedia Akartürk, Selda, Müslüm Gürses (1953-2013) gibi birçok sanatçıyla çalıştı.

Kazım Birlik bestelerini Türkiye’nin bilinen hemen tüm sanatçıları yorumladı. Bazı besteleri film müziğine dönüştürüldü. Besteleri konservatuarlarda ders konusu olarak işlendi. Ayrıca halk müziği formundaki besteleri en çok yorumlanan sanatçı olma özelliğini taşımaktadır.

Kazım Birlik, birçok radyo ve televizyon programına katıldı, değişik yerlerde konserler verdi, kendi hazırladığı bir televizyon programı sundu. Birçok sanatçıya sahnede eşlik etti, birçok sanatçının müzik yönetmenliğini yaptı.

Bugüne kadar 6 solo albüm çalışması yapan Kazım Birlik, türküler üzerine ayrıntılı çalışmalar yapmakta, ayrıca müzik öğretimi konusunda ders kitapları hazırlamaktadır.

[email protected]

* *

Burada yer alan veriler EskiDevir kanalındaki orijinal link kaynağı belirtilmediği sürece kullanılamaz.
Başka ortamda aktarılacak video ve müziklerde hiçbir değiştirme, kesme ve/ya ekleme yapılamaz.
Bu şartlar yerine getirildikten sonra ve ticari amaç olmaksızın alıntı yapılabilir.
Aksi durum telif ihlali sayılır. Burada kastedilen telif, eserlerin üzerinde bir hak talebi değil, sadece buradaki sunumla ilgilidir.
Eserlerin ticari hakları ilgili özel ve/ya tüzel kişilerin kendilerine aittir. Bir ihtilaf çıkması durumunda kendileriyle veya yasal temsilcileriyle bağlantıya geçilmelidir.

http://BekirKaradeniz.com
http://bekirkaradeniz.com/index.php/biyogr...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке