BORDO BULAMACI NEDİR NE İŞE YARAR

Описание к видео BORDO BULAMACI NEDİR NE İŞE YARAR

Bu videoda bordo bulamacı nedir ne işe yarar, sonbahar ve kış uygulaması ne zaman ve nasıl yapılır, bordo bulamacı ne zaman atılır, faydaları nelerdir hangi hastalıklara karşı kullanılır ve bordo bulamacının tarihi hakkında çok güzel bilgiler verdik.

Bordo Bulamacının Hazırlanması

Bordo Bulamacı plastik veya ahşap kaplar tercih edilerek hazırlanmalıdır.Bordo bulamacının dozu kullanılacağı zamana göre değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları % 1 ve % 2’liktir.

%1'lik Bordo Bulamacı Hazırlanışı

100 litre bordo bulamacı hazırlamak için ;

Öncelikle 50 ve 100 litrelik olmak üzere iki ayrı varile ihtiyaç vardır. 50 litrelik varilde 1 kg. göztaşı eritilir. Bakır sülfat suda zor çözündüğü için 24 saat önce suya bırakılmalıdır. Şayet suda hemen çözünmesi istenirse toz haline gelinceye kadar öğütülmesi gerekmektedir. ½ kg. sönmemiş kireç başka bir yerde azar azar dökülen ılık suda eritilerek söndürülür. Daha sonra 100 litrelik diğer varile süzülerek aktarılır ve su ilâvesi ile 50 litreye tamamlanır. Daha önce hazırlanan 50 litrelik göztaşı eriyiği ise 100 litrelik varilde bulunan 50 litre kireçli su üzerine yavaşça dökülür ve devamlı olarak ağaç sopa yardımı ile karıştırılmak suretiyle çivit mavisi renginde bulamaç elde edilir. Böylece % 1’lik 100 litre 'Bordo Bulamacı' hazırlanmış olur. ( Alıntıdır.)

Hem bakterilere hem de mantar kaynaklı hastalıklara karşı önlem olarak kullanılabiliyor; Örneğin, bakteriyel kanser, yaprak delen, dal yanıklığı gibi hastalıklara karşı önlem oluşturuyor. Bunun yanında eriklerde cep hastalığı sorununa, şeftalide yaprak kıvırcıklığına, cevizde antraknoza ve yosunlaşmaya karşı etkili olduğu biliniyor. Özellikle etmeni bakteri veya mantar olan hastalıklarda, etmenin ağaca girebileceği yerlere sürülen bulamaç girişe engel oluyor. Bu nedenle çoğunlukla yaralardan, çiçek gözlerinden, yaprak gözlerinden girişlere karşı gövdeye ilaçlama yapılıyor. Ayrıca bulamacın organik tarımda da kullanılabilmesi avantaj sağlıyor.

Bordo bulamacının etkileri için açıklamamızı kısaca özetlemek gerekirse:

Bordo bulamacı ne işe yarar diye düşünüyorsanız, öncelikle don riskine karşı kullanıldığını hatırlatmalıyız. Çünkü bordo bulamacı kullanmak çiçeklenmenin gecikmesini sağlıyor. Böylelikle ağaçların dona ve soğuk havaya karşı dayanıklılığı artıyor!

Çekirdekli yumuşak meyve ağaçlarının maruz kaldığı birçok hastalık, ağaçların yaralarından, gözlerinden giren etkenlerden kaynaklanıyor. Girişi önleyen bulamaç sayesinde ağaçların hastalanması önlenebiliyor.

İLAÇLAMA YAPARKEN!

Eldiven, gözlük, maske takınız ve tulum giyiniz !

İlaç ambalajlarını rastgele yerlere atmayalım, çevremizi koruyalım !

#bordobulamacınedirneişeyarar #bordobulamacıuygulaması #bordobulamacı

Комментарии

Информация по комментариям в разработке