Ali Şahin ve Bektaş Dolu / Gelmemiş Dünyaya Sen Gibi Nazik (Billur Piyale)

Описание к видео Ali Şahin ve Bektaş Dolu / Gelmemiş Dünyaya Sen Gibi Nazik (Billur Piyale)

Hacı Taşan , Keskin Ziraat Bankası çalışanı Mucurlu Yaşar Faydacı'nın düğününü çalmak için Mucur'a gider. Burada düğüne davetli diğer Keskin Ziraat Bankası çalışanlarını görünce, onlara ithafen bu türküyü söyler.
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Beş Şehir kitabında, Erzurumlu Hafız Burhan Kaleli'den bahseder. Hatta en güzel eseri olarak "Billur Piyale"den de bahseder. Şöyle geçiyor kitabında;
Çağırırım, çağırırım yanıma gelmez
Bülbülden öğrenmiş dikene konmaz
Yüz bin öğüt versem biri kar etmez
Aslı da beyzadelim, sen safa geldin
Billur piyalelim, bize mi geldin
Bin türlü acemiliği, saflığı içinde, bu küçük parça baştan aşağı incelik, zevk, lezzettir. Gerçekten billur bir kadeh. Belki büyük bir geleneğin son tezgahında yapıldığı için küçük bir çatlaklığı, tadını arttıran bir donukluğu var. Fakat mesela Behzad'ın elinden çıkmış bir minyatür kopyası gibi bütün bir tarz, bütün bir edadır. Asıl güzel tarafı, bu küçük billurdan bütün zevki, hayatı, düşünceyi, zaman telakkisini fışkırtan bestedir. Esnaf sıra gezmelerinde söylendiği tahmin edilen bu türküye Orta Anadolu'da da rastlanıyor. Fakat Erzurum'da şimdi artık sesini bir daha duyamayacağım Hafız Faruk'tan dinlediğim şeklinde, oraya mahsus bir çeşni gösterdiği, tadının daha keskinleştiği muhakkaktır.
Kitapta bahsettiği eserin havası bambaşkadır, ama sözlerinin bir kısmı Hacı Taşan'dan duyduğumuz esere çok benzemektedir.
Kaynak kişi olarak geçen Hacı Taşan'ın bu güzel türküsünü Ali Şahin ve Bektaş Dolu'dan dinleyebilirsiniz.
Nasıl Hacı Taşan düğün sırasında sözleri değiştirmişse, Ali ile Bektaş da kendilerince ufak bir değişiklik yapıyorlar nakarat kısmında, öncesindeki işaretleşmelerine dikkat!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке