Orhan Pamuk - Cevdet Bey ve Oğulları (Kitap İncelemesi)

Описание к видео Orhan Pamuk - Cevdet Bey ve Oğulları (Kitap İncelemesi)

Orhan Pamuk'un Karanlık ve Işık adıyla henüz dosya halindeyken 1979 yılında Milliyet Roman Armağanı ödülünü kazanan, 1982 yılında yayımlandıktan sonra da 1983 Orhan Kemal Roman Ödülü'nü kazanan romanı Cevdet Bey ve Oğulları, 19. yüzyılın sonlarından başlayarak 1970'li yıllara kadar uzanan bir ailenin üç kuşak hayatını anlatmaktadır.

Geleneksel aile yapısından modern aile yapısına geçişi anlatan, çeşitli karakterler üzerinden hayatını tamamen işe, başarıya ve paraya odaklamış kişilerle varoluşsal sorgulama yaşayan, entelektüel çabası olan ama tam manasıyla bir türlü eyleme geçemeyen kişileri irdelemiştir. Tüm karakterlerin ortak arzusuysa "yaşamak"tır. Roman boyunca çokça geçen bu ifade, aslında karakterlerinin hiçbirinin istediği hayatı tam manasıyla yaşayamadığını bizlere göstermektedir.

Klasik bir anlatı yapısına sahip, üç parçalı bu hacimli roman, kadın karakterlerin zayıf çizilmesi ve bölümler arasındaki büyük hacimsel farklılık, özellikle de final bölümünün nispeten zayıflığıyla iyi bir ilk roman olmasına rağmen kimi eksikliklerin bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu romanı okuduktan sonra ek olarak Gamze Nur Bayer'in "Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları ile Thomas Mann'n Buddenbrooks Adlı Romanlarında Aile ve Toplum Eleştirisi" adlı kitabıyla birlikte Yusuf Solmaz'ın "Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları Romanında Anlam Arayışı" adlı kitapları da okunabilir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке