ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ : ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ Λόγια Σοφίας του πιο «ωραίου τρελού» στην Αρχαία Ελλάδα (Μέρος 1ο)

Описание к видео ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ : ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ Λόγια Σοφίας του πιο «ωραίου τρελού» στην Αρχαία Ελλάδα (Μέρος 1ο)

#greekphilosophy #σοφάλόγια #φιλοσοφικάλόγια #greekquotes #γνωμικά #αποφθεγματα #σοφάλόγια #φιλοσοφικάλόγια #ρητά #επιτυχία #logia #αφορισμοί #σοφία

🌟Ο Διογένης (412 π.Χ. - 323 π.Χ.), γνωστός και ως Διογένης ο Κυνικός ή Διογένης ο Σινωπεύς ήταν Έλληνας φιλόσοφος, και ένας από τους θεμελιωτές του κυνισμού. Φέρεται να γεννήθηκε στη Σινώπη περίπου το 412 π.Χ., (σύμφωνα με άλλες πηγές το 399 π.Χ.), και πέθανε το 323 π.Χ. στην Κόρινθο.
Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της κυνικής φιλοσοφίας. Χρησιμοποιούσε τον αστεϊσμό και το λογοπαίγνιο ως μέσο για τα διδάγματά του. Πίστευε πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί κανείς να την εξασφαλίσει.
Η κυνική φιλοσοφία αποκαλείται έτσι γιατί είχε ως έμβλημά της τον «κύνα» (σκύλος στα αρχαία ελληνικά). Δήλωναν πως «εμείς διαφέρουμε από τους άλλους σκύλους διότι εμείς δεν δαγκώνουμε τους εχθρούς αλλά τους φίλους, για να τους διορθώσουμε»
Η παράδοση λέει ότι ο Διογένης είχε μόνιμη κατοικία του ένα πιθάρι και συχνά κυκλοφορούσε στους δρόμους όλη μέρα με ένα αναμμένο φανάρι. Όταν τον ρωτούσαν «γιατί κρατάς φανό, ημέρα;» αυτός απαντούσε «αναζητώ άνθρωπο» («ἄνθρωπον ζητῶ»). Ο Διογένης έψαχνε να βρεί ένα ανθρώπινο ον, αλλά έλεγε πως έβλεπε μόνο κατεργάρηδες και αχρείους.
Ο Διογένης έθιξε αποκλειστικά κοινωνικά και ηθικά προβλήματα. Η διδασκαλία του ήταν ουσιαστικά επαναστατική και ανατρεπτική για την τάξη που επικρατούσε τότε. Προσπάθησε με τα επιχειρήματά του να αλλάξει την ανθρώπινη κοινωνία που είχε διαφθαρεί. Αυτό κατά τη γνώμη του θα γινόταν δυνατό αν ο άνθρωπος επέστρεφε στη φύση. Πίστευε, δηλαδή, πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί να την εξασφαλίσει.

🌟Για περισσότερα ΛΟΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ κάντε εγγραφή,
αφήστε το σχόλιο σας,
πατήστε το κουμπί "Like" 👍 για να μας δείξετε την εκτίμησή σας και ενεργοποιήστε το καμπανάκι ειδοποιήσεων 🔔 για να μη χάσετε κανένα νέο βίντεο που ανεβάζουμε.
Μοιραστείτε με φίλους αν θέλετε το περιεχόμενό μας.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!


Bio and image by www.wikipedia.org

Комментарии

Информация по комментариям в разработке