Boşanma Davasında Deliller (Hukuka Aykırılık, WhatsApp, Aldatma, vs.) - Avukat Serpil Çınar

Описание к видео Boşanma Davasında Deliller (Hukuka Aykırılık, WhatsApp, Aldatma, vs.) - Avukat Serpil Çınar

Her davada olduğu gibi boşanma davasında da deliller, delil tespiti mühimdir. Davada davacı iddialarını, davalı ise savunmaya sunduğu beyanlarını karşı delil ile ispatlamalıdır. İspatlanmadığı takdirde mahkeme ispatlamayan taraf aleyhine hüküm kuracaktır. Deliller de bir önemli husus ise hukuka uygun olmasıdır, hukuka aykırı olması halinde mahkeme tarafından hükme esas alınmayacak, kişinin iddiaları boşanma davasında delil yetersizliği nedeniyle reddedilecektir.

Peki boşanma davasında deliller nelerdir? Tanık, fotoğraf, video, banka kayıtları, nüfus kayıt örneği, gayrimenkul kaydı, araç sicil kaydı, sosyal ekonomik durum araştırması (SED), ses kaydı, mesaj dokümanları ve arama kaydı, sosyal medya (Instagram, Facebook, Twitter) hesabı kayıtları delil olarak sunulabilir.

Boşanma davasında deliller ne zaman sunulur, delil sunma süresi nedir? Dava açarken veya davaya cevap yazarken dilekçe ekinde hangi iddiayı hangi delil ile ispatladığını dilekçe ekinde belirterek sunabilir. Ancak dilekçeler aşamasında deliller sunulmamış ise mahkeme ön inceleme duruşmasında her iki tarafa delillerini veya eksik delillerini sunması için süre verecektir. Mahkemenin vermiş olduğu süre kesin olup bu süre içerisinde delil sunulmadığı takdirde iddia kanıtlanmayacaktır.

Boşanma davasında ses kaydı delil sayılır mı? Genellikle boşanma davalarında eş, aldatıldığını ispatlamak veya tartışmalarda eşinin küfrettiğini, bağırdığını ses kaydı ile ispat etmek amacıyla delilde ses kaydı sunmaktadır. Her delilde olduğu gibi ses kaydında da hukuka uygunluk önemlidir. Eğer eşinin haberi ve rızası olmadan ses kaydına alınmış ise mahkemeye sunulan bu kayıt hukuka uygun olmadığından hükme esas alınmayacaktır.

Mesajlaşma boşanma sebebi mi? Eşlerin birbirine karşı sadakat yükümlülüğü bulunmaktadır. Resmi olarak evli olan bir kimse üçüncü bir kimse ile duygusal bağ kurmamalıdır. Eşin sürekli karşı cinsten birisiyle mesajlaşması, aşk cümleleri kurması ve buluşması güven kırıcı hareketlere girmektedir. Eş, evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle açtığı boşanma davasında eşinin sürekli karşı cinsten birileriyle duygusal bağ kurmak amacıyla mesajlaştığını, fotoğraflar ve videolar gönderdiğini öne sürerek güven kırıcı bir harekette bulunduğunu iddia edebilir. Peki boşanma davasında mesaj içeriği çıkar mı? Mesaj kayıtları, mesajın içerikleri mahkeme tarafından celp edilen kayıtlarda çıkmamaktadır. Celp edilen kayıtlarda yalnızca hangi numarayla saat kaçta ve kaç defa mesajlaştığı görülmektedir.
Boşanma davasında telefon dinlenebilir mi? Telefon dinlenmesi mümkün değildir.
Boşanma davasında telefon dökümü istenebilir mi? Taraflardan birisi eşinin güven sarsıcı davranışlarda bulunduğundan şüphelenir ise mahkeme tarafından telefon kayıtlarının geriye dönük olarak celp edilmesi talebinde bulunulabilir. Telefon konuşmasına dair dokümanlar, ilgili GSM operatöründen (Turkcell, Vodafone, Türk Telekom) geriye dönük olarak telefon kayıtları talebinde bulunulabilir. Telefon kayıtlarında hangi numarayla, hangi saatte, kaç dakika konuştuğu detaylı olarak belirtilmektedir. Boşanma davasında telefon kayıtları kaç yıl geriye dönük oluyor, telefon kayıtları ne kadar süreyle saklanıyor? GSM operatörleri 5 yıl geriye dönük olarak telefon kayıtları tutmaktadır, ancak uygulamada boşanma davasının açılış tarihinden itibaren en fazla 2 yıl geriye dönük olarak telefon kayıtlarının getirilmesi talep edilebilmektedir.
Boşanma davasında Whatsapp kayıtlarının istenilip istenilemeyeceği çok fazla sorulmaktadır. Eşinin normal arama ya da mesaj yoluyla görüşmediği ve sürekli olarak Whatsapp üzerinden görüşme yaptığını öne sürerek Whatsapp kayıtlarını talep edilememektedir. Whatsapp uygulaması özel bir uygulamadır, ülkemizde hiçbir kurum Whatsapp kayıtlarına müdahale edememektedir. Uygulamanın merkezi Amerika olduğundan kayıtlar gelmeyecektir.
Boşanma davasında Facebook kayıtları istenebilir mi? Eşinin Facebook hesabı üzerinden kiminle mesajlaştığına, kimlere arkadaşlık isteği gönderdiğine dair bilgiler adına boşanma davası üzerinden talepte bulunulamaz. Facebook uygulaması, Amerika merkezli bir sistem olduğundan uygulama üzerinden kayıt talebinde bulunulamayacaktır. Ancak eşiniz Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesapları üzerinden yapmış olduğu paylaşımlar ile güven kırıcı hareketlerde bulunmuş ise dava dosyasına delil niteliği oluşturduğundan sunulabilir.
Günlük delil olur mu? Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2002/2-617 Esas, 2002/648 Karar sayılı kararında kadının yatak odasında sakladığı günlüğünün erkek eş tarafından bulunulması halinde özel hayatın gizliliğinin ihlalinden ve hukuka aykırılıktan söz edilemeyeceğini belirtmiştir. Kadının yatak odasında başka bir erkekle sevişirken eşin kapıyı kırarak içeri girmesi hukuka aykırı olmadığı gibi ortak evde yaşanan evde bulunan not defterinin ise hukuka aykırı olmadığı belirtilerek günlüğün delil olabileceğini belirtmiştir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке