SKOLYOZ HAKKINDA MERAK EDİLENLER?

Описание к видео SKOLYOZ HAKKINDA MERAK EDİLENLER?

Skolyoz Nedir?
Skolyoz Kimlerde Daha Çok Görülür?
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz Hastaları İçin Egzersiz ve Spor
Skolyoz Takibi Nasıl Yapılır?
Skolyoz Tedavi Yöntemleri?
Skolyoz Cerrahi Tedavisi?
Skolyoz Hakkında Sık Sorulan Sorular?
A'dan Z'ye Skolyoz Hakkında Merak Edilenler?
Prof. Dr. Alper Gökçe Skolyoz Hakkında Merak Ettiklerinizi Anlatıyor.

http://ortobiyoloji.com/omurga/skolyo...

➤Tel : +90 212 294 64 10
➤Mobil & Whatsapp : +90 535 574 51 55
➤Arapça/Arabic :+90 530 661 51 55
➤Mail: [email protected]
➤Web: http://ortobiyoloji.com/
➤YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCzaA...
➤Facebook :   / ortobiyoloji  
➤İnstagram :   / ortobiyoloji  

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?
İnsan omurgasının normal anatomisi arkadan bakıldığında tamamen düz bir hat şeklinde, yandan bakıldığında ise bel ve boyun bölgesinde hafif çukurluğu yani lordoz ve sırt bölgesinde ise hafif bir kamburluk olmalıdır.
Skolyoz rahatsızlığı omurgadaki %10 derecenin üzerindeki sağa ya da sola doğru olan eğriliklere verilen isimdir. Genellikle büyüme çağında ortaya çıkan omurganın idiyopatik, konjenital ya da nöromuskuler sebeplerle omurganın anatomik yapısının bozulup sağa, sola bazende omurların kendi etrafına doğru dönmesi ile omurganın “S” ve ya “C” şeklini almasına sebep olan 3 boyutlu omurga şekil bozukluğu olarak tanımlanabilir.
Skolyoz (omurga eğriliği) derecesine göre hastada estetik duruş ve görünüm bozukluğuna ek olarak iç organlara baskı yapması nedeniyle birçok ikincil rahatsızlığa sebep olur.
Skolyoz derecesine bağlı olarak tedavi edilmediği takdirde hastanın hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilen bir rahatsızlıktır.
Her hastanın skolyoz rahatsızlığı bir diğerinden farklı özellikler gösterir aynı şekilde takip ve tedavisi de kişiye özel yapılır.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Belirtileri?
Skolyoz rahatsızlığının başlangıç evrelerinde belirtileri olmayabilir. Erken evrelerde ciddi şikayetlere sebep olmaz bu nedenle erken dönemde aile farketmez ise teşhisi gecikmekte ya da teşhis edilememektedir.
Çoğu hastanın skolyozu ergenlik dönemlerinde farklı sebeplerle çektirilen röntgen grafilerinde ve ya okul taramaları sonucu fark edilmektedir.
En kolay fark edilen belirti hastanın omuz yüksekliklerindeki farktır. Kürek kemiklerindeki çıkıntılar, meme seviyelerindeki eşitsizlikler, vücut görünümündeki asimetri bozuklukları teşhisi kolaylaştırır. 40 dereceye kadar olan skolyozlarda ağrı ve görüntü bozukluğu olurken 50 derece ve üzerinde solunum fonksiyonlarında sıkıntı yaşanabilir.
Skolyoz rahatsızlığının doğal seyri her zaman farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda hastalık ilerleyen seyirde devam eder, bazı hastalarda uzun yıllar aynı seviyede kalır bazı hastalarda ise düzelme anlamında nadiren hastalık geriler. Skolyoz 6 aylık periyotlarla takip edilir.

Omuzların öne doğru eğik durması
Omuz yükseklik seviyesindeki eşitsizlikler
Omurgadaki simetri bozukluğu
Omurgadaki sağa sola doğru eğik pozisyon
Kalçaların seviye farklılıkları
Sırt ve bel ağrıları

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Sebepleri?
Skolyoz hastalarının %80 inde eğriliğin sebebi günümüzde kesin olarak bilinmemektedir. Skolyoza neden olabilen anatomik sorunlara baktığımızda; Doğumsal anomaliler, kas ve sinir hastalıkları (Kas hastalığı, serebral palsi, sirigomiyeli, çocuk felci ), travma, omurgayı etkileyen enfeksiyonlar, omurgada oluşan tümörler, bacak boy eşitsizlikleri, duruş bozuklukları bilinen skolyoz sebepleridir.
Ergenlik çağındaki çocuklarda sık görülür kızlardaki oran erkeklere göre yaklaşık 8 kat daha fazladır. Sık görülme yaşı 9 – 14 yaş arasıdır.
Türkiyede skolyozu olan ve bu sebeple cerrahi tedavi görmesi gereken hastaların oranı yaklaşık %3’tür.
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Türleri
İdiyopatik Skolyoz: İdiopatik (sebebi bilinmeyen) skolyoz en sık karşılaşılan skolyoz türüdür. Toplam skolyoz hastalarının yaklaşık %80 i idiopatik skolyozdur.
Konjenital Skolyoz: Anne karnında iken başlayan doğumdan sonra ise ilerleyen seyirde devam eden skolyoz türüdür.
Nöromuskuler Skolyoz: Çocuk felci, serebral palsi gibi hastalıklara bağlı olarak gelişen kas ve sinir hastalıkları, beyin ve omur ilik hastalıklarına bağlı olarak oluşan skolyoz türüdür.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tanısı?
Skolyoz şüphesi olan hastanın çıplak omurgasına arkadan bakılarak omurga hattındaki asimetri farkları, eğildiğinde sırtında oluşan kabarmalar rahatlıkla görülebilir.
Skolyoz kesin teşhis ve tanısı için omurgayı kapsayan ayakta çekilmiş röntgen grafileri, omurga MR’ları ile birlikte ortopedik muayene yeterlidir.
Skolyoza bağlı eğriliğin en ileri seviyede olduğu yani doğal omurga hattından en çok ulaşmış ve dönme hareketi kazanmış omurun olduğu yere tepe (apeks) ismi verilir. Apeks’in boyun, sırt ve bel bölgesinde hangi bölümde yoğunlaştı ise skolyoz tanımı o bölgeyle isimlendirilir. Servikal skolyoz, torakal skolyoz, lomber skolyoz gibi. İki bölgeyi kapsayan eğrilikler ise örneğin sırt ve bel bölgesinde yoğunlaştı ise torakalomber skolyozdur.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке