İsmanali Karabayev'in Hayat Hikayesi/ İnsan ve Emek - Belgesel-2018

Описание к видео İsmanali Karabayev'in Hayat Hikayesi/ İnsan ve Emek - Belgesel-2018

Bişkek (Golden Bridge News – Höküme Halilova, Ramiz Meşedihesenli) İsmanali Karabayev, 1963 yılında Batken iline bağlı Sülüktüü ilçesinde madenci bir ailede doğdu. 1978 yılında 8. sınıfı bitirir bitirmez Teknik Lisede okumaya karar verir. Okuduğu okulda yeraltı enerji kaynakları alanında bir meslek edindikten sonra diğer gençler gibi hayatını sürdürmek için büyük şehirlere gitmez ve Sülüktüü’de kalarak çok çocuklu ailesine yardımda bulunmak ister. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bir kömür madeni kiralar ve kendi iş yerlerini açar. Bu girişimiyle İsmanali, madencilik işine adım atar.
İsmanali Karabayev 4 yıl Sülüktüü Halk Meclisinin üyesi olarak kentin mahallî idare bütçesi için de desteklerde bulunmuş, bölgenin sosyo-kültürel hayatında önemli rol oynamıştır. Yol, su problemlerinin çüzümü, okul ve çocuk yuvalarının tamiri vb. yardımını esirgememiştir. Hayırseverlik faaliyetini hep sürdürmeye devam etti. Kış aylarının gelmesiyle de yaşlı insanlara kışı rahat geçirmeleri için ücretsiz kömür verdi. Cami ve Sağlık Ocağı inşa ederek hizmete açtı. Hayırseverlik faaliyetlerinden dolayı 2012 yılında yaklaşık 100 000 ABD doları miktarında yardımda bulunması sebebiyle 2013 yılında Kırgızistan’da “Yılın Hayırsever Adamı” unvanını kazandı.
12 yıllık faaliyeti sırasında Kızılbulak maden işletmesi şirketi modern teknik ekipmanla donatılmış, madencileri için günün taleplerine uygun şekilde imkânlar ile araç gereç sağlanmıştır. Önemlisi çalışanların tehlikesiz olarak faaliyetleri için eğitimler yanısıra praktik olarak hayatlarını savunmaları nedeni eğitilmiştir. Onlar yemekhanede sıcak yenek içmekle şirketin bütcesi hesabına geçiniyorlar. Yaşadıkları yerlerden madene götürülüyor, işten sonra ise evlerine bırakılıyorlar.
İsmanali Karabayev’in torunlarının sünnet düğünü zamanı Batken bölgesinin Leylek bölgesinde bugüne kadar yaşatılan Hanım Sultanlık geleneği de icra edildi. İsmanali beyin karısı Adilet Hanım Baybiçe, yani Hanım Sultan unvanı aldı. Bu gelenek benzersiz bir tören türüdür.
Leylek İlçesinin Sülüktüü kasabasında düzenlenen bu gelenek gerçekten ilginçti. Yani, bir kadın birçok başarıya ulaştığında, yani iyi çocuk yetiştirdiğinde, kimseye borcu olmadığında arkadaşları ve akrabaları onu "Hanım Sultan yani Baybiçe" olarak adlandırıyorlar. Yani, "baybiçe" toplumda belli bir yere, statüye sahip bir kadındır. Batkenlilerin bu töreni nasıl uyguladığını izleyelim. "Elle dokunmuş Taar (kıyafet) gelin bohçasına aktarılır. Baybiçe bu Taar'a konup kaldırılıyor, sonra götürülüyor. Bu kadının kocası bunu kabul etmeli ve tören katılımcılarına hediye, para vermelidir. Kayınvalidenin duaları da çok önemli sayılır. Hanım Sultan/baybiçe, ailedeki davranışı ile birlikte köylüler arasında da saygınlık kazanmış birisi anlamına geliyor.
Günümüzde İsmanali Karabayev torunlarının sünnet düğünü sırasında Leylek güreşi yarışması da düzenledi. Yaklaşık 100 değişik ödül tanzim edildi – 3 kamyon kömür, beyaz eşyalar, halı, radyo-televizyon cihazları, para... ve 3 araba. Uluslararası düzeyde İsmanali beyin sponsorluğunda gerçekleşen yarışmaya Özbekistan ve Tacikistan’ın yanı sıra Kırgızistan’ın çeşitli bölgelerinden çok sayıda güreşçi katıldı. Yaklaşık 8 saat süren yarışma bir düğün ve millî bayram havasında geçerek herkesin gönlü alındı.
Torunlarının sünnet düğününde İsmanali 3 gün boyunca yaklaşık 5000 misafiri ağırladı ve her davetli ile ayrıca ilgilendi, saygı, hürmet ve hediyelerini sundu. Konşu ülkeler – Özbekistan, Tacikistan yanısıra Bişkek, Oş, Batken ve diğer şehirlerden de İsmanali Karabayev’in gönül dostları, iş ortakları, gençler ve akrabaları törene katıldı.
Başkent Bişkek’te İsmanali beyin yeğeninin düğün törenine de katıldık ve bu geleneğin de bazı ayrıntılarını öğrenme fırsatı bulduk. Baybiçe Adilet Hanım’ın millî dansı törene damgasını vurdu...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке