På strövtåg med Västgöta-Bengtsson

Описание к видео På strövtåg med Västgöta-Bengtsson

På strövtåg med Västgöta-Bengtsson del 1-2
Stevo Film 1959.

Digitaliserad och snabbrestaurerad från VHS-transfer 2020-2021.

Nu ble i allt förvånata!
Filmen upplagd för alla de som inte vill eller kan åka runt i bôgda. Många som nu är isolerade kan hänga med på strövtåget och kanske minnas den där bussresan till Ekornavallen, Husaby källa - eller upptäcka dem. Resmålen är de ständigt klassiska. Det är de vi åker till om och om igen. Bussresor som i "Arns fotspår" och andra "Fads" kommer och går - de är på sitt sätt tidlösa och går i omgångar, om och om igen. Men många av resmålen består. Men vi möter också röster från förr i landet inte-så-längesedan.

Strövtågets innehåll:

0:10 - Resan med förhistoria vid Karleby gånggrifter vidare till Södra Härene hällkista, Skalunda hög, skeppssättningen vid Askeberga och Hedareds stavkyrka samt Husaby källa.

06:10 - Västgöta-Bengtsson berättar hur landskapet formats redan från istiden, med vy över Djupadalen med Guckusko (Cypripedium calceolus), till de första bofasta invånarna på Falbygden mm.

09:36 - Ett snabbt hopp till kristendomens prägel på landskapet, kyrkor, klosterväsendets tillkomst, Lurö kloster och Lugnås vidare till

13:45 - Varnhems klosterkyrka med Ryttaregården, där Karl Pettersson berättar och litet berättande om Jacob de la Garde och hans fälttåg; över till

17:30 - Arvid Front i Gudhem berättar om en underjordisk gång som skall finnas vid klostret, med besök vid Odens och Ingamos källor.

24:00 - I Kungslena berättar Erik i Humlegården om slaget vid Lena. Sixten Bengtsson talar om Kungslena kyrka med takryttarna mm.

28:00 - Medeltida kyrkor som revs under 1800-talet. "Samvetesstenar" - Minnessten över Sjogerstads kyrka. Om kyrkornas inredning som kastades ut. Värsås gamla kyrkdörr med sin historia om Sigurd.

31:45 - Husaby kyrkogård; Anna Elisabeth Geijers gravsten, följs av berättelse om Magdalena Rudenschöld. Fröken Littorin på Kroppfjels säteri i Hova fortsätter berättelsen.

38:50 - Vid tingshuset i Binneberg berättas om byahornet och tingshusets historia.

43:40 - Ekornavallen - ett exempel på Sixten Bengtssons "militärresor", där Västgöta-Bengtsson talar inför soldaterna om bôgdas historia.

49:30 - Västgöta-Bengtsson talar vid Stråhlestugan i Undenäs och på andra platser. Midsommarfirande med spelmän och folkdans vid Djursätra brunn.

56:00 - Västgöta-Bengtsson samtal med herr Flodin om tillställningen, olika personligheter och rockmusiken - som det inte är mycket med...

57:45 - Midsommarnattens soluppgång på Kinnekulla. Vid Trollhättefallen och Göta kanal, Västgöta-Bengtsson berättar om kanalens historia samt anekdoter relaterade till kanalen.

01:03 - Von Platens forna hem Norrkvarn i Lusta. Samtal med Ajna vars familj ägt Norrkvarn i ett par sekel.

01:05:37 - Besök hemma hos Karl Johansson, Abeland i Amnehärad, som berättar om sina föräldrar och platsen de bodde på, Karl samt sjunger även en julvisa.

01:10:20 - Besök hos fiskare Gustav Alfredson på Kålland. Han berättar om hur han redan som åttaåring fick följa med fadern, även han fiskare, ut på sjön. Gustav berättar vidare om den gång han såg en sjöjungfru och funderar om framtiden.

01:13:41 - Vid den gamla boken vid Ingasäter som nämns i Linnés bok Västgötaresan. Samtal med Sten Bäckman, Sörbylund, om de stora bokarna. Vid den skiftande vegetationen vid Hökensås.

01:16:02 - Börje Löving Korsberga berättar om djurliv och växtlighet på Hökensås. Vid Guldkroken intill Vätterns strand.

01:17:35 - Fiskerimästare Åke Strandberg samtalar med Johan i Fjällböl om hur livet tedde sig i hans barn- och ungdom på södra Hökensås,

01:20:40 - Sixten Bengtsson till havs med bl a Corneliusson vid Vinga fyr; berättelser om ön Danmarks lilja. "Detta är också Västergötland"

01:24:26 - Lantbrukare från Götlunda visar sin tjugoåriga oxe och körning med oxe.

01:26:00 - Västgöta-Bengtsson talar inför ungdomar på SMU-läger i Sjövik vid stranden av Mjörn, om den stora betydelsen av att förvalta det historiska arvet.


Mer data om filmen, se: https://smdb.kb.se/catalog/id/002810828
_________________________________________________________________________________
*) "Restaurering" enbart delvis färg- och ljusjustering, vitbalansering mm i DaVinci Resolve. Ljudet brusreducerat och omlagt från en kanal till mono två kanaler. Det är alltså ingen "kommersiell" eller "professionell" restaurering av källmaterialet som är en 16 mm film. Utformatet är 360 x 288 med ca 695-892 kbit/s för att reducera dataströmmar och vara snäll mot omvärlden. Total storlek ca 575 mb.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке