Paus Johannes Paulus II betreedt Oisterwijks Gildevaandel, 1990

Описание к видео Paus Johannes Paulus II betreedt Oisterwijks Gildevaandel, 1990

Rembrandts schilderij ‘De Vaandeldrager’ was in 2022 groot nieuws. Het werd voor 175 miljoen Euro aangeschaft en maakte daarna ’n rondreis door Nederland. Lokale zender LOVO vond hierin inspiratie en stelde ’n korte documentaire samen waarin ook Oisterwijkse vaandeldragers het woord krijgen.

’n Vaandel was in het verleden voor strijders van praktisch nut maar bijna méér dan dat was de symboliek ervan van grote betekenis; het gaf en geeft aan wáár je voor staat en voor strijden wilt.

Neem de huidige wereld. Nog altijd: Nationale vlaggen mogen slechts bij daglicht uithangen, vlagverbrandingen zijn ’n grove belediging voor wie daar gevoelig voor is, elkaars vlaggen tonen bij officiële gelegenheden verbroedert. En bij Gildes: slechts de hoogste wereldlijke én kerkelijke machten mogen (per gelegenheid éénmaal) over het vaandel schrijden!

In Oisterwijk gebeurde dat bijvoorbeeld bij het bezoek van Koningin Beatrix in 1999 en Koning Willem Alexander in 2013.

Langer terug, op 8 november 1990, schreed Paus Johannes Paulus II over het vaandel van Oisterwijks Gilde Sint Sebastiaan. Jan Goudsmits was erbij! Als vaandrig van Gilde Sint Sebastiaan drapeerde hij het vaandel met het medaillon van het Gilde dat hij vertegenwoordigde voor de voeten van Paus Johannes Paulus II die hier vervolgens overheen schreed. In wezen ‘n eenvoudige daad maar van grote symbolische betekenis voor het Gilde. Vanuit Gilde Sint Sebastiaan waren naast Jan Goudmits ook Loek Vink, in zijn functie als zilverdrager, en hun echtgenotes aanwezig.

In de film gaat de Paus over het vaandel van Gilde Sint Sebastiaan op 1:23 minuut. Even daarvoor zien we Jan Goudsmits enigszins stoeien met ’n wat ‘onwillig’ lijkend vaandel.

Duizenden pelgrims, waaronder bijzonder veel Brabanders, reisden in november 1990 in het kader van de afsluiting van het ‘Willibrordusjaar’ af naar Rome om in de Sint Pieterbasiliek de mis bij te wonen waarin Paus Johannes Paulus II hoofdcelebrant was.

Karel Verkerk raakte op de hoogte van dit gebeuren, dat destijds werd uitgezonden in Italië en werd verzorgd door ‘Centro Televisivo Vaticano’. Contact met Annie Maas Secretaris van de Federatie van Schuttersgilden bracht hem bij de heer René van Hal die de unieke beelden had bewaard. Karel voorzag ook Jack Goudsmits, zoon van hierboven genoemde Jan Goudsmits van de opname. Jack is een zéér veel betekenend persoon voor het Gilde Sint Sebastiaan. Bijzonder dat het zijn vader is die het vaandel destijds voor de Paus drapeerde, beelden die hij nooit eerder zag.

De vaandels en vaandrigs zijn veel in beeld in dit slechts vijf minuten durende item, waarmee nogmaals beklemtoond wil zijn dat zij van grote symbolieke waarde zijn voor het Gilde.

Beeldmateriaal: Centro Televisivo Vaticano
Informatie: Karel Verkerk en Jack Goudsmits
Meer Oisterwijks beeldmateriaal op www.beeldbankoisterwijk.nl

LOVOdocumentaire ‘De Vaandeldrager’: https://beeldbankoisterwijk.nl/videos...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке