Satellietschotel monteren en uitrichten

Описание к видео Satellietschotel monteren en uitrichten

Het is niet zo moeilijk om zelf een satellietschotel op te stellen en uit te richten. Maar tot mijn verbazing vond ik weinig handige filmpjes op You Tube. Daarom heb ik er zelf maar eentje gemaakt. Meer lezen..

Deze 90 cm brede antenne staat in Frankrijk maar hij had net zo goed ergens anders in Europa kunnen staan, (bijna) overal is ontvangst. De Schotel is van fabrikant Cahors, een Frans bedrijf dus, type Big Bisat. Ik heb er meteen 4 lnb's bij gekocht, 4 korte antennekabels om ze aan te sluiten en een disecq schakelaar. Aan deze schakelaar verbind je de 4 lnb's en de uitgang van de schakelaar gaast via een antennekabel naar je stellietontvanger. Hoe simpel kan het zijn.
De leverancier was http://2galli.fr en ik betaalde 205 euro voor de hele order, inclusief verzendkosten. In België en Nederland zijn genoeg dealers die deze schotel kunnen leveren.
De schotel moet bevestigd worden aan een mast of aan een ander soort steun die op een stompje mast lijkt. Zoals de steun die je in het filmpje ziet. Er zijn ook balkonsteunen te koop. Belangrijk is dat de antenne vrij zicht heeft op de satellieten, die op kilometers hoogte boven de evenaar hangen. Zo zal het vaak nodig zijn om de antenne boven op het dak te monteren, wat het uitrichten nou niet bepaald makkelijker maakt. Wij werken gewoon op de begane grond, naast een schuurtje in de tuin.
Het uitrichten gaat heel makkelijk met de app van Cahors. Die heet Quicksat en is er voor android en voor iOS. Wanneer de app heeft gevonden waar je woont en wanneer je hebt ingegeven welke satellieten je wilt ontvangen, dan geeft hij:
1. de kompasrichting naar de satelliet
2. de elevatie van de schotel
3. de skew van de schotel
4. de verdraaiing van de lnb's
De meeste van deze waarden kun je meteen instellen wanneer je de bevestiging van de schotel in elkaar zet. Later kun je zo nodig nog wat bijrichten. De kompasrichting (azimuth) bepaald je door de schotel heel iets rond de mast te draaien wanneer je de boel al hebt aangesloten. Met de veldsterktemeter bepaal je dan de optimale stand. Zo'n metertje koop je bij Conrad voor een tientje, werkt perfect.
Je kunt ook nog eens kijken bij de volgende uitrichthulp: http://uksatellitehelp.co.uk. Een lijst van satellieten en zenders kun je vinden op http://sattv.nl/zender-lijsten. Veel succes

Комментарии

Информация по комментариям в разработке