Arduino Dersleri : Arduino Toprak Nem Sensörü (Toprak Nem Ölçer)

Описание к видео Arduino Dersleri : Arduino Toprak Nem Sensörü (Toprak Nem Ölçer)

Arduino dersleri konulu bu videoda arduino ile toprak nem sensörü (toprak nem ölçer) kullanımını ve özelliklerini öğreniyoruz.
- - Robotistan NodeMCU Akıllı Tarım Seti - - -
Kanalımıza özel %5 indirim kodu : SKY0304
NodeMCU Akıllı Tarım Seti : 🌐 https://bit.ly/akillitarim

Robotistan NodeMCU Akıllı Tarım Seti İnceleme Videosu :    • Robotistan Nodemcu Akıllı Tarım Seti ...  

Akıllı Tarım veya Akıllı Bahçe Nedir?

“Akıllı bahçe” toprağın nem seviyesini izleyen ve bitkilere gerekli miktarda suyu otomatik olarak veren bir sistemdir. Akıllı tarım teknolojilerinin önemli bir kısmını akıllı sulama sistemleri oluşturur. Akıllı tarım uygulamaları sayesinde bitkilerin fazla veya az sulamanın önüne geçilir. Böylece su israfının da önüne geçilmiş olur.

Akıllı tarım sistemi kurmak istiyorsanız, mutlaka Toprak Nem Sensörü kullanmalısınız. Bu derste toprak nem sensörü nedir ve toprak nem sensörü nasıl çalışır öğreneceğiz.

Toprak Nemi Sensörü Nasıl Çalışır? Toprak Nemi Nasıl Ölçülür?

Toprak nemi sensörünün çalışma prensibi oldukça basittir. Sensöre ait iki iletkene sahip çatal şeklindeki prob toprağa saplanır. Toprağın nem içeriğine göre değişken miktarlarda direnç değeri ölçülür. Bu yönü ile sensörün çalışma şekli bir potansiyometreye benzer.

Toprakta ne kadar fazla su varsa iletkenlik o kadar iyi ve direnç o kadar düşük olur. Toprakta ne kadar az su varsa iletkenlik o kadar düşük ve dolayısıyla direnç o kadar yüksek olur.

Toprak nem sensörü ile Arduino'nun analog veya dijital pinden haberleşmesi için sensörle birlikte bir modül gelir. Modülün Analog Çıkış (AO) pininden direnç bağlı olarak çıkış voltajı okunur. Arduino kartının analog pinlerinden bu değer analiz edilir.

Ayrıca modülün bir Dijital Çıkış (DO) pini de mevcuttur. Modül LM393 Yüksek Hassasiyetli karşılaştırıcıyı üzerinden barındırır. Modül, dijital çıkışın (DO) hassasiyetini ayarlamak için bir potansiyometreye sahiptir. Bu potansiyometre ile hassas ayar yapılır. Böylece toprak nem seviyesi eşiği aştığında modül DÜŞÜK, aksi halde YÜKSEK çıkış verir.

Toprak Nemi Sensörü Modülü Pinlerini Öğrenelim

AO (Analog Çıkış) toprak nem seviyesiyle orantılı analog çıkış voltajı üretir.
DO (Dijital Çıkış) toprak nem seviyesinin limit dahilinde olup olmadığını gösterir. Nem seviyesi eşik değerini (potansiyometre tarafından ayarlandığı şekilde) aştığında D0 DÜŞÜK, aksi takdirde YÜKSEK olur.
VCC sensöre güç sağlar. Sensörün 3,3V ile 5V arasında çalıştırılması önerilir.
GND toprak hattıdır.

Not : Arduino ile otomotik sulama sistemi geliştirirken kullanacağımız toprak nem sensörleri sürekli neme maruz kaldıkları için çabuk çürümeye başlar. Bir yandan da toprağa gömülü sensöre sürekli gerilim uygulamak, korozyon oranını önemli ölçüde hızlandırır. Bu yüzden sensörün VCC pinini Arduino Uno kartının dijital pinlerinden biri üzerinden belirli zaman aralıklarında kontrol etmelisiniz. Dolayısı ile toprak nem ölçümünü sürekli değil belirli zaman aralıklarında yapmalısınız.

Toprak Nem Sensörünün Eşik Değerini Bulma ve Arduino ile Kontrol Etme

Toprak nem seviyesi eşik değerini bulmak için sensör çıkışının Arduino kartının A0 anolog pininden okuyunuz. Toprak mümkün olduğunca kuru ve tamamen suya doygun olduğunda elde edilen değerleri kaydediniz.

Eşik değerlerinin aşağıdaki değer aralığına yakın olması beklenir.
Kuru Toprak : 850 civarında
Suya Doygun Toprak : yaklaşık 400

Toprak Nem Sensörünün Dijital Pinini Ayarlama

Toprak nem değeri eşiğini ayarlamak için, bitkinizin sulanması gerektiğinde probu toprağa batırınız. Ardından modül üzerindeki D0 LED'i yanana kadar potansiyometreyi saat yönünde çeviriniz. Sonra LED sönene kadar bu kez potansiyometreyi saat yönünün tersi yönde çok az çeviriniz. Artık modülünüz kullanıma hazırdır. Modülün D0 pinindeki veriyi Arduino Uno kartının dijital bir pini ile analiz edebilirsiniz.

Programlama ve robotik kodlamaya dair eğitimlerimizde görüşmek üzere.
#tarım #topraknemsensörü #arduino #akıllıtarım

Комментарии

Информация по комментариям в разработке